Το «αθέατο» ταξίδι του κ. Χρυσόστομου στην Ιμβρο

Τίμησε τον Πατριάρχη στη γενέτειρά του ο Μητροπολίτης Πατρών

Ιμβρο Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Πατρών με τους π. Ανδρέα Θεοδωράτο και π. Ιωακείμ Σταματόπουλο

Εχει το χάρισμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος να μην επαίρεται και να μην αυτοπροβάλλεται. Αλλοι θα είχαν δώσει… ρεσιτάλ αυτοπροβολής αν βρίσκονταν στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Ο Παναγιώτατος τις μέρες της Κοίμησης της Θεοτόκου και σχεδόν επί μια εβδομάδα, όπως και αρκετές άλλες φορές στο παρελθόν, βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το πολύπαθο νησί της Ιμβρου. Εκεί παρέστη και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Πατριάρχη και ήταν προσκεκλημένος του, ωστόσο και η παρουσία του πέρασε απαρατήρητη.

Μόνο αν κάποιος ήταν υποψιασμένος θα διέκρινε σε τηλεοπτικά πλάνα τον κ. Χρυσόστομο, όπου αντίθετα ήταν εμφανής, για παράδειγμα, η παρουσία του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ και γενικού γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος προσφώνησε τον Πατριάρχη στην εκκλησία της Παναγίας, στα Αγρίδια.

Ο κ. Χρυσόστομος με συγκίνηση βίωσε την παραμονή του στην Ιμβρο και είχε την ευκαιρία να συμπροσευχηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο, αλλά και να αναλωθούν σε πνευματικές συζητήσεις, μακριά από κάθε εγκόσμια σκοπιμότητα.

Διατυπώσαμε ευκρινώς τον λόγο της επίσκεψης του Μητροπολίτη στην Ιμβρο, με τα καθαρά προσκυνηματικά χαρακτηριστικά, για να μην «τρέξει» η φαντασία κάποιων στις διαδικασίες διαδοχής του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, που είναι πιθανό πλέον να εκκινήσουν λίαν συντόμως με πρωτοβουλία του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Είναι προφανές ότι δεν είχε την ανάγκη ο Μητροπολίτης Πατρών να μεταβεί στην Ιμβρο για… προεκλογικούς λόγους. Ασφαλώς, είναι δεδομένο ότι παροτρύνεται από πληθώρα Ιεραρχών να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, όμως το ταξίδι στην Ιμβρο αφορούσε την εκπλήρωση ενός χρέους απέναντι στον κ. Βαρθολομαίο, ένεκα της διαχρονικής, ειλικρινούς και αμοιβαίας σχέσης αγάπης και πέραν τούτου ουδέν…