Παρέμβαση Χαροκόπου προς τη Δημοτική Αρχή: «Ποιες ενέργειες έγιναν για τα κουνούπια;»

Οδηγίες από τον Δήμο μετά το κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Πάτρα

Παρέμβαση Γνωστός και μη εξαιρετέος ο κίνδυνος για διάδοση ασθενειών από τα κουνούπια

Στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας θα μεταφερθεί σήμερα το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών με ερώτηση που αναμένεται να καταθέσει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Β. Αϊβαλή, Αντώνης Χαροκόπος.

Οπως επισημαίνει, οι δήμοι πρέπει να υλοποιούν έργα για τη διαχείριση των κουνουπιών έπειτα από ενημέρωση και συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές των περιφερειών όπου ανήκουν.

Ο κ. Χαροκόπος θα ζητήσει απαντήσεις για το αν έχουν προχωρήσει οι καθαρισμοί των ρεμάτων, των αγωγών όμβριων και των εγκαταλελειμμένων χώρων, αν έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί σε δημοτικά κτίρια και δομές υγείας, αν έχει σχεδιαστεί ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για τα ατομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κουνούπια, αν έχουν πραγματοποιηθεί δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στα κοιμητήρια και τέλος αν σε οικισμούς με βόθρους, που δεν τους περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Περιφέρειας, υπάρχει μέριμνα για εφαρμογή στις οικίες.

«Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την υγεία των πολιτών και με την παρατεταμένη ζέστη και υγρασία θεωρούμε επιβεβλημένες τις άμεσες ενέργειες της Διεύθυνσης Υγείας του Δήμου, ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα εξάπλωσης νοσημάτων και να αναβαθμιστεί ποιοτικά το επίπεδο ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών στον Δήμο Πατρέων» τονίζει ο κ. Χαροκόπος.

Αντώνης Χαροκόπος

Αντώνης Χαροκόπος

Μάλιστα, η ερώτηση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς προ ημερών αποκάλυψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι βρέθηκε στον Δήμο Πατρέων το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού.

Χθες, η αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, με αφορμή κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, που εμφανίστηκε στην περιοχή του Μιντιλογλίου, προχώρησε σε ενημέρωση, επισημαίνοντας πως ο Δήμος βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε καθημερινή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμος προτείνει τα εξής μέτρα προστασίας:

•Τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

• Προτιμούμε να φοράμε ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ενδύματα με μακριά μανίκια και παντελόνια.

• Απλώνουμε εντομοαπωθητικό στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα-όχι κάτω από τα ρούχα, όταν βρισκόμαστε εκτός οικίας. Μετά την επιστροφή μας συστήνεται πλύσιμο του δέρματος με νερό και με σαπούνι.

•Εφαρμόζουμε σίτες σε πόρτες και παράθυρα των σπιτιών.

• Η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού μειώνει τη δράση των κουνουπιών.

• Τοποθετούμε κίτρινους λαμπτήρες για τον φωτισμό υπαίθριων χώρων.

• Κουρεύουμε το γρασίδι, θάμνους και φυλλωσιές.

• Ποτίζουμε κατά τις πρωινές ώρες.

Επίσης, ο Δήμος, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του (Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας-Τμήμα Βοήθεια στο Σπίτι) και της αντιδημαρχίας Υγείας-Πρόνοιας, έχει διανείμει ενημερωτικά φυλλάδια του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας, για την προφύλαξη από τα κουνούπια.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται τριήμερο κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες από Πέμπτη έως και Κυριακή, σε ποια περιοχή θα είναι έντονα τα φαινόμενα ΒΙΝΤΕΟ

Καρπενήσι: 17χρονη Γερμανίδα κατήγγειλε ότι 14χρονος τη βίασε σε προπονητικό καμπ

ΑΑΔΕ: Oι επιχειρήσεις εστίασης στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών

Σε ισχύ από σήμερα το «Καλάθι του Μαθητή», τι περιλαμβάνει

«Μια καλή νύφη για το παιδί μου…»: Οι φανουρόπιτες αιτήματα.. άνωθεν για υγεία και αποκατάσταση

Πάτρα: Φωνάζουν για το νερό οι κάτοικοι του Ριγανόκαμπου

Πύργος: Τι λέει η ΕΛΑΣ για το επεισόδιο με το χαστούκι σε γάμο

Πάτρα: Διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών Αχαΐας για κλήσεις σε διευθυντές