Κατρίνης: Εξαίρεσε η κυβέρνηση τους Δήμους Ήλιδας και Ερυμάνθου από τις έκτακτες επιχορηγήσεις για τις πυρκαγιές

Κατρίνης

Την αντίδραση του βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Κατρίνη προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να εξαιρέσει τους Δήμους Ήλιδας και Ερυμάνθου από την έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε σε δήμους της Αττικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών. Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, η κυβέρνηση δείχνει να εφαρμόζει “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, με την περιφέρεια να παραμένει η “ξεχασμένη Ελλάδα”.

Πιο συγκεκριμένα, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξαίρεση των Δήμων Ήλιδας και Ερυμάνθου από την έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε σε άλλους δήμους για την αποκατάσταση ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ο Ηλείος βουλευτής αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση που υπεγράφη στις 13 Αυγούστου 2024, βάσει της οποίας επιχορηγήθηκαν 8 δήμοι της Αττικής από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους με συνολικό ποσό 4.700.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες λόγω της πυρκαγιάς της 11ης Αυγούστου.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Δήμοι Ήλιδας και Ερυμάνθου υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου 2024, δεν έλαβαν καμία ανάλογη χρηματοδότηση.
Όπως επισημαίνει, η πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές, κατακαίοντας περίπου 40.000 στρέμματα γης στους δύο νομούς. Καταστράφηκαν δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, σπίτια, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και αποθήκες ζωοτροφών. Επιπλέον, υπέστησαν ζημιές δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, αγροτικά δίκτυα και ασφαλτοστρωμένες κύριες οδούς. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε στην κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι ο Δήμαρχος Ήλιδας είχε ζητήσει με επιστολή του την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,15 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καταστροφής στις τοπικές κοινότητες Πηνείας (Μαζαράκι, Λάττα, Αγραπιδοχώρι, Σιμόπουλο, Βάλμη, Απιδούλα, Αντωνέικα, Κολοβέικα), ενώ ο Δήμαρχος Ερυμάνθου αιτήθηκε το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Σε κανέναν, όμως, από τους δύο Δήμους δεν δόθηκαν οι αιτούμενες επιχορηγήσεις, όπως αναφέρει.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, μεταφέροντας την ανησυχία και την αγανάκτηση των πολιτών και των φορέων των πληγεισών περιοχών, οι οποίοι βλέπουν τις ζημιές να παραμένουν ανυπολόγιστες και την κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ζητά από τον Υπουργό να διευκρινίσει ποια κριτήρια εφαρμόστηκαν για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων και γιατί αυτά τα κριτήρια δεν εφαρμόστηκαν στους Δήμους Ήλιδας και Ερυμάνθου. Επιπλέον, καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε άμεση επιχορήγηση των δύο δήμων με τα αιτούμενα ποσά, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.