Γίνεται πράξη η ανάπλαση: Πέφτουν οι υπογραφές και ξεκινούν σύντομα οι εργασίες στην παραλιακή του Ρίου

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Ρίο. Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 9,6 εκατ. €, πέρασε δυσκολίες, αλλά αποτελούσε «στοίχημα» για την Περιφέρεια. Χρονοδιάγραμμα διετίας για την ολοκλήρωση των εργασιών αισθητικής αναβάθμισης, αλλά και προστασίας από τη διάβρωση της ακτής. Τι περιλαμβάνει.

ανάπλαση Αισθητικές αλλαγές, αλλά και προστασία θα αποκτήσει η παραλιακή του Ρίου

Ηταν αρχές Ιουνίου όταν η εφημερίδα «Πελοπόννησος» έγραφε πως το έργο ανάπλασης της παραλιακής του Ρίου σύντομα θα έχει αίσιο τέλος και οι περίοικοι θα δουν τις εργασίες να ξεκινούν. Την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος ουσιαστικά είχε προαναγγείλει τις θετικές εξελίξεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», αύριο το πρωί αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές στη σχετική σύμβαση, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων διάβρωσης που ταλανίζουν την περιοχή εδώ και χρόνια.

Κατά τα έντονα κακοκαιρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου 2021, ο παραλιακός δρόμος που διατρέχει το Ακταίο και ενώνει το Ρίο με τον Αγιο Βασίλειο είχε «φαγωθεί» από τα μανιασμένα κύματα. Ακολούθησε ένα πρόχειρο έργο αποκατάστασης -που αντέχει με ζόρια ως σήμερα- και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εύρεση πόρων και την εκτέλεση ενός έργου που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα την προστατεύσει από τη διάβρωση.

Οι διαδικασίες δεν κύλησαν ομαλά, αφού υπήρξαν παρερμηνείες για το τι είναι κατεπείγον και τι όχι, ωστόσο τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και ο διαγωνισμός του έργου βαίνει προς ολοκλήρωση.

Το έργο αρχικού προϋπολογισμού 9.650.000 εκατ. ευρώ αναλαμβάνει να το εκτελέσει η «Δομική Κρήτης» που κατέθεσε την πλέον συμφέρουσα προσφορά και αύριο αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση. Θα ακολουθήσει ο τυπικός έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κατάθεση των χρονοδιαγραμμάτων του έργου από την εταιρεία και στη συνέχεια τα συνεργεία θα πιάσουν δουλειά!

Η περιοχή όπου θα γίνουν εργασίες είναι η οδός Ποσειδώνος (από συµβολή µε Συρογιάννη) και η οδός Ελευθερίας (έως συµβολή µε Γ. Παπανδρέου). Πρόκειται για όλη την παραλιακή του Ρίου (µήκους 4,3χλµ.), που ενώνει το «Πόρτο Ρίο» µε τα «Περιβολάκια» στον Αγιο Βασίλειο. Τα έργα προστασίας και αναπλήρωσης του τµήµατος της ακτής είναι χωρισµένα σε 2 τµήµατα: στο παράκτιο από Συρογιάννη έως Σελέµνου και από Αγ. Γεωργίου έως Μ. Αλεξάνδρου.

Στο πρώτο σκέλος σχεδιάζονται πέντε τεχνητοί ύφαλοι, ενώ στο δεύτερο έξι. Οσον αφορά στις παρεµβάσεις οδοποιίας, στόχος είναι η ασφαλής ενσωµάτωση του πεζού και του ποδηλάτου στο παραλιακό µέτωπο του Ρίου, χωρίς να δηµιουργηθούν προβλήµατα προσπέλασης στους χρήστες αυτοκινήτου.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες εντός 24 μηνών. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών θα γίνει γνωστό το επόμενο διάστημα και θα επιχειρηθεί να διαταραχθεί όσο το δυνατό λιγότερο η καθημερινότητα των περιοίκων και επιχειρήσεων κατά μήκος της ακτογραμμής.

Διαβάστε επίσης

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τα «πράσινα» τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο, πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Αιματηρό επεισόδιο σε γιορτή στην Πρέβεζα, μαχαιρώθηκε άνδρας

Γάμος Αντετοκούνμπο: Με δύο τελετές παντρεύτηκαν ο Γιάννης και η αγαπημένη του Μαράια, οι vip προσκεκλημένοι ΒΙΝΤΕΟ

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός σήμερα 2/09, η πρόγνωση για την Πάτρα

IRIS: Λήγει η προθεσμία ένταξης στο σύστημα πληρωμών, τσουχτερό πρόστιμο σε όσους δεν εγγραφούν