Συμφωνία για τριήμερες «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα για εμβολιασμό παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας

«Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Συμφωνία

Οι ισραηλινές αρχές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια σειρά «ανθρωπιστικών παύσεων» του πυρός, διάρκειας τριών ημερών η καθεμία, στην κεντρική, νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να ξεκινήσει από την Κυριακή η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας, ανακοίνωσε ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Αυτό που συζητήσαμε και έγινε δεκτό είναι ότι η εκστρατεία θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση» για πολλές ώρες καθημερινά, είπε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πίπερκορν είπε ότι το ίδιο προβλέπεται στη συνέχεια να γίνει στο νότιο και το βόρειο τμήμα του θύλακα για την πρώτη από τις δύο φάσεις του εμβολιασμού. Επειδή οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και ο πληθυσμός έχει εκτοπιστεί οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ενδέχεται να χρειαστούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ζώνη. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε αυτήν την περίπτωση η ανθρωπιστική παύση θα παραταθεί.

Η κατάπαυση του πυρός σε κάθε ζώνη θα διαρκεί από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα. «Υπάρχει μια συμφωνία και ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα τη σεβαστούν. Διαφορετικά, θα είναι αδύνατον να κάνουμε μια κανονική εμβολιαστική εκστρατεία», τόνισε ο Πίπερκορν.

Οι ισραηλινές αρχές, με τις οποίες επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έκαναν κανένα σχόλιο. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει χθες το βράδυ ότι δεν θα πρόκειται για κατάπαυση του πυρός αλλά για «τη διάθεση ορισμένων περιοχών» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να γίνει ο εμβολιασμός.

Η Χαμάς από την πλευρά της ανέφερε ότι «στηρίζει» την «ανθρωπιστική εκεχειρία» και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς οργανισμούς. Ο ΟΗΕ είχε ζητήσει ανθρωπιστικές παύσεις διάρκειας επτά ημερών για την καθεμία από τις δύο φάσεις του εμβολιασμού. Στόχος είναι να εμβολιαστούν 640.000 παιδιά κάτω των 10 ετών. Η δεύτερη δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων μετά την πρώτη, διευκρίνισε ο Πίπερκορν.

Στις 23 Αυγούστου ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένα βρέφος παρέλυσε αφού προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα στη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 25 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

 

Σαλαμίνα: Με ποινικό παρελθόν ο επίδοξος βιαστής – Εχει κατηγορηθεί και από άλλες κοπέλες

Οσα μας μαθαίνει ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ: Ενώνονται τα χίλια κομμάτια της κεντροαριστεράς;

Σχολεία: Τι αλλάζει με τις απουσίες, επιστρέφει η πενθήμερη αποβολή, αυστηρές οι ποινές για το κινητό

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου 1885 ο Γκότλιμπ Ντέιλμερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα, δείτε τι άλλο συνέβη