Φεγγαρόλουστη και μαγική η προ-έναρξη του Φεστιβάλ «Οινοξένεια» στο Κάστρο του Ρίου, το πρόγραμμα του Σαββάτου ΦΩΤΟ

Με το μουσικοποιητικό έργο «Του Κρασιού και του Έρωτα»

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ

Το φεγγαρολουσμένο και κατάμεστο Κάστρο του Ρίου υπήρξε το βράδυ της Τετάρτης το ιδανικό σκηνικό για την μουσικοποιητική παράσταση «Του κρασιού και του έρωτα», σηματοδοτώντας την προέναρξη του φετινού φεστιβάλ «Οινοξένεια» που για 11η χρονιά υπηρετεί τον σκοπό της δημιουργίας και ανάπτυξης πολιτισμού και κουλτούρας με βασικό άξονα τους εκλεκτούς οίνους της Αιγιάλειας.

Πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και της Αχαΐας γέμισαν τον υπέροχο χώρο του Κάστρου, που ως διαχρονικό σύμβολο αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμού, ανθρώπων και κουλτούρας και ενώνει τη Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα, τον Πατραϊκό με τον Κορινθιακό Κόλπο, αποτελεί γέφυρα Ανατολής και Δύσης.

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Φωκίων Ζαΐμης μίλησε για τη σημασία του κρασιού ως στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό της περιοχής, συγχαίροντας τους οινοκαλλιεργητές που εκτός από εργάτες του μόχθου και της γης είναι και εργάτες της κουλτούρας. «Αυτό ακριβώς αναδεικνύει το Φεστιβάλ «Οινοξένεια», που από φέτος ανοίγεται σε όλη την Αχαΐα, με καρδιά και πυρήνα στην Αιγιάλεια» σημείωσε ο κ. Ζαΐμης. Από πλευράς του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Ανάπτυξης κ. Βασίλης Χριστόπουλος, στην ομιλία του τόνισε ότι τα «Οινοξένεια» δεν είναι μόνο ένα απλό πολιτιστικό γεγονός αλλά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό φεστιβάλ που θα ενώσει όλους τους παραγωγικούς τομείς και θα τους ταξιδέψει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού αντικατοπτρίζει την αγάπη των ντόπιων για τα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας και επιθυμεί να μεταφέρει την αγάπη αυτή σε όσους την επισκέπτονται. Τέλος, η πρόεδρος του προγράμματος “Iter Vitis” της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Emanuela Panke μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για την ένταξη του Δήμου Αιγιαλείας ως επίσημο μέλος του “Iter Vitis”, καθώς τα «Οινοξένεια» αντιπροσωπεύουν ακριβώς τους στόχους του προγράμματος που επιθυμεί να προαχθούν τα κρασιά της Ευρώπης όχι μόνο ως προϊόντα αλλά ως πολιτιστικά στοιχεία και μέρος της κουλτούρας κάθε οινοπαραγωγικής περιοχής.

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ

Το λόγο ακολούθως είχε η μουσική και η ποίηση. Το έργο «Του Κρασιού και του Έρωτα» του αιγιώτη συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου με αρχαία μελοποιημένη λυρική ποίηση, περιλαμβάνει τραγούδια για τον Διόνυσο και την Αφροδίτη, από τον Ανακρέοντα, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο και άλλους λυρικούς που γέννησαν το Θέατρο και ακούστηκαν στα αρχαία ελληνικά θέατρα, ταξιδεύοντας και επηρεάζοντας στη συνέχεια όλον τον Δυτικό Πολιτισμό, θα ακουστούν 2.500 χρόνια μετά σε μια παράσταση με ιδιαίτερη φόρτιση, που την καθιστούν ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας. Ερμήνευσαν ο σπουδαίος Βασίλης Λέκκας με τη συμμετοχή της Έλενας Λεώνη, μαζί με την ορχήστρα «Ηδύφωνο» (έντεχνο σύνολο του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου), ενώ Τα κείμενα της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου αφηγήθηκαν οι Δανάη Καλαχώρα, Ιωάννα Στεφανάτου και Χαριτίνη Χαριτωνίδη.

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ

Το Φεστιβάλ «Οινοξένεια» ευχαριστεί όλες και όλους που τίμησαν με την παρουσία τους την προ-έναρξη στο Κάστρο του Ρίου, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέλη των εθελοντικών ομάδων «Αχαιός ΕΟΠΠ», Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν.Αχαΐας και ΛΕΦΕΔ Αχαΐας που προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ ΠΡΟΕΝΑΡΞΗ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Πλούσιο σε ενδιαφέρον είναι το Σάββατο 24 Αυγούστου σύμφωνα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Οινοξένεια 2024: Αμπελώνες Γέφυρες».

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης “Message in a bottle”, του εικαστικού αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Alessandro de Martino το πρωί του Σαββάτου 24 Αυγούστου από 10:00-12:00, πραγματοποιείται εργαστήριο ζωγραφικής στα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου (FAME Road HUB). Οι συμμετέχοντες θα φιλοτεχνήσουν μηνύματα σε φιάλες κρασιού.

«Και τι είναι το κρασί παρά ένα εμφιαλωμένο μήνυμα του αμπελιού στον άνθρωπο, ο πιο θερμός εναγκαλισμός γης και ουρανού; Κι η τέχνη; Μια κιβωτός ελπίδας που ταξιδεύει στο δικό της διάφανο βαγόνι αέναα πάνω στο μέτωπο της γης. Όπως ο άκρατος οίνος έτσι και οι ψίθυροι ενός πινέλου πάνω στον καμβά είναι ειλικρινείς κι ανόθευτοι γιατί και τα δύο πηγάζουν από τις μυστικές ζυμώσεις ενός υπηρέτη του κάλλους.»

Το απόγευμα του Σαββάτου η έκθεση ανοίγει τις πύλες της προς το κοινό στις 7:00 μ.μ. Δυο λόγια για την ιστορία της φιάλης και τον ρόλο της στο κρασί θα εκφέρει ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοξένεια κ. Άγγελος Ρούβαλης. Μία μικρή εισαγωγή στον κόσμο της τέχνης του δημιουργού θα κάνει η Μαίρη Ζαχαράκη και ο ίδιος θα ξεναγήσει τους παρευρισκόμενους στα 30 νέα του έργα, που έχουν ως αφετηρία την αγωνία του για την αξία του πνεύματος, που καταποντίζεται αύτανδρη ως άλλη Ατλαντίδα, από την ορμητική ματαιότητα της ύλης.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, 6:00-8:00 μ.μ. (Τηλ. επικοινωνίας: 6992989166, κα Μαίρη Ζαχαράκη).

Στις 8:30 μ.μ. από την έκθεση μεταφερόμαστε απέναντι, στην πλατεία Ποσειδωνίας στην παραλία Αιγίου, για να παρακολουθήσουμε την μουσικοχορευτική performance από τις “The Sirens” που επικοινωνούν το δικό τους μήνυμα αλληλεπιδρώντας με την τεχνολογία και την νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Την χορογραφία υπογράφει η Αγγελική Πετράκη,την σκηνογραφία/δραματουργία η Γεωργία Γαβριήλογλου και χορεύουν η Αγγελική Πετράκη και η Αρχοντία Μπουλουτά. Οι θεατές θα δροσιστούν επιστρέφοντας στον χώρο της έκθεσης με εκλεκτό κρασί ντόπιων οινοπαραγωγών του Δικτύου.

Παράλληλα, το απόγευμα του Σαββάτου 24 Αυγούστου, δύο σημαντικά οινοποιεία της Αιγιάλειας και μέλη του Δικτύου «Οινοξένεια» παρουσιάζουν στους χώρους τους εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ειδικότερα:

• 7.00 μ.μ. Οινοποιείο «Τετράμυθος» – Άνω Διακοπτό
25 χρόνια Τετράμυθος: Στις 24 Αυγούστου o Τετράμυθος γίνεται 25 ετών και τιμά τον 25ο τρύγο του με μια γιορτή. Ο Perry Παναγιωτακόπουλος (Wine Kiosk, Pharaoh) την οργανώνει, οι ιδιοκτήτες δύο εκ των σημαντικότερων γαστρονομικών σημείων της Αθήνας, η Ελένη και ο Ανδρέας Κιλτσικλής από την Feyrouz με λεβαντίνικες γεύσεις και ο Γιώργος Γκάτσος από την Φάμπρικα του Ευφρόσυνου με βαλκανική κουζίνα, θα μαγειρεύουν στον χώρο, ενώ φιάλες παλαιών και νέων εσοδειών θα ανοίγονται.
Μουσική επιμέλεια της βραδιάς από Teranga Beat.
Συνοδοιπόροι αμπελουργοί βραβεύονται και όλοι μαζί γυρνούν σελίδα στο δεύτερο τέταρτο του αιώνα…
Κράτηση απαραίτητη Τ. 26910-97500 / email: info@tetramythoswines.com

• 8 μ.μ. Οινοποιείο Αχαιών – Κορίνθου 121, Αίγιο
Γεφυρώνοντας την ιστορία της δημιουργίας του αμπελιού με τις γηγενείς ποικιλίες της Αιγιαλείας.
Γευστική δοκιμή παλαιών & νέων εσοδειών γηγενών ποικιλιών & παρουσίαση του παραμυθιού “Διόνυσος, ο Θεός του αμπελιού και του κρασιού” (εκδόσεις Ηδύφωνο). Έλα να ακούσεις τις ιστορίες του Διόνυσου, του θεού του κρασιού, του αμπελιού, του παιχνιδιού και του θεάτρου! Με μουσικές και χρώματα, με αφήγηση και με παιχνίδι! Να έχεις καθαρή καρδιά και ορθάνοιχτα αυτιά. Εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μαρία Παπανικολάου, συγγραφέας του παραμυθιού, Σάκης Παπαδημητρίου, μουσικός-συνθέτης.