O αθλητισμός, η οικονομική ανάπτυξη της Αχαΐας και το Επιμελητήριο

*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».

*Ο Τάσος Χρυσανθόπουλος είναι τουριστικός και ναυτικός πράκτορας και π. πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας.

Είναι γνωστό και όλοι οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν, ότι η οικονομία της Αχαΐας καταρρέει. Από την άλλη, η Αχαΐα στον αθλητικό τομέα έχει έντονη παρουσία, φυσικό περιβάλλον που τον ευνοεί, διαθέτει σημαντικές αθλητικές υποδομές, συλλόγους με μακρά ιστορία, έντονη δράση, επιτυχίες και πάνω από όλα διοικήσεις με πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Ολοι γνωρίζουμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί δραστηριότητα με μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα, τόσο από τη διεξαγωγή μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όσο και από την υποδοχή σωματείων ή μεμονωμένων αθλητών για την προετοιμασία αθλητικών σωματείων.

Του Θεόδωρου Λουλούδη και του Τάσου Χρυσανθόπουλου*

 

Η Αχαΐα ως χώρος διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων

Εδώ και πολλά χρόνια οι διοικήσεις των σωματείων της Αχαΐας, οργανώνουν σπουδαία αθλητικά events, Πανελλήνιους αγώνες, Πανευρωπαϊκούς αγώνες, αλλά και αγώνες Παγκόσμιας εμβέλειας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα Πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, το Πανευρωπαϊκό Ιστιοπλοΐας που διοργάνωσε ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πατρών το 2023, το Παγκόσμιο Muay Thai που διοργανώθηκε πριν λίγους μήνες, τα πρωταθλήματα Kite στο Δρέπανο, τις επιτυχημένες συμμετοχές και τους αγώνες στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του Προμηθέα, τη διοργάνωση Ευρωπαϊκού ομίλου της Euroleague των μικρών τα δύο τελευταία χρόνια. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και όλα συμβάλλουν και στην οικονομία του τόπου μας.

Η Αχαΐα επίσης διαθέτει δημόσιες υποδομές υψηλού επιπέδου (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.), πολύ σημαντικές αθλητικές υποδομές (αλλά με ανάγκες σημαντικού εκσυγχρονισμού), φυσικές ομορφιές, προσωπικό με τεχνογνωσία και διάθεση για προσφορά. Η Αχαΐα, διαθέτει όλα όσα απαιτούνται για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών αγώνων αλλά και μικρότερης κλίμακας. Διαθέτουμε παράδοση και τεχνογνωσία.

Ο αντίκτυπος των αθλητικών αγώνων είναι άμεσα οικονομικός αλλά και έμμεσος μέσω του αθλητικού τουρισμού που προκαλεί.

∙      Αμεσος, διότι οι ομάδες, οι αθλητές, οι συνοδοί, οι δημοσιογράφοι και οι παράγοντες που θα έρθουν για τους αγώνες ή για προετοιμασία, θα μετακινηθούν, θα τραφούν, θα διασκεδάσουν, θα αγοράσουν αναμνηστικά, οι διοργανωτές θα κάνουν προμήθειες και μια σειρά άλλες οικονομικές πράξεις.

∙      Εμμεσος, λόγω του αθλητικού τουρισμού που αποτελεί συνεπακόλουθο και ο αντίκτυπος του οποίου δεν περιορίζεται σε οικονομικά μεγέθη. Οι αθλητικές διοργανώσεις είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξωστρέφεια και πρόκληση ενδιαφέροντος για τον ίδιο τον νομό.

Η Αχαΐα ως χώρος υποδοχής προετοιμασίας αθλητικών σωματείων

Διαθέτουμε σημαντικές αθλητικές υποδομές, θάλασσα, βουνό, έχουμε ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Η περιοχή είναι «ευλογημένη». Εχει εξαιρετικό θαλάσσιο μέτωπο σχεδόν σε όλη την έκταση του νομού, ιδανικό για θαλάσσια σπορ, ορεινές και ημιορεινές περιοχές ιδανικές για προετοιμασία αθλητικών ομάδων, τα εμβληματικά Καλάβρυτα για χιονοδρομικά σπορ, την Πάτρα με πολλές εγκαταστάσεις για φιλοξενία αγώνων σε όλα τα μεγάλα ομαδικά σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβο, βόλεϊ, πόλο, καταδύσεις κ.λπ.) αλλά και με τις εξαιρετικές υποδομές υγείας, καταλύματα και επαγγελματίες του αθλητισμού κάθε ειδικότητας.

Παρά όλα αυτά, το κάθε σωματείο δρα ουσιαστικά μόνο του. Χωρίς συντονισμό, χωρίς οικονομική στήριξη, χωρίς επικοινωνία και συνεργασίες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία μελέτη για το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν στην περιοχή μας τα αθλητικά events, δεν υπάρχει ούτε ένα ημερολόγιο για να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και πολίτες πότε θα γίνει στην περιοχή μας ένα αθλητικό γεγονός, με αποτέλεσμα πολλά σπουδαία events να παραμένουν «άγνωστα» και ανεκμετάλλευτα.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η ΓΓΑ, όσο και η ΠΔΕ και οι δήμοι προσφέρουν πολλά στον τομέα του Αθλητισμού, κανείς δεν αναλαμβάνει τον συντονισμό με στόχο να επιτύχουμε αναγνωρισιμότητα και προσέλκυση αγώνων και σωματείων. Συνέβη τα προηγούμενα χρόνια δύο ή και περισσότερες διοργανώσεις να γίνονται το ίδιο χρονικό διάστημα στην Αχαΐα, δημιουργώντας προβλήματα στη διαμονή και στις μετακινήσεις των συμμετεχόντων.

Αυτόν το ρόλο πρέπει και μπορεί να αναλάβει το Επιμελητήριο Αχαΐας. Πιο συγκεκριμένα, να αναλάβει τη σύσταση μιας υπηρεσίας (έστω και ανεπίσημης αρχικά), με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εκπροσώπων των σωματείων, των εκπροσώπων των αθλητικών ομοσπονδιών, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων. Αντικείμενο αυτής της υπηρεσίας να είναι η δημιουργία και η εκτέλεση ενός στρατηγικού σχεδίου, ώστε να μεγιστοποιηθεί η επίδραση του αθλητισμού στην οικονομία μας. Παράλληλα, να αναλάβει άμεσες δράσεις, όπως η αποτίμηση της οικονομικής επίδρασης κάθε μεγάλου αθλητικού γεγονότος, η κατασκευή ενός ημερολογίου για την καταγραφή όλων των αθλητικών γεγονότων, η εξεύρεση τρόπων ανταπόδοσης στα σωματεία και τους συνδέσμους τους, ώστε να επενδύουν εκ νέου σε υποδομές, και η δημιουργία ενός σχεδίου διεκδίκησης μεγάλων αθλητικών γεγονότων κ.ά.

Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να δώσει μια μοναδική ευκαιρία για οικονομική ανάκαμψη, κοινωνική αναζωογόνηση και βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε κάθε πιθανή ευκαιρία για να βελτιώσουμε το επίπεδο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αχαΐας.

Θεόδωρος Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής της παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής».

Τάσος Χρυσανθόπουλος είναι τουριστικός και ναυτικός πράκτορας και π. πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας.