Πάτρα: Μπήκε καντίνα στην πλαζ – «Εχουν ξανά νερό οι λουόμενοι»

Πέρυσι είχαν σημειωθεί αντιδράσεις από τον Δήμο υπό τον φόβο περιφράξεων και αποκλεισμών

πλαζ

Στα μέσα του καλοκαιριού προχώρησε και ολοκληρώθηκε τελικά ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση έκτασης σε ιδιώτη στην πλαζ της Πάτρας, ώστε να λειτουργήσει μια καντίνα. Από τις προηγούμενες ημέρες, έστω και προς τα τέλη του φετινού καλοκαιριού, οι λουόμενοι είδαν με ικανοποίηση τον επιχειρηματία να εγκαθίσταται στο σημείο και να μπορεί επιτέλους να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η ΕΤΑΔ, ομολογουμένως, είχε άλλες, και δικαιολογημένα, πιο σημαντικές προτεραιότητες, αφού έπρεπε να «τρέξουν» οι διαδικασίες παραχώρησης σημείων σε πιο τουριστικά μέρη της χώρας, που φέρνουν πολύ περισσότερα χρήματα και φιλοξενούν περισσότερο κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠτΔ», ο μισθωτής της καντίνας είναι ο ίδιος που βρισκόταν στο σημείο τις χρονιές 2021-22. Η προσφορά που κατέθεσε και κέρδισε τον διαγωνισμό ανέρχεται στις 40.000 ευρώ τον χρόνο για να μπορεί να εκμεταλλευτεί 500τ.μ. της παραλίας. Σε αυτό το σημείο, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, αλλά μόνο πάγκων και ορισμένων ξαπλωστρών. Η σύμβαση έχει τριετή διάρκεια, ενώ σε σύγκριση με το παρελθόν ο μισθωτής θα κληθεί να πληρώσει ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσό από τις περίπου 6.000€ τον χρόνο που έδινε με το προηγούμενο καθεστώς παραχώρησης.

Από τον Μάρτιο του 2023, έχει αλλάξει το καθεστώς παραχώρησης της έκτασης προς εκμετάλλευση. Μέχρι τότε, οι σχετικοί διαγωνισμοί γίνονταν από τους δήμους όλης της χώρας. Ομως, πλέον, για επιλεγμένες παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί «τουριστικές», η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει την εκτέλεση των διαγωνισμών, χωρίς να αλλάζει σημαντικά το ποσοστό των εσόδων του κάθε Δήμου.

Θυμίζουμε πως από τη δημοτική αρχή της Πάτρας είχαν εκφραστεί από πέρυσι έντονες ανησυχίες σχετικά με τη «φύση» της επένδυσης που θα γινόταν στην περιοχή, με τους φόβους να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κάγκελα και περιορισμούς στους λουόμενους μίας εκ των μεγαλύτερων παραλιών της Πάτρας. Μάλιστα, πέρυσι το καλοκαίρι είχαν πραγματοποιηθεί και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πλαζ, με τον Δήμο να μοιράζει μπουκαλάκια με νερό σε λουόμενους, καθώς δεν υπήρχε σε κοντινό σημείο κάποιο κατάστημα για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται, δεν σημειώθηκε κάποια θεαματική αλλαγή στην περιοχή, απλώς οι λουόμενοι απέκτησαν μια υποδομή για να προμηθεύονται νερό, καφέ ή κάτι φαγώσιμο κατά τις ώρες που απολαμβάνουν το μπάνιο ή τη βόλτα τους στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Ξηρασία και λειψυδρία απειλούν παραγωγή και τουρισμό – Ο πρώην αντιπρύτανης μιλά στην «Π» και εξηγεί γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο

Πάτρα: 37χρονη έβαλε τέλος στη ζωή της με χάπια στην πλατεία Βουδ

Χαλκιδική: Παρέμβαση εισαγγελέα εφετών για τον τραγικό θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ

Βιασμός 16χρονης στον Κολωνό: Πώς αντέδρασε ο γιος του 44χρονου, νέες φρικιαστικές αποκαλύψεις

Τα οικονομικά μέτρα που θα περιλαμβάνει το «καλάθι» της ΔΕΘ, πού προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο ΒΙΝΤΕΟ