Πυρκαγιά Ερυμάνθου: Δυσαρέσκεια Μπαρή για το κράτος, δυο μήνες μετά δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου στην «Π» για την καθυστέρηση – Το αίτημα θα αξιολογηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και μέχρι τότε αναμονή

ΜΠΑΡΗΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Ο δήμαρχος με διακριτικό τρόπο εξηγεί τον προβληματισμό του

Χθες συμπληρώθηκαν δύο μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά που προξένησε πολλές ζημιές στον Δήμο Ερυμάνθου και ακόμα ο τελευταίος δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ από την κυβέρνηση, κάτι που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του δημάρχου Θεόδωρου Μπαρή.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ έκανε δεκτό το αίτημα των 8 δήμων της Αττικής που επλήγησαν από πυρκαγιά και έδωσε χρήματα ως έκτακτη οικονομική αποζημίωση, είναι λογικό να έχει δυσαρεστήσει την Αχαΐα.

Δεν μπορεί στην Αττική να δίνονται χρήματα στους δήμους μέσα σε τρεις μέρες και την ίδια ώρα σε Ερύμανθο και Ηλιδα, που έχουν πληγεί από τις 21 Ιουνίου, να μην έχουν πάρει ούτε ευρώ, είναι το ερώτημα που κάνουν πολλοί κάτοικοι στην περιοχή της Τριταίας, που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές.

Για το θέμα η «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στον δήμαρχο Ερυμάνθου Θεόδωρο Μπαρή, ο οποίος είπε: «Εχουμε καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας από τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να πάρουμε χρήματα για να καλύψουμε τα έξοδα από τις ζημιές από τη φωτιά και ακόμα δεν έχουμε πάρει, σε αντίθεση με τους δήμους της Αττικής, όπου καλώς κατά τη γνώμη μου δόθηκαν άμεσα χρήματα στους δήμους που επλήγησαν, αλλά δεν έγινε το ίδιο στη δική μας περίπτωση. Εμείς έχουμε κάνει όλα τα βήματα, έχουμε ετοιμάσει την τεχνική έκθεση καταγραφής των ζημιών, την έχουμε στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών και είμαστε σε διαδικασία αναμονής».

Ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, στη δήλωσή του για το θέμα αναφέρθηκε σε εξαίρεση του Δήμου Ερυμάνθου, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν μιλάμε για καθυστέρηση του αιτήματος, αλλά όχι για εξαίρεση.

Το λέμε αυτό, γιατί με βάση την επικοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους του Δήμου Ερυμάνθου και του υπουργείου Εσωτερικών, το αίτημα του Δήμου θα αξιολογηθεί και θα εισπράξει χρήματα, όμως η ουσία είναι, πότε θα γίνει αυτό;

ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ

Με αφορμή την εξαίρεση των πυρόπληκτων Δήμων Ερυμάνθου και Ηλιδας από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πληγέντες από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Σ. Σκιαδαρέση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει «επίθεση» στο κράτος, αλλά και στην περιφερειακή αρχή, την οποία καλεί να αντιδράσει.

Μέρος της ανακοίνωσης αναφέρει: «Δυστυχώς η ΝΔ απέδειξε ότι συντηρεί το μοντέλο του “υδροκεφαλικού επιτελικού κράτους”, ασκώντας ισχνή και ασθενική επιχειρησιακή διοίκηση, με αποτέλεσμα να πλήττεται και πάλι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός Αττικής. Λίγες ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση μία σειρά από μέτρα για την ανακούφιση και την ενίσχυση των πληγέντων, ενώ σε όλους τους δήμους εγκρίθηκε έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των υποδομών τους. Δυστυχώς όμως, δεν είχαν την ίδια τύχη και αντιμετώπιση οι Δήμοι Ερυμάνθου και Ηλιδας που δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα από τη μεγάλη πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου, αλλά ακόμη περιμένουν!».

Διαβάστε επίσης: