Γεωργία: Το κυβερνών κόμμα απειλεί να καταργήσει την αντιπολίτευση

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ιράκλι Κομπαχίτζε δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να απαγορεύσει πολλά κόμματα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Γεωργία

Εκτός νόμου απειλεί να θέσει το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας, το Γεωργιανό Όνειρο, σχεδόν όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, εάν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν ως το τέλος του έτους.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Ιράκλι Κομπαχίτζε δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να απαγορεύσει πολλά κόμματα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η δήλωση έρχεται λίγες ημέρες αφότου το Γεωργιανό Όνειρο απείλησε να διαλύσει τη μεγαλύτερη ομάδα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Εκτός από το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα κινδυνεύουν και άλλες φιλοδυτικές παρατάξεις στο κοινοβούλιο. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «στην πραγματικότητα, όλες αυτές αποτελούν μία πολιτική δύναμη». Οποιοσδήποτε βουλευτής εκλεγεί με αυτές, όπως είπε, θα αποκλειστεί από την ανάληψη καθηκόντων.

«Τα μέλη των εγκληματικών πολιτικών δυνάμεων» δεν θα πρέπει να είναι βουλευτές, εξήγησε ο Κομπαχίτζε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι και η Ουκρανία και η Μολδαβία είχαν απαγορεύσει τα πολιτικά κόμματα χωρίς να κόψουν τους δεσμούς τους με τη Δύση. Στην πράξη όμως οι δύο χώρες απαγόρευσαν συγκεκριμένες φιλομοσοβιετικές παρατάξεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που υλοποιηθεί η απαγόρευση, όπως σημειώνει το Politico, θα ψυχράνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με την ΕΕ, παγώνοντας την προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ένωση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενόψει των εκλογών για να νικήσουν το Γεωργιανό Όνειρο, το οποίο έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένες διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της εισαγωγής νόμου ρωσικού τύπου που χαρακτηρίζει τις ΜΚΟ και τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τη Δύση «ξένους πράκτορες».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Ακριβότερη η φοιτητική στέγη, με «καπέλο» 10% φέτος τα διαμερίσματα

Ναυάγιο στη Σικελία: Βρέθηκε νεκρή η 18χρονη κόρη του Μάικ Λιντς

Καρκίνος πνεύμονα: Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA

Αγρίνιο: Πυροσβεστικό όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά ηλικιωμένο

Πάτρα: Ένταση στην Κανακάρη για διπλοπαρκάρισμα, έκρηξη Στριφτούλια για υπέρμετρη αυστηρότητα της Τροχαίας