Πάτρα: Σε εξέλιξη οι εργασίες στον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα

Μπήκαν σκαλωσιές για τις υδρορροές

Πάτρα

Ενας νέος γύρος εργασιών ξεκίνησε στον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα. Αυτή τη φορά οι σκαλωσιές σε μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Ορθοδοξίας στην ανατολική Ευρώπη μπήκαν προκειμένου να υπάρξουν επιδιορθώσεις στο σύστημα υδρορροών.
Συγκεκριμένα, οι εργασίες αφορούν τη συντήρηση της στεγανοποίησης του ναού, τον καθαρισμό στα λούκια και παρόμοιες επιδιορθώσεις.

Παράλληλα, θα γίνει και αλλαγή σε συστήματα φωτισμού όπου χρειάζεται. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε μερικές ημέρες, καθώς η ομάδα των εργατών δουλεύει πυρετωδώς. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες είχαν προηγηθεί κι άλλες εργασίες στον νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα που αφορούσαν το βάψιμο του εξωτερικού μέρους του τρούλου και τον φωτισμό της εκκλησίας, δημιουργώντας ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Παράλληλα, είχαν γίνει μετατροπές και στο σύστημα καμπανισμού του ιερού ναού, ο οποίος απέκτησε χαρακτηριστικούς ήχους κάθε φορά που χτυπούν οι καμπάνες, δημιουργώντας μια μοναδική ηχητική πανδαισία.

«Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα είναι για την Πάτρα ό,τι είναι για τη Ρώμη η βασιλική του Αγίου Πέτρου και για τη Βενετία η βασιλική του Αγίου Μάρκου» σχολίασε μέλος της ενορίας του Αγίου Ανδρέα και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό ο ναός να είναι καλλωπισμένος και λειτουργικός, καθώς τον επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες κόσμος από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού». Ο ναός, άλλωστε, είναι δυτικότροπος, μεγαλοπρεπής και αποτυπώνει την ατμόσφαιρα μιας Πάτρας που έστρεφε το βλέμμα μπροστά και ψηλά. Μιας Πάτρας που απεικονίστηκε μαζί με την Παναγία στην τοιχογραφία της κεντρικής κόγχης από τον ζωγράφο Ιωάννη Καρούσο. Ο νέος ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα έχει εμβαδό 1.900τ.μ., είναι χωρητικότητας 7.000 ατόμων και οι δώδεκα μικρότεροι τρούλοι του συμβολίζουν τους μαθητές του Ιησού.

Την εποπτεία του ιερού ναού έχει ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, ηγούμενος της ιεράς μονής Αγίων Πάντων Τριταίας και υπεύθυνος στο Συσσίτιο Αγάπης Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ενώ ιερείς στον ναό είναι ο π. Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο π. Σπυρίδων Αλεξανδρής, έχοντας δίπλα τους μια μεγάλη ομάδα εθελοντών που μεριμνούν για κάθε λεπτομέρεια στην ενορία.