Advent: Επένδυση μαμούθ από την πατρινή εταιρεία που έγινε ηγέτης στην πράσινη ενέργεια

H επένδυση έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την εξαετία και σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, έως την ολοκλήρωσή του αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας.

Advent

Ενα βήμα βρίσκεται η πατρινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Advent Technologies, πριν θέσει σε εφαρμογή στην Κοζάνη, επένδυση – μαμούθ σε συνεργασία με την γερμανική BASF, για την παραγωγή νέου τύπου κυψελών καυσίμων HT-PEM που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και πράσινο υδρογόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Advent Technologies, παρουσίασε στις Βρυξέλλες το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο «Green HiPo» για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής υδρογόνου στην Κοζάνη. H επένδυση έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης την εξαετία και σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, έως την ολοκλήρωσή του αναμένεται να δημιουργηθούν 650 θέσεις εργασίας.

Το έργο Green HiPo περιλαμβάνει την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών καυσίμου HT-PEM και ηλεκτρολυτών τελευταίας τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου, αντίστοιχα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων, έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα για τον σχεδιασμό και την δημιουργία καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ισχύος 400 MW και αντίστοιχης θερμικής ισχύος, καθώς και μονάδες ηλεκτρόλυσης συνολικής ισχύος 4.65 GW, σε γραμμές παραγωγής της εταιρείας που θα ανεγερθούν στην Δυτική Μακεδονία.

Η Advent Technologies απέστειλε, την περασμένη Τρίτη στην Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και στο Υπουργείο Οικονομικών τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία της. Επρόκειτο για την μοναδική εκκρεμότητα της εταιρείας, προκειμένου να “ξεκλειδώσει” η πολυαναμενόμενη επένδυση, ύψους 64 εκατ. ευρώ, με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ.

Advent: Επένδυση μαμούθ από την πατρινή εταιρεία που έγινε ηγέτης στην πράσινη ενέργεια

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Advent Technologies, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, δήλωσε ότι “από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ανάψει το “πράσινο φως”, μπορούμε να ξεκινήσουμε από αύριο την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου”. Πρόσθεσε, επίσης, ότι “η εταιρεία θα επιδιώξει επιπλέον χρηματοδότηση”.

Η Advent έχει αγοράσει τις απαραίτητες εκτάσεις στην Κοζάνη, όπου προβλέπεται να αναπτύξει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις ενώ έχει προχωρήσει και στην πρόσληψη ορισμένων ειδικοτήτων επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.

Η εισηγμένη στον NASDAQ της Νέας Υόρκης, Advent Technologies Holdings, Inc., βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις που αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις στον κόσμο, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα.

Το ταξίδι της εταιρείας ξεκίνησε στην Πάτρα το 2006 από τον Δρ. Βασίλη Γρηγορίου και άλλους ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και έχει την έδρα της στη Βοστώνη από το 2012, διατηρώντας στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών το κέντρο έρευνας και καινοτομίας. Κατάφερε να εισαχθεί στο NASDAQ στις 5 Φεβρουαρίου 2021, μέσω συγχώνευσης με την AMCI Acquisition Corp.

Μία από τις βασικές προσφορές της Advent είναι η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υψηλής απόδοσης. Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων (efuels) για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική και στην παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid). Επιπλέον, τα υλικά που έχει αναπτύξει η Advent έχουν εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries). Οι κυψέλες καυσίμου της Advent είναι εξαιρετικά αποδοτικές και αξιόπιστες καθιστώντας τις κατάλληλες για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, γι΄αυτό και η εταιρεία έχει αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλες πολυεθνικές, όπως η BASF, η Hyundai, η Airbus, η Siemens Energy, αλλά και με κρατικούς φορείς όπως το ε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Καύσιμο από Πάτρα στα αεροπλάνα του μέλλοντος – Η συνεργασία της Advent με την Airbus

Τραγικός επίλογος στο ναυάγιο στη Σικελία: Ανασύρθηκαν όλα τα πτώματα από το βυθισμένο σκάφος Bayesian

Σοκαριστική μελέτη: Τριπλασιάζονται οι θάνατοι από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα – Και η Ελλάδα στις χώρες κινδύνου

Πυρκαγιά Ερυμάνθου: Δυσαρέσκεια Μπαρή για το κράτος, δυο μήνες μετά δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ

«Τρανταχτές οι παραλείψεις στο λούνα παρκ: Υπάρχουν πολλά ερωτήματα», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη

Φρίκη στο Πέραμα: 44χρονη κατήγγειλε ότι την βίασε συνάδελφός της σε απορριμματοφόρο