Στη τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταφορά μαθητών στην ΠΕ Αχαΐας

Τι δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αχαΐας Ζαΐμης Φωκίων

μεταφορά

Ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για το σχολικό έτος 2024-2025, όλων των τύπων δημοσίων σχολείων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με βάση την πρώτη καταγραφή αναγκών των σχολείων του Νομού Αχαΐας, διαμόρφωσε τα δρομολόγια προϋπολογισμού 12.574.782,77 ευρώ, αυξημένος κατά 20% περίπου, σε σχέση με το έτος 2023-2024. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα δωρεάν μεταφοράς μαθητών εξυπηρετεί περίπου 8.800 μαθητές του Νομού Αχαΐας, με 230 δρομολόγια λεωφορείων και 2320 δρομολόγια ταξί.

Υπενθυμίζεται ότι για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Για τους μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, θα πρέπει η ελάχιστη απόσταση από την κατοικία τους μέχρι την σχολική μονάδα να είναι από 1,200 χιλιόμετρα και άνω.

Για τους μαθητές γυμνασίου, θα πρέπει η ελάχιστη απόσταση από την κατοικία τους μέχρι την σχολική μονάδα να είναι από 3.000 χιλιόμετρα και άνω.

Για τους μαθητές λυκείου, θα πρέπει η ελάχιστη απόσταση από την κατοικία τους μέχρι την σχολική μονάδα να είναι από 5 χιλιόμετρα και άνω.

Τα παραπάνω ισχύουν για μεταφορά με μισθωμένο όχημα, ενώ για περιπτώσεις χορήγησης κάρτας δωρεάν μεταφοράς με αστικό και υπεραστικό λεωφορείο, για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, η απόσταση από την κατοικία τους, μέχρι την σχολική μονάδα θα πρέπει να είναι 2,500 χιλιόμετρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αχαΐας Ζαΐμης Φωκίων δήλωσε σχετικά: «Βασικός μας στόχος είναι να ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025 χωρίς προβλήματα έγκαιρα και με ασφάλεια. Προσπαθούμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και σε αυτό συμβάλλουν η προσπάθεια των υπηρεσιακών μας παραγόντων, καθώς και η συνεργασία μας με τους διευθυντές των σχολείων. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες τροποποιήσεις κριθούν αναγκαίες. Τέλος, βασικό στοιχείο για εμάς είναι η ασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών για την οποία θα εντείνουμε τους ελέγχους στα μέσα μεταφοράς (ταξί και λεωφορεία) καθ’ όλη την σχολική χρονιά, προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι τηρούνται στο ακέραιο, όλα τα μέτρα προστασίας, όπως ορίζει ο νόμος».