Πάτρα: Λίγες αιτήσεις για την αποχέτευση, υποτονικό ενδιαφέρον ιδιοκτητών των βόρειων προαστίων

Η πλατφόρμα είναι ανοικτή για τους κατοίκους του Αγίου Βασιλείου και του Ρίου.

Πάτρα Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις, θα μπορούν να γίνουν οι συνδέσεις των κατοικιών στους αγωγούς της κάθε περιοχής

Χαμηλή κρίνεται μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των ιδιοκτητών που έχουν καταθέσει αίτηση για την ένταξή τους στο αποχετευτικό δίκτυο της Πάτρας. Στις αρχές του καλοκαιριού, η ΔΕΥΑΠ και ο Δήμος Πατρέων ανακοίνωσαν πως ξεκινά η διαδικασία των αιτήσεων ώστε να συνδεθούν στο δίκτυο της πόλης σπίτια και επιχειρήσεις, για να γλυτώσουν επιτέλους από τον «βραχνά» των βόθρων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει συγκεντρωθεί πλήθος αιτήσεων στην ειδική πλατφόρμα της ΔΕΥΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», στη ΔΕΥΑΠ εκτιμούν ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, αλλά και πάλι χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των ιδιοκτητών, καθώς η σύνδεση στο αποχετευτικό δίκτυο είναι υποχρεωτική, αλλά και η μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος προκαλεί προβλήματα στις υπηρεσίες.

Μέχρι στιγμής, η πλατφόρμα είναι ανοικτή για τους κατοίκους του Αγίου Βασιλείου από τη σιδηροδρομική γραμμή έως την παραλία (έως τις 31 Αυγούστου μετά από παράταση) και για τους κατοίκους του Ρίου μέχρι την οδό Πετμεζά στον Καστελλόκαμπο (έως τις 27 Οκτωβρίου).

Με βάση το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα αιτήσεων, η πλατφόρμα θα ανοίξει για τον Καστελλόκαμπο από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, για τις Δάφνες-Προάστιο από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2025 και για την παραλία Προαστίου-Πλαζ-Εξω Αγυιά από τις 16 Φεβρουαρίου 2025 έως τις 29 Απριλίου 2025.

Για τις υπόλοιπες περιοχές, όπως τα Βραχνέικα, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση, ενώ όσοι ιδιοκτήτες δεν προλάβουν να καταθέσουν αίτηση εντός προθεσμίας, η πλατφόρμα θα ανοίξει και πάλι όταν ολοκληρωθούν όλες οι περιοχές.

Μπορεί μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών να μην είναι θερμό, αλλά θα πρέπει να γίνει, καθώς σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές του καλοκαιριού είχε καταστεί σαφές πως είναι υποχρεωτική η σύνδεση στο δίκτυο αποχέτευσης και πως όσοι δεν ακολουθήσουν τη διαδικασία κινδυνεύουν ακόμα και με αφαίρεση της παροχής ύδρευσης!

Οσον αφορά το διαδικαστικό σκέλος για τη σύνδεση στο δίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΠ. Από κει και έπειτα, ως τέλος σύνδεσης στο αποχετευτικό δίκτυο θα χρειαστεί να πληρώσουν ένα ποσό που κατά μέσο όρο κυμαίνεται περί τα 500 ευρώ και θα μπορεί να πληρωθεί σε δόσεις.

Ενώ, αναγκαία θα είναι και η εκτέλεση εργασιών για να συνδεθούν οι οικιακές σωληνώσεις με το εξωτερικό δίκτυο που βρίσκεται στον δρόμο. Ηδη στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν επικοινωνήσει με υδραυλικούς και από την έρευνα αγοράς που έκαναν διαπίστωσαν ότι απαιτείται ένα ποσό κοντά στα 1.000 ευρώ για τις εργασίες. Βέβαια, κατά περίπτωση, το συγκεκριμένο ποσό αλλάζει ανάλογα με την εργασία που απαιτείται.