«Νέα Δυτική Ελλάδα»- Σπ. Σκιαδαρέσης: Να αποκατασταθεί η αδικία προς τους Δήμους Ερυμάνθου και Ήλιδας

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σκιαδαρέσης

Με αφορμή την εξαίρεση των πυρόπληκτων Δήμων Ερυμάνθου και Ήλιδας από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες από τη μεγάλη πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική, η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα»- Σπ. Σκιαδαρέσης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η άνιση μεταχείριση της ελληνικής περιφέρειας σε σχέση με την Αττική από την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Δυστυχώς η Ν.Δ. απέδειξε ότι συντηρεί το μοντέλο του «υδροκεφαλικού επιτελικού κράτους» ασκώντας ισχνή και ασθενική επιχειρησιακή διοίκηση με αποτέλεσμα να πλήττεται και πάλι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός Αττικής και να καλλιεργείται το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγες ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση μία σειρά από μέτρα για την ανακούφιση και την ενίσχυση των πληγέντων, ενώ σε όλους τους Δήμους εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των υποδομών τους.

Δυστυχώς όμως, δεν είχαν όμως την ίδια τύχη και αντιμετώπιση οι Δήμοι Ερυμάνθου και Ήλιδας που δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα από τη μεγάλη πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου, αλλά ακόμη περιμένουν… Για τους πυρόπληκτους των δύο Δήμων της Δυτικής Ελλάδος που έχασαν τα σπίτια τους στη φωτιά, δύο μήνες μετά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, ούτε για κρατική αρωγή και έκτακτη οικονομική ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής, ούτε έχει ανοίξει καμία πλατφόρμα για να υποβάλλουν αιτήσεις.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση για τον Δήμο Ήλιδος ενέκρινε 300.000 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές τους, τα οποία ωστόσο, ακόμη δεν έχουν καταβληθεί, ενώ για τον Δήμο Ερυμάνθου παρά την άμεση καταγραφή και τα έγγραφα που εστάλησαν με το εκτιμώμενο ύψος των ζημιών δεν εγκρίθηκε ούτε ένα ευρώ! Οι πυρόπληκτοι των δύο Δήμων αντιμετωπίζονται ως πολίτες «δεύτερης και τρίτης» κατηγορίας μόνο και μόνο επειδή ζουν… εκτός Αττικής! Και σαν να μην έφθανε αυτό ζητήθηκε από τους ΟΤΑ να προχωρήσουν σε μελέτη τεκμηρίωσης και καταγραφής, την ώρα που για τους Δήμους της Αττικής που διαθέτουν περισσότερα μέσα και προσωπικό παρακάμφθηκαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό όμως που προκαλεί πραγματικά εντύπωση, αλλά και ερωτηματικά είναι η αδιαφορία της περιφερειακής Αρχής, η οποία όφειλε από την πρώτη στιγμή να στηρίξει τα αιτήματα των δύο πυρόπληκτων Δήμων, αντιδρώντας στην άνιση αυτή μεταχείριση και στην εξαίρεσή τους από τα μέτρα.

Καλούμε την περιφερειακή Αρχή έστω κι των εκ υστέρων να αντιδράσει άμεσα ζητώντας την έκτακτη επιχορήγηση και των δύο Δήμων για την δρομολόγηση των αναγκαίων έργων τόσο αποκατάστασης των υποδομών τους, όσο και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων εν όψει του χειμώνα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατολισθήσεων, καθώς και την ένταξη των πυρόπληκτων κατοίκων και παραγωγών στα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για την Αττική. Διαφορετικά θα θεωρηθεί συνένοχη και θα βρεθεί σύντομα ενώπιων των ευθυνών της.

Η παράταξή μας ζητά να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος και να ληφθούν αποφάσεις, για να αρθεί η αδικία σε βάρος των πυρόπληκτων συμπολιτών μας και των Δήμων Ερυμάνθου και Ήλιδας».