Θεατρικό Εργαστήρι ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Ξεκινούν δωρεάν δοκιμαστικά εργαστήρια, αναλυτικά το εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Το Σεπτέμβρη, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρξουν δωρεάν δοκιμαστικά εργαστήρια, κατόπιν κράτησης θέσης. Οι υπεύθυνοι του Εργαστηριού καλούν τους γονείς που θα ήθελαν τα παιδιά τους να συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, να δηλώσουν συμμετοχή στα δοκιμαστικά εργαστήρια.

Θεατρικό

Το Θεατρικό Εργαστήρι δημιουργήθηκε και λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια ως χώρος έκφρασης των συμμετεχόντων του. Παιδιά ηλικίας από 3 ετών έως και ενήλικες, μέσα από τα πολύτιμα εργαλεία που μας χαρίζει το θέατρο, έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν, να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να λάβουν τη χαρά του ανήκειν και του ΜΑΖΙ!

Με τη διαμεσολάβηση έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και μέσα σε ένα πρόσχαρο και ασφαλές περιβάλλον, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, η συνεργασία, η ομαδικότητα, η χαρά της δημιουργίας με εργαλείο τη γλώσσα του θεάτρου. Σε έναν κόσμο που τρέχει κι όλο αλλάζει, εμείς κόβουμε ταχύτητα ώστε να απολαύσουμε την ομορφιά του! Ονειρευόμαστε και δημιουργούμε γιατί αγαπάμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας!

Το Σεπτέμβρη, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρξουν δωρεάν δοκιμαστικά εργαστήρια, κατόπιν κράτησης θέσης. Οι υπεύθυνοι του Εργαστηριού καλούν τους γονείς που θα ήθελαν τα παιδιά τους να συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, να δηλώσουν συμμετοχή στα δοκιμαστικά εργαστήρια.

Τα τμήματα χωρίζονται ηλικιακά και θεματικά ως εξής:

17 Τμήματα:

• Προσχολικής ηλικίας: 3- 5ετών

• Προσχολικής ηλικίας: 4- 6ετών

• Παιδιά Δημοτικού Σχολείου: 6- 8ετών

• Παιδιά Δημοτικού Σχολείου:8- 10ετών

• Παιδιά Δημοτικού Σχολείου:10- 12ετών

• Έφηβοι Α΄ κ Β΄ Γυμνασίου

• Έφηβοι Γ΄ Γυμνασίου- Α΄ Λυκείου

• Έφηβοι 16- 20 ετών

• Ενήλικες

• Τμήμα παράστασης για ενήλικες

•Παραμυθομαγειρέματα για παιδιά προσχολικής, 3- 6 ετών (2 Σάββατα/μήνα απόγευμα)

•Παραμυθομαγειρέματα για παιδιά 6-9 ετών (1 Σάββατο/μήνα απόγευμα)

•Παραμυθομαγειρέματα για παιδιά 9- 12 ετών (1 Σάββατο/μήνα απόγευμα)

•Επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και πολίτες

Η διάρκεια των μαθημάτων είναι αντίστοιχη των ηλικιών και της ικανότητας των παιδιών να συγκεντρώνονται σε μια δραστηριότητα (κυμαίνεται από 1 έως 2ώρες) όπως και το όριο συμμετεχόντων ώστε να μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά η βιωματική διαδικασία (κυμαίνεται από 10 έως 25 συμμετέχοντες).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

«Τα παιδιά χρειάζονται τον χρόνο και την ελευθερία να παίξουν. Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια. Το παιχνίδι είναι ανάγκη». Kay Redfield Jamison

Το παιχνίδι αποτελεί βιολογική ανάγκη για ένα παιδί και μέσω αυτού ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του και τον ίδιο του τον εαυτό. Στην προσχολική ηλικία, τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού εξοικειώνονται με τον προφορικό λόγο και με τις μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες, όπως η χρήση του σώματος, του προσώπου και η τοποθέτηση της φωνής τους. Επίσης, εξοικειώνονται με τις δυνατότητες της κίνησης και αναπτύσσουν καλύτερο προσανατολισμό και τεχνικές αλληλεπίδρασης με τον χώρο και τα άτομα γύρω τους.

Το θεατρικό παιχνίδι συνδυάζει πολλές τεχνικές και συνδέει διάφορες μορφές και γνωρίσματα του παιχνιδιού που συνδέονται με την επικοινωνία, την ελεύθερη έκφραση, την εξωτερίκευση συναισθημάτων, τη συμμετοχική διάθεση σε ομαδικές δραστηριότητες και την ψυχική εκτόνωση. Με την χρήση παιχνιδιών δραματικής έκφρασης (παιχνίδια αισθήσεων, παιχνίδια με το σώμα και τη φωνή, ομαδικά παιχνίδια και παιχνίδια μνήμης, παρατηρητικότητας και φαντασίας) και με αφορμή θέματα που αφορούν και ενεργοποιούν τους μικρούς μας φίλους, απευθυνόμαστε στις ξεχωριστές ανάγκες και ικανότητες του κάθε παιδιού με σεβασμό και αγάπη!

Θεατρικό

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το θέατρο είναι ο τόπος συνάντησης ανάμεσα στη μίμηση και σε μια δύναμη μεταμόρφωσης που λέγεται Φαντασία, η οποία δεν φέρνει αποτέλεσμα αν παραμείνει στο μυαλό. Πρέπει να διαπεράσει όλο το σώμα. – Peter Brook

Τα παιδιά μέσω της μίμησης και του παιχνιδιού ανακαλύπτουν, δοκιμάζουν, μαθαίνουν και εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους. Φτιάχνουν τις δικές τους εσωτερικές αναπαραστάσεις για τον κόσμο γύρω τους. Η φαντασία είναι το κλειδί για τη μεταμόρφωση! Το θεατρικό παιχνίδι, στα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής ενός παιδιού, παρέχει την ευκαιρία της ψυχοσωματικής έκφρασης, της σωματικής και κινησιολογικής ανάπτυξης όπως και της γλωσσικής και εκφραστικής του ικανότητας. Η μίμηση, η παντομίμα, ο οργανωμένος αυτοσχεδιασμός, η δραματοποίηση ιστοριών και παραμυθιών, οι ασκήσεις αλληλεπίδρασης, κίνησης και ενεργοποίησης όπως και το ελεύθερο παιχνίδι και η παροχή δημιουργικών ερεθισμάτων προσφέρουν την δυνατότητα στα παιδιά να σκέφτονται, να ανακαλύπτουν, να εμβαθύνουν, να χαλαρώνουν και να χαίρονται μέσα από μια διαδικασία που αξιοποιεί όλα τα δυνατά ερεθίσματα. Μαθαίνουν έννοιες όπως συνεργασία, ομαδικότητα, αλληλεγγύη, ενσυναίσθηση, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Κι όλα αυτά χωρίς να χάνεται ποτέ η μαγεία του παιχνιδιού! Αντιθέτως μέσα από τη διασκεδαστική διαδικασία του παιχνιδιού δημιουργείται μια δυνατή ομάδα μέσα στην οποία τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους αλλά και τη σχέση τους με τους συμπαίκτες τους.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΦΗΒΩΝ

Η ευφυΐα αυτού του κόσμου κατοικεί στην Ευαισθησία. Γι’ αυτό και οι ευφυείς δεν υπήρξαν ποτέ κριτές. Ήταν άνθρωποι που κατανοούσαν ανθρώπους -Arthur Miller

Οι έφηβοι έχουν ανάγκη από πλαίσιο ασφάλειας και αποδοχής. Όλα αυτά τα χρόνια εκφράζουν την ίδια άποψη για το θεατρικό εργαστήρι: ¨Είναι ο χώρος που μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα και δημιουργικά. Μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, χωρίς να κρινόμαστε!¨.

Η ομάδα χτίζεται παίζοντας και δημιουργώντας συνθήκες εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού. Προσεγγίζουμε το θέατρο σαν λειτουργία συνόλου και με αφετηρία τον αυτοσχεδιασμό και την κίνηση μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε θεατρικά . Θέτουμε σε εγρήγορση την φαντασία μας, εκφραζόμαστε, τοποθετούμαστε, ξετυλίγουμε τις ιδέες μας, αλληλεπιδρούμε και δημιουργούμε στο μαζί!! Σε ασφαλή περιβάλλοντα το θέατρο μπορεί να είναι πολύτιμο εργαλείο για την έρευνα πάνω στη ζωή και τον άνθρωπο. Για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την πνευματική ανύψωση. Δημιουργούμε έναν κοινό θεατρικό κώδικα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε σε νέες ποιότητες και σε συνθήκες ισότητας και δημοκρατίας, που ούτως ή άλλως αποτελούν θέσφατα για τη θεατρική τέχνη.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Αυτό ακριβώς είναι το θέατρο: η τέχνη να κοιτάζουμε τον Εαυτό μας, η τέχνη του να μας κοιτάζουμε, ενώ κοιτάζουμε! Augusto Boal

Κι όμως το παιχνίδι απευθύνεται και στους ενήλικες και μπορεί να είναι αναζωογονητικό, απολαυστικό, ανατρεπτικό και θεραπευτικό! Το παιχνίδι ξυπνά την υπαρξιακή μας συνείδηση! Μας θυμίζει τη χαρά της ζωής, το νόημα του να τη βιώνουμε στο εδώ και τώρα και τα οφέλη φροντίδας του εσωτερικού μας παιδιού!

Με άξονα μεθόδους και τεχνικές της δραματικής τέχνης ενισχύουμε δεξιότητες της συναισθηματικής μας νοημοσύνης με κύρια αυτή της ενσυναίσθησης που βρίσκει πρόσφορη εφαρμογή στη λειτουργία του Ρόλου. Κάνουμε δώρο στον εαυτό μας χώρο και χρόνο αυτοπαρατήρησης, αλληλεπίδρασης και αυτοφροντίδας!

Το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να διερευνήσει ή να διευρύνει τα εκφραστικά του μέσα διαμέσου του θεάτρου, να χαρεί την ομαδική δημιουργία, και να ξετυλίξει δεξιότητες και ιδέες μέσα από διαδικασία χαράς του ΜΑΖΙ!

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ-

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ με κράτηση θέσης
Τηλ: 2614 014979/ 693 2311567 Καθημερινά 6:00- 9:00μμ & Σάββατα 10.00- 1:00μμ. από Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 /

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ- ΦΑΒΙΕΡΟΥ 43, ΠΑΤΡΑ

3- 4 ΕΤΩΝ:
Παρασκευή 20/9, 7.15- 8.00μμ.
Τετάρτη 25/9, 6.00- 6.45μμ.

4- 6 ΕΤΩΝ:
Παρασκευή 20/9, 6.00- 6.45μμ.
Τετάρτη 25/9, 7.15- 8.00μμ.

6-9 ΕΤΩΝ:
Δευτέρα 23/9, 6.00- 7.00μμ.
Πέμπτη 26/9, 6.30- 7.30μμ.

9- 12 ΕΤΩΝ:
Δευτέρα 23/9, 7.30- 8.30μμ.
Πέμπτη 26/9, 5.00- 6.00μμ.

ΕΦΗΒΟΙ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ)
Πέμπτη 26/9, 8.00- 9.00μμ.

Παρακαλούνται οι μικροί  φίλοι να προσέλθουν στα δοκιμαστικά εργαστήρια με άνετα ρούχα, καλτσούλες και μπουκαλάκι με νερό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
5:00- 6:45 ΕΦΗΒΑΚΙΑ Α΄& Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
7:00- 9:00 ΕΦΗΒΟΙ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ
5:00- 6:15 3- 5 ΕΤΩΝ
6:30- 7:45 4- 6 ΕΤΩΝ
8:30- 10:30 ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ
6:00- 8:00 ΕΝΗΛΙΚΕΣ Ά
8:15- 10:15 ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΄Β
ΠΕΜΠΤΗ
4:30- 5:45 4- 6 ΕΤΩΝ
6:00- 7:15 3- 5 ΕΤΩΝ
7:30 – 9:30 ΝΕΟΙ 16 – 20 ΕΤΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
5:00- 6:30 6- 8 ΕΤΩΝ
7:00- 8:30 10- 12 ΕΤΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ
10:00- 11:30 6- 8 ΕΤΩΝ
11:45- 13:15 8- 10 ΕΤΩΝ
ΠΑΡΑΜΥΘΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ
5:00- 6:15 — ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
7:00- 8:30— ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 6- 9 ΕΤΩΝ & 9- 12 ΕΤΩΝ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ:
Ιωάννα Τζαμαρία: Τμήματα προσχολικής ηλικίας & 10- 12 ετών
Νικόλας Τσίχλας: Τμήματα 6-8 & 8- 10 ετών και Τμήμα Παρουσίασης ενηλίκων
Γιούλη Δούβου: Τμήματα Εφήβων & Ενηλίκων
Δήμητρα Μαντζάνα: Σύμβουλος ψυχολόγος
Κωνσταντίνα Περλέγκα: Γραμματέας
Συγκλητική Βλαχάκη: Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ:
Γιούλη Δούβου, θεατροπαιδαγωγός. MA: Δραματική Τέχνη και οι Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση.
Συμμετοχή μετά από κράτηση θέσης στα τηλέφωνα:
2614 014 979, 693 2311567 (Γραμματέας: Κωνσταντίνα Περλέγκα)
Καθημερινά 6:00- 9:00μμ & Σάββατα 10.00- 1:00μμ. από Δευτέρα 9η Σεπτεμβρίου
Έναρξη μαθημάτων: 1η Οκτωβρίου 2024
Θεατρικό Εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας-Φαβιέρου 43, Πάτρα
www.dipethepatras.gr ergastiridipethe@gmail.com