Ανασφάλιστα οχήματα: Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα σε οδηγούς – Τι λέει στην «Π» ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασφαλιστών

Στο στόχαστρο ανασφάλιστα οχήματα, με απλήρωτα τέλη και χωρίς ΚΤΕΟ

έλεγχοι Χιλιάδες οχήματα κυκλοφορούν χωρίς τεχνικές προδιαγραφές
Ξεκινούν, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές Οκτωβρίου θα βεβαιωθούν και τα πρώτα πρόστιμα, τα οποία είναι αρκετά τσουχτερά.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο και τα πρόστιμα ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την παράβαση και το είδος του οχήματος, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τα 30.000 ευρώ, ενώ όσοι αγνοήσουν τις υποχρεώσεις τους θα έρχονται αντιμέτωποι και με αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων ή ακόμα και του διπλώματος οδήγησης.

έλεγχοι

Ο Μάκης Μιχαλάτος

Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών ΝΔ Ελλάδος και αντιπρόεδρος της πανελλαδικής ομοσπονδίας, Μάκης Μιχαλάτος, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι ο κλάδος, αυτή τη φορά, είναι αισιόδοξος ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες θα γίνουν πραγματικότητα. Το αρνητικό όμως αυτής της ρύθμισης είναι πως οι προβλεπόμενες διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων θα γίνονται μόνο δύο φορές τον χρόνο, ενώ θα έπρεπε να είναι διαρκείς, είπε ο κ. Μιχαλάτος.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 500.000 ανασφάλιστα οχήματα, αριθμός αδικαιολόγητα μεγάλος, είπε ο πρόεδρος των ασφαλιστών και σημείωσε ακόμα ότι η οικονομική αδυναμία δεν είναι δικαιολογία για να μείνει ανασφάλιστο κάποιο όχημα, γιατί στην περίπτωση ενός μικρομεσαίου επιτατικού ΙΧ, το κόστος ξεκινά από μερικές δεκάδες ευρώ το τρίμηνο. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα δεν μπορεί να αποδίδεται πάντα σε αδυναμία ή σε αμέλεια από την οποία ο κλάδος επιβαρύνεται υπέρμετρα, ενώ πολλά θύματα τροχαίων ατυχημάτων μπλέκουν σε έναν κυκεώνα προβλημάτων.

Με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων θα αξιοποιούνται δεδομένα από διαφορετικές βάσεις του Δημοσίου για να εντοπίζονται ανασφάλιστα οχήματα, οχήματα που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ, αλλά και οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ακολούθως:

> 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

> Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.

> 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.