Εσωσαν χελώνα στου Λαμπίρι: Πατρινοί δύτες γλύτωσαν το τραυματισμένο ζώο από τον θάνατο

Ηρωική πράξη από τους free divers Τάσο Ανδρικόπουλο και Κώστα Σπέντζα – Επιστρατεύθηκαν λουόμενοι και φιλοζωικές οργανώσεις

ΔΙΑΣΩΣΗ ΧΕΛΩΝΑΣ ΛΑΜΠΙΡΙ Οι δύτες Τάσος Ανδρικόπουλος και Κώστας Σπέντζας με τη χελώνα

Δεν θα ξεχάσουν ποτέ το προχθεσινό απόγευμα οι Τάσος Ανδρικόπουλος και Κώστας Σπέντζας. Οι δυο συμπολίτες μας είναι λάτρεις της ελεύθερης κατάδυσης και πήγαν στην περιοχή Λαμπίρι του Δήμου Αιγιαλείας για να επιδοθούν στο αγαπημένο τους χόμπι.

Η μοίρα, όμως, τους επιφύλασσε κάτι εντελώς διαφορετικό, καθώς στο τέλος της ημέρας βρέθηκαν να σώζουν τη ζωή μιας θαλάσσιας χελώνας, η οποία ήταν βαριά τραυματισμένη και ήταν θέμα χρόνου να πεθάνει. Ο Τάσος Ανδρικόπουλος εξιστόρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» την επιχείρηση διάσωσης: «Κολυμπούσαμε για περίπου 40΄, όταν ο Κώστας με φώναξε να πάω κοντά του. Πλησιάζοντάς τον, διαπιστώνω ότι μια θαλάσσια χελώνα έχει σχεδόν βγει στην επιφάνεια και φαίνεται να είναι πληγωμένη.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΧΕΛΩΝΑΣ ΛΑΜΠΙΡΙ

Η χελώνα σκεπάστηκε με πετσέτες στην ακτή

Παρατηρώντας καλύτερα, βλέπω ότι είναι ακρωτηριασμένο από τη βάση του το δεξί της μπροστινό πτερύγιο, ενώ ο λαιμός της και το αριστερό πτερύγιο ήταν μπλεγμένα με πετονιές και αγκίστρια, τα οποία την είχαν πληγώσει σε πολλά σημεία. Χωρίς δεύτερη σκέψη βγάλαμε τα μαχαίρια μας κι επιχειρήσαμε να την απεγκλωβίσουμε. Αφού τα καταφέραμε, μετά από μισή ώρα περίπου, παρατηρήσαμε ότι το ζώο δεν μπορούσε να καταδυθεί κάτω από τα 5 μέτρα κι επέστρεφε συνεχώς στην επιφάνεια για να ανασάνει. Εδειχνε εξαντλημένο και μάλλον υποσιτισμένο. Τότε πήραμε την απόφαση να μείνω εγώ μαζί της και ο Κώστας να ειδοποιήσει το Λιμενικό, ώστε να της προσφέρουμε βοήθεια. Το Λιμενικό δεν ανταποκρίθηκε, όμως χάρη στη βοήθεια κάποιων λουομένων επικοινωνήσαμε με τον Σύλλογο “ΑΡΧΕΛΩΝ”, οι άνθρωποι του οποίου, μας υπέδειξαν να φέρουμε τη χελώνα στην ξηρά και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και βιντεοκλήσεων να διαπιστωθεί εάν χρήζει μεταφοράς στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στην Αθήνα. Η κατάσταση της χελώνας έχρηζε όντως άμεσης διακομιδής».

ΔΙΑΣΩΣΗ ΧΕΛΩΝΑΣ ΛΑΜΠΙΡΙ

Η χελώνα ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένη

Και ο Τάσος Ανδρικόπουλος πρόσθεσε τα εξής: «Χάρη σε μια λουόμενη, η οποία μας έφερε σε επαφή και με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιάλειας “Τα Φιλαράκια” και χάρη στην ευαισθησία της κυρίας Εύης Σούλη, αλλά και του κυρίου Κωνσταντίνου Τσώλη, ιδιοκτήτη του κάμπινγκ που κολυμπούσαμε, ο οποίος διέθεσε το αγροτικό του αυτοκίνητο, κατέστη δυνατή η μεταφορά της χελώνας στο ΚΤΕΛ Αιγίου, εκεί όπου και μας περίμεναν τα μέλη της Φιλοζωικής. Προς μεγάλη μου, ευχάριστη, έκπληξη μάλιστα, διαπίστωσα ότι η Φιλοζωική είχε έρθει με ένα βανάκι, το οποίο είχε μέσα ένα μεγάλο κλουβί, καθώς και δύο τεράστια σκίπερ, εκ των οποίων το ένα ταίριαζε στις διαστάσεις της χελώνας κι έτσι μπόρεσε να ταξιδέψει με το λεωφορείο στην Αθήνα, ώστε να την παραλάβουν οι άνθρωποι του “ΑΡΧΕΛΩΝ”, του δραστήριου Συλλόγου που μεριμνά για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας».

Η ικανοποίηση των δύο πατρινών free divers για την επιτυχημένη διάσωση της χελώνας ήταν διάχυτη και μάλιστα ευχαρίστησαν μέσω της «Π» όλους όσοι βοήθησαν. «Ευχόμαστε αυτό το όμορφο πλάσμα να μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στο φυσικό του περιβάλλον» σχολίασαν οι δύο δύτες.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Με φθινοπωρινές διαθέσεις μας αποχαιρετά ο Αύγουστος – Πως εξελίσσεται η «ψυχρή λίμνη», η πρόγνωση για την Πάτρα

Πάτρα: «Πρεμιέρα» για το νέο εμπορικό πάρκο στην πρώην ΑΒΕΞ, ποιος και πότε θα κόψει πρώτος κορδέλα

Πάτρα: Αναστάτωση τα ξημερώματα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» από καπνούς, άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, τι συνέβη ΦΩΤΟ

O αθλητισμός, η οικονομική ανάπτυξη της Αχαΐας και το Επιμελητήριο

Καιρός: Κλειστή η Παλαιά Εθνική Πατρών-Κορίνθου υπό τον φόβο κατολισθήσεων

Φίδι σε εκκλησία στο Μεσολόγγι: «Πάγωσαν» οι πιστοί στη θέα του πάνω από τις εικόνες ΒΙΝΤΕΟ

Ασύλληπτος ο απατεώνας που πούλησε σε Πατρινό …40 κάλπικες λίρες