Πότε είναι του Αγίου Φανουρίου – Συνταγή για Φανουρόπιτα

Πότε είναι του Αγίου Φανουρίου 2024 και οι νοικοκυρές φτιάχνουν φανουρόπιτα;

Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου η ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου με την φανουρόπιτα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εορτή.

Μάλιστα, ο Άγιος Φανούριος θεωρείται ο προστάτης των χαμένων αντικειμένων και των αιχμαλώτων.

Ποιος ήταν ο Άγιος Φανούριος

Ο Άγιος Φανούριος ήταν ένας νεαρός στρατιώτης που έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε θερμός χριστιανός και μαρτύρησε για την πίστη του.

Η ιστορία του Αγίου Φανουρίου είναι γνωστή από εικόνα του, η οποία βρέθηκε το 1356 στη Ρόδο. Η εικόνα ήταν θαμμένη κάτω από έναν παλιό ναό και βρέθηκε από μια γυναίκα που αναζητούσε το χαμένο της παιδί. Η γυναίκα προσευχήθηκε στον Άγιο Φανούριο και το παιδί της βρέθηκε.

Ο Άγιος Φανούριος θεωρείται ο προστάτης Άγιος των χαμένων αντικειμένων και των αιχμαλώτων. Πολλοί άνθρωποι προσεύχονται στον Άγιο Φανούριο για να τους βοηθήσει να βρουν τα χαμένα τους αντικείμενα ή για να γυρίσουν οι αγαπημένοι τους από τον πόλεμο.

Η μνήμη του Αγίου Φανουρίου είναι μια ευκαιρία για τους πιστούς να τιμήσουν τη μνήμη του και να προσευχηθούν για τη βοήθειά του.

 

Πότε είναι του Αγίου Φανουρίου 2024 και κάνουμε φανουρόπιτα

Ο Άγιος Φανούριος είναι ένας από τους πιο γνωστούς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Φανούριος και Φανουρία. Με τον Άγιο Φανούριο συνδέεται ένα νηστίσιμο γλύκισμα, η φανουρόπιτα. Κάθε χρόνο οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές.

Οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων.

Δείτε ακόμα: Φανουρόπιτα: Η ιστορία της και μια συνταγή από τον Άκη!