Υπουργικό συμβούλιο: Πέντε νομοσχέδια στην ατζέντα, τι θα συζητηθεί

Οι κυβερνητικές προτεραιότητες

Κυριάκος Μητσοτάκης

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο μετά τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές με στόχο να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ της κυβέρνησης.

Πολλά και σημαντικά νομοσχέδια θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι διεργασίες έτσι ώστε να επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συμπρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της ΔΕΘ προκειμένου να ξεδιπλώσει τον οδικό κυβερνητικό χάρτη των επόμενων μηνών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται κατ’ αρχήν ικανοποιημένοι από το πως εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα καθώς υιοθετήθηκε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που ακολουθούνταν έως σήμερα με την Θεσσαλονίκη να αποτελεί μια παράμετρο μόνο των κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Όπως εξηγούσε συνεργάτης του πρωθυπουργού στο Νewsbeast χθες παρουσιάστηκε μια νέα φιλοσοφία τόσο για την θέση της περιφέρειας στον μεταρρυθμιστικό χάρτη όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί αναπτυξιακά η χώρα σε σχέση με την Ευρώπη.

Στέκεται μάλιστα στη φράση που ειπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. «Το “αθηνοκεντρικό” αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο ουσιαστικά αποτέλεσε προτεραιότητα πολλών κυβερνήσεων εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει δημιουργήσει σημαντικές περιφερειακές ανισότητες, με αποτέλεσμα να απαιτείται μια τελείως διαφορετική περιφερειακή πολιτική προκειμένου να μπορέσουν οι Περιφέρειες της χώρας, και ειδικά αυτές οι οποίες έχουν μείνει πιο πίσω, να συγκλίνουν με τον εθνικό μέσο όρο».

Τα 850 έργα και η λογοδοσία

Η κυβέρνηση θέλησε χθες να δείξει στην πράξη ότι και λογοδοτεί στους πολίτες και σχεδιάζει το μέλλον τους. Μέσω της πλατφόρμας erga.gov.gr που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ανά πάσα στιγμή την πρόοδο υλοποίησης έργων προϋπολογισμού άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, σε κάθε Δήμο, Περιφερειακή Ενότητα ή Περιφέρεια.

Αποτελεί εργαλείο που αφενός διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, και αφετέρου διευκολύνει τον συνεκτικό σχεδιασμό, μέσω της αποτελεσματικής εκτέλεσης έργων που αποβλέπουν στην ανάπτυξη, την άρση τοπικών αποκλεισμών και την αντιμετώπιση περιφερειακών ανισοτήτων.

Έως τώρα έχουν εγγραφεί στο μητρώο περισσότερα από 6.000 έργα.

Μέσω της πλατφόρμας θα καταγράφεται ολόκληρη η πορεία ενός έργου, από το στάδιο του αρχικού σχεδιασμού και της μελετητικής ωρίμανσης έως την ένταξη σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, τη διαγωνιστική διαδικασία, τη συμβασιοποίηση και στη συνέχεια την εκτέλεσή του.

Το υπουργικό

Επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα τεθούν νομοσχέδια αλλά και η πρόοδος των δράσεων του Ταμείου Ανακάμψης και η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τα κίνητρα καινοτομίας και συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας.

Πηγή: newsbeast.gr