Μπάιντεν: Σύντομα τελεσίγραφο εκεχερίας σε Ισραήλ και Χαμάς

«Δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον αυτές οι διαπραγματεύσεις. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία».

Biden

Ο Τζο Μπάιντεν είναι σε συζητήσεις με την Αίγυπτο και το Κατάρ για μια πρόταση -τελεσίγραφο για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σχεδιάζει να παρουσιάσει τις ερχόμενες εβδομάδες στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η τελική πρόταση «take it or leave it» του Λευκού Οίκου εντάσσεται στις προσπάθειες του Μπάιντεν να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις μετά τον θάνατο έξι ομήρων, τις σορούς των οποίων ανέκτησαν οι IDF από σήραγγα στον Παλαιστινιακό θύλακο το Σάββατο.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης από Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να σημάνει τον τερματισμό των υπό τις ΗΠΑ διαπραγματεύσεων για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ άρχισαν την επεξεργασία της πρότασης αυτής πριν από τον εντοπισμό των σορών των έξι ομήρων. Άλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι παραμένει ασαφές αν ο θάνατός τους θα ενισχύσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας το ερχόμενο διάστημα.

«Δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον αυτές οι διαπραγματεύσεις. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Διαβουλεύσεις Μπάιντεν, Χάρις με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος και προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις θα συναντηθούν με την ομάδα των Αμερικανών διαπραγματευτών στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν για «προσπάθειες προώθησης μιας συμφωνίας που θα εγγυάται την απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων».

Σύμφωνα με το iefimerida, στο μεταξύ οι οικογένειες των ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα ενημερώθηκαν σε τηλεδιάσκεψή τους χθες Κυριακή με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και τον απεσταλμένο του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ ότι οι επόμενες ημέρες «είναι κρίσιμες για την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς.

«Ο Λευκός Οίκος είναι συντετριμμένος από αυτή την παράλογη και αποτρόπαια πράξη της Χαμάς», είπε ο Σάλιβαν επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Μπάιντεν να συνεχίσει ακάματα τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Ρόνεν Νέουτρα, πατέρας του ισραηλινο-αμερικανού ομήρου Ομέρ Νέουτρα, είπε στο ισραηλινό δίκτυο Ynet, ότι οι Σάλιβαν και ΜακΓκουρκ τόνισαν στις οικογένειες ότι το Ισραήλ έχει απαντήσει στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν και ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τώρα την απάντηση της Χαμάς και θεωρούν ότι οι διαφορές των δύο πλευρών μπορούν να γεφυρωθούν. «Ελπίζουμε η πίεση σε Χαμάς, Ισραήλ, Κατάρ και Αίγυπτο να αποφέρει τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα», είπαν.

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Αυτοψία από κλιμάκιο γεωλόγων στο Γηροκομειό

Καιρός: Πότε αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, οι προβλέψεις

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τα «πράσινα» τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο, πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Μητσοτάκης: Αντίστροφη μέτρηση για τα κυβερνητικά μέτρα στην ΔΕΘ, τι μέτρα θα εξαγγείλει – Στη Θεσσαλία ο σήμερα

Iσραήλ: Διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου για τον θάνατο 6 ομήρων, σήμερα μαζική γενική απεργία ΦΩΤΟ