Η Ρωσία απέρριψε το σχέδιο ειρήνης της Ουκρανίας και ξεκινά την εκδίκησή της για το Κουρσκ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα συνεχίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αγνοώντας τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Ρωσία

Η Ρωσία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο καιρό μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει μαζικά στο Ντονμπάς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα συνεχίζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αγνοώντας τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τέτοιες δηλώσεις από εκπροσώπους του καθεστώτος του Κιέβου. Γνωρίζουμε τη φύση του καθεστώτος του Κιέβου», είπε ο Πεσκόφ, καθώς αναμένεται ο Ουκρανός πρόεδρος να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί τα ρωσικά εδάφη που κατελήφθησαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Πεσκόφ σχολίασε και το ζήτημα της διέλευσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Με βάση τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, σε περίπτωση που το Κίεβο αρνηθεί να συνεχιστούν οι ροές, τότε «οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές».

«Υπάρχουν (άλλες) διαδρομές, αλλά, βέβαια, τέτοιες αποφάσεις από την ουκρανική πλευρά θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα συμφέροντα των Ευρωπαίων καταναλωτών, εκείνων που εξακολουθούν να θέλουν να αγοράζουν πιο εγγυημένο, πιο οικονομικό… ρωσικό αέριο», είπε ο Πεσκόφ με βάση δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προέλαση στο Ντονμπάς – Στασιμότητα στο Κουρσκ
Οι δηλώσεις του Πεσκόφ, αλλά και η πρόταση του Ζελένσκι δεν έγιναν τυχαία, με αναλυτές να τονίζουν ότι συνδέονται άρρηκτα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να μένει στάσιμος στο Κουρσκ, προσπαθώντας να οχυρώσει τη θέση του, γιατί μέχρι στιγμής δεν διαθέτει τη δυνατότητα να προωθηθεί πιο βαθιά σε εχθρική περιοχή. Ταυτόχρονα, θέλει να χρησιμοποιήσει τα εδάφη που κατέλαβε σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Αντιθέτως, ο ρωσικός στρατός φέρεται να μην προσπαθεί ιδιαίτερα να εκδιώξει τους Ουκρανούς από τη Ρωσία. Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) έγραψε ότι στο Κουρσκ μεταφέρονται περίπου 30.000 στρατιώτες από διάφορες περιοχές της Ρωσίας, αλλά καμία μονάδα δεν φέρεται να προέρχεται από το μέτωπο.

Ο Ουκρανός Αρχιστράτηγος Oleksandr Syrskyi σχολιάζοντας τη ρωσική στρατηγική, δήλωσε πως «ένας από τους κύριους στόχους της εισβολής στο Κουρσκ ήταν η Ουκρανία να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από κρίσιμες περιοχές του μετώπου. Η Ρωσία όμως, φέρεται να προέβλεψε αυτόν τον στόχο και αντ’ αυτού συγκεντρώνει τις κύριες προσπάθειές της και ενισχύει την παρουσία της στην κατεύθυνση του Ποκρόβσκ».

Σύμφωνα με το (ISW), ο στρατός της Ρωσίας πραγματοποιεί μαζική προέλαση στην πόλη Ποκρόβσκ που βρίσκεται στην περιοχή του Ντονμπάς, τόσο για να «εκδικηθεί» για την εισβολή στο Κουρσκ, όσο και για να ορίσει τις εξελίξεις.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ εν μέσω αναφορών ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί… Τα πιο ικανά για μάχη στρατεύματα της Ρωσίας διατηρούν επί του παρόντος την προέλαση και οι επιθετικές επιχειρήσεις της Ρωσίας είναι εμβληματικές… Η επίθεση στο Ποκρόβσκ θα επηρεάσει πιθανότατα τις συνολικές πολεμικές ικανότητες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να εξισορροπήσει τα κέρδη στο Ποκρόβσκ με την άμυνα κατά της ουκρανικής εισβολής στην περιφέρεια Κουρσκ», έγραψε το ISW σε νέα έκθεση για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Πείτε ποιος φταίει για την πανώλη: Μηνυτήρια αναφορά από τον Σατόλια – Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν καταλογισμό για την καταστροφή

Διαγράφεται η Αθηνά Λινού από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τροχαίο με νεκρό 18χρονο οδηγό στο Παγκράτι, μάχη για τη ζωή του δίνει ο συνομίληκος συνεπιβάτης του

Στο υπουργικό ο Μητσοτάκης: Σταδιακά τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα όσον αφορά την ακρίβεια

Έρχεται τριήμερο κακοκαιρίας με βροχές και καταιγίδες από Πέμπτη έως και Κυριακή, σε ποια περιοχή θα είναι έντονα τα φαινόμενα ΒΙΝΤΕΟ