Κουρέτας: Τελείωσε το μάζεμα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, επανέρχονται στα φυσιολογικά οι δείκτες στα νερά

Ολοκληρώθηκε το μάζεμα των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό, δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

νεκρών

Ολοκληρώθηκε το μάζεμα των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό, δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

«Από χθες έχουν μαζευτεί όλα τα ψάρια. Δεν υπάρχουν ψάρια πια μέσα στον κόλπο. Και τα ψάρια τα οποία πέθαναν από την ώρα που έκλεισε το θυρόφραγμα, σήμερα θα τελειώσει η υγειονομική ταφή και θα ολοκληρωθεί το θέμα αυτό το οποίο προέκυψε» δήλωσε ο κ. Κουρέτας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση των εμπλεκόμενων φορέων, που όπως είπε «στην κρίσιμη στιγμή τράβηξαν την ουρά τους απ’ έξω και εγώ αποφάσισα να μπούμε στο πεδίο να μαζέψουμε τα ψάρια, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει».

«Όλοι αυτοί οι φορείς πήγαιναν στα κανάλια και έλεγαν το μακρύ και το κοντό τους, ότι πρέπει να γίνει έτσι ή αλλιώς κλπ. Εμείς αποφασίσαμε να μπούμε στο πεδίο. Τελειώσαμε το μάζεμα των ψαριών. Οι δείκτες στα νερά επανέρχονται στα φυσιολογικά. Πιστεύω ότι την Τετάρτη με τις τελευταίες μετρήσεις, αυτή την Τετάρτη απ’ ό, τι ξέρω από τον ΕΟΔΥ, θα υπάρχει άδεια για κολύμβηση μέσα στον Βόλο, εκεί που επιτρεπόταν και πριν, όχι μέσα στο λιμάνι, εκεί που είναι τα πλοία» προσέθεσε.

Για το ζήτημα του θυροφράγματος, επανέλαβε πως είχε ειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα έπρεπε να μπει ένα δίχτυ εκεί που μπήκε την προηγούμενη Τρίτη. «Να είχε μπει πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό δεν έγινε και η ευθύνη ήταν άλλων φορέων. Έτσι ξεκίνησε. Και επειδή ακριβώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε και επειδή κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες, βρίζανε όλοι την περιφέρεια. Εγώ δεν έκανα απολύτως τίποτα. Έκανα αυτό που έπρεπε και εγώ εκτιμώ τους ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στο πεδίο και αφού λυθεί το πρόβλημα, τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έχει συμβεί» ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στη διαχείριση των νεκρών ψαριών. «Η πρώτη εκτίμηση ήταν περίπου 270 τόνοι ψαριών οι οποίοι κάηκαν σε μια σύμβαση που η οποία κάποια στιγμή επειδή πρέπει να παίρνει μόνο ψάρια και επειδή στον Ξηριά υπήρχαν και χώματα, μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα γιατί θα χαλάσουν τα μηχανήματα, οπότε πρέπει να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή. Πήραμε άδεια από τον Δήμο Βελεστίνου. Εκδόθηκε άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ταφή διαφόρων ζώων, το οποίο έγινε όπως τάφηκαν και στην πανώλη τα πρόβατα και είχαμε να θάψουμε συνολικά, ψάρια μόνο, τα οποία δεν ήταν πάνω από 5 -6 τόνους. Και γι’ αυτό το πράγμα βγήκαν κάποιοι και έκαναν φασαρία ότι θα γίνει μόλυνση. Πώς θα γίνει; Αφού υπάρχει ειδική μεμβράνη και προβλέπεται ακριβώς ό,τι προβλέπεται στον νόμο. Άρα ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι κάποιοι ενδεχομένως να μην ήθελαν να λυθεί τόσο γρήγορα το πρόβλημα» υποστήριξε.

Το απόγευμα παρουσιάζεται το σχέδιο ανασυγκρότησης

Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, μετά και την εκδήλωση της καταστροφικής κακοκαιρίας Ντάνιελ.

«Μέχρι στιγμής τι έχουμε αντιμετωπίσει; Πρώτον το θέμα της ανασυγκρότησης. Το σχέδιο παρουσιάζεται το απόγευμα με τον πρωθυπουργό. Δεύτερον, το θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Φτιάξαμε ένα κέντρο πρότυπο, το οποίο, φέτος στη Θεσσαλία, είχαμε διπλάσιες φωτιές από πέρσι, είχαμε πολύ λιγότερες εκτάσεις καμένες. Θα τα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα με τον κύριο Κικίλια πιστεύω σε κάνα δυο τρεις εβδομάδες. Τρίτον, διαχειριστήκαμε υποδειγματικά το θέμα της πανώλης και σώσαμε το ζωικό κεφάλαιο. Τέταρτον, την κουνουποκτονία. Όλοι μιλούσαν το Μάρτιο ότι η Θεσσαλία δεν θα μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει από τα κουνούπια. Δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Εφαρμόσαμε ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα ψεκασμού με drones και με άλλες τεχνολογίες», είπε.

Παράλληλα, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα, μετά και από μελέτη πολλών μηνών.

«Ένα κομμάτι είναι η ορεινή υδρονομία, φράγματα ψηλά, τα οποία θα τα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος μαζί με τον υπουργό Υποδομών και ίσως και τον κύριο Τσιάρα. Μετά, τα αντιπλημμυρικά τα μεγάλα που είναι το φράγμα του Ενιπέα, Πύλη και Μουζάκι και τα μικρά αντιπλημμυρικά που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Περιφέρεια, που αφορά κυρίως τη διευθέτηση των ρεμάτων και των αναχωμάτων, τα οποία θα ανακοινώσω εγώ, θα τα παρουσιάσω σε 42 σημεία, που γίνονται ήδη αυτή τη στιγμή. Αυτό θα γίνει τη Δευτέρα, το οποίο είναι ένα σχέδιο το οποίο προέκυψε από μελέτη που υποβλήθηκε στις 20 Μαρτίου, δόθηκε το “ναι” τη Μεγάλη Εβδομάδα, έγιναν οι δημοπρασίες και αυτή τη στιγμή προχωρήσαμε στο να γίνονται τα έργα» είπε.

 

Διαβάστε επίσης:

Γίνεται πράξη η ανάπλαση: Πέφτουν οι υπογραφές και ξεκινούν σύντομα οι εργασίες στην παραλιακή του Ρίου

Η πρώτη δήλωση Φρέντι Μπελέρη μετά την αποφυλάκισή του: «Ο αγώνας μου τώρα αρχίζει»

Χαλκιδική: Στον Άρειο Πάγο ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ

Στη Θεσσαλία ο Μητσοτάκης: Σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του στη Φαρκαδόνα

Γερμανία: Ο ακροδεξιός Χέκε του AfD έχει καταδικαστεί για συνθήματα των ναζί ΒΙΝΤΕΟ