Χρύσα Δρίβα: «Αγαπώ τις αλλαγές και το καινούργιο»

Η Χρύσα Δρίβα, ιδρύτρια της  Cdriva ProdActions και ιδιοκτήτρια των «Γραμμών Τέχνης», ξεφυλλίζει μαζί με την «Π» σελίδες του άλμπουμ της ζωής της.

Δρίβα

Από μικρή έμαθε να αντέχει τον πόνο και δεν επέτρεψε στην αυτολύπηση να την κάνει υποχείριό της. Ανθρωπος της αλλαγής και της έντονης δράσης, εργάστηκε επί χρόνια στον ΟΤΕ και πρόσφατα αποφάσισε να κλείσει αυτό το κεφάλαιο για να βουτήξει σε βαθιά, αλλά προκλητικά, νερά. Η Χρύσα Δρίβα, ιδρύτρια της  Cdriva ProdActions και ιδιοκτήτρια των «Γραμμών Τέχνης», ξεφυλλίζει μαζί με την «Π» σελίδες του άλμπουμ της ζωής της.

-Εντονότερες μνήμες από τα παιδικά σας χρόνια; Πώς θυμάστε τη Χρύσα μικρή;

Στην περίπτωσή μου, κυριολεκτικά ισχύει πως ταξιδεύω από τον αμνιακό σάκο! Η οικογένειά μου τότε κατοικούσε στην Αρτα (λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων), αλλά η μητέρα μου με γέννησε σε νοσοκομείο της Αθήνας. Στα πέντε μου, μετακομίσαμε στο Αγρίνιο, όπου και ο τόπος καταγωγής μου, στην προσφυγική συνοικία του Αγίου Κωνσταντίνου. Με καταγωγή από το Λεβίσι της Μικράς Ασίας από την πλευρά της μητέρας μου, έζησα εκεί τα σχολικά μου χρόνια, ανάμεσα σε παραστάσεις και ακούσματα πολυπολιτισμικού ενδιαφέροντος, ασπρισμένες αυλές, καθαρούς, απλούς και υπερήφανους ανθρώπους.

Ο πατέρας μου, αθεράπευτος ταξιδευτής, μας γυρνούσε παντού με κάθε αφορμή. Λόγω της βαριάς μου σκολίωσης που εκδηλώθηκε στη βρεφική ηλικία, απαιτούνταν συχνές επισκέψεις σε νοσοκομεία στην Ελλάδα και το Εδιμβούργο της Σκωτίας. Η μικρή Χρύσα περιγράφει τις περιπέτειές της ως… εκδρομικά κατορθώματα! Μόνο οι φωτογραφίες και τα έγγραφα θυμίζουν τους ορθοπαιδικούς κορσέδες, τους γύψους και τις επεμβάσεις. Και τον πόνο. Αυτόν, ακόμα και τώρα, της τον υπενθυμίζουν οι αλλαγές του καιρού και οι… ταρζανιές (γέλια).

-Μετά το σχολείο επιλέγετε να σπουδάσετε τεχνικός υπολογιστών, επειδή…

Ηταν σπουδές που προέκυψαν καθαρά λόγω δεξιοτήτων. Βασικά ήταν ένας καλός λόγος να φύγω από την επαρχία και να ανοίξω τα φτερά μου. Μετακόμισα στην Αθήνα το 1990, όπου έμεινα 14 χρόνια. Εργασιακά, με κέρδισαν οι Πωλήσεις, το Μάρκετινγκ, το Management. Αν και αγαπώ τα… κατσαβίδια, προτιμούσα καλύτερα να επικοινωνώ με ανθρώπους. Εκτός από την εργασιακή εμπειρία και τα σεμινάρια στην Αθήνα και την Πάτρα, όταν… μεγάλωσα, σπούδασα Διοίκηση στο ΕΑΠ. Επί του παρόντος, μάλιστα, είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα MSc in Innovation Management and Entrepreneurship.

-Εργαστήκατε στον ΟΤΕ, επί 28 χρόνια, ανεβαίνοντας την κλίμακα της ιεραρχίας, αρχικά στην Αθήνα κι έπειτα στην Πάτρα -αλήθεια, τι σας έκανε να την επιλέξετε; Και πώς θα περιγράφατε την πορεία σας;

Από τον Νοέμβριο του 1995, εργαζόμουν στον ΟΤΕ, στα τηλεφωνικά κέντρα ως εκπρόσωπος εξυπηρέτησης και πωλήσεων. Παρά την αγάπη μου για την Αθήνα, οι αποστάσεις, το κόστος και η έλλειψη χρόνου με οδήγησαν να μετακομίσω στην Πάτρα το 2004. Την Πάτρα τη διάλεξα για τη γεωγραφική της θέση. Εδώ εξελίχθηκα επαγγελματικά, αναλαμβάνοντας ρόλους ευθύνης. Τα χρόνια αυτά ήταν γεμάτα προκλήσεις, σκληρή δουλειά, αλλά και ικανοποίηση.

 

-Η παρουσία σας έντονη στα Πολιτιστικά του Ομίλου. Πείτε μας γι’ αυτή την εμπειρία.

Είμαι ενεργό μέλος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας, έχοντας διατελέσει γραμματέας και πρόεδρος, σχεδόν όλα τα χρόνια που κατοικώ στην Πάτρα. Διαχειρίζομαι την επικοινωνία του συλλόγου και ειδικά τα ηλεκτρονικά μέσα (Social Media, website, ενημέρωση ΜΜΕ). Συμμετείχα και σε δράσεις του συλλόγου και ιδιαίτερα στη Θεατρική Ομάδα, όπου έλαβα μέρος και ως ηθοποιός από το 2008 έως το 2014, συμβάλλοντας σε 22 έργα.

Από το Πολιτιστικό Κέντρο, καθώς επίσης και από την επαγγελματική μου εξέλιξη στον όμιλο ΟΤΕ, εισέπραξα πολλά και κυρίως δεξιότητες. Κυρίως, την ικανότητα να δίνω, να παίρνω, να μοιράζομαι και να επιτυγχάνω ατομικούς και ομαδικούς στόχους.

 

-Μετά από μια μακρά -και ασφαλή- διαδρομή, πριν από ένα χρόνο, τα αφήσατε όλα πίσω σας για ένα νέο ξεκίνημα. Πώς αποφασίσατε αυτό το ρίσκο και ποια είναι η Cdriva ProdActions;

Τον Αύγουστο του 2023, επέλεξα να αποχωρήσω από τον ΟΤΕ, αποδεχόμενη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Πολύ νέα για να αποσυρθώ και να βγω στη σύνταξη, αλλά ήδη αρκετά έμπειρη για να έχω τα εφόδια, τον Σεπτέμβριο του 2023, ξεκίνησα μια νέα ανεξάρτητη επαγγελματική δραστηριότητα ως παραγωγός, ιδρύοντας τη Cdriva ProdActions. Ηδη ασχολούμαι με την παραγωγή και προώθηση κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας εννοιολογικού περιεχομένου που αναδεικνύουν την ιστορία των τόπων μας. Τέσσερις ταινίες μας έχουν προκριθεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μία από αυτές («Ζάλογγο- Μετά το Τέλος- Πριν τη Λήξη») απέσπασε βραβείο στην κατηγορία «Philosophy» στην Ινδία.

-Πολύ πρόσφατα κάνατε ακόμα ένα τολμηρό βήμα. Αναλάβατε τη διαχείριση του Πολυχώρου Πολιτισμού «Γραμμές Τέχνης». Ποιο το στοίχημά σας;

Είναι ένας χώρος που ήδη έχει φιλοξενήσει επιτυχώς παραστάσεις από σχήματα εντός και εκτός Πατρών. Από τεχνικής άποψης έχει ενισχυθεί και θα προβάλλει  θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, ταινίες με την παρουσία των δημιουργών, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις κ.ά. Θα φιλοξενήσει καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά εργαστήρια. Στόχος είναι η προσέλκυση ενός ενεργητικού κοινού που σκέφτεται και επιλέγει βάσει περιεχομένου. Δεν υπάρχει ανταγωνιστική διάθεση, λόγω φύσης και θέσης· υπάρχει παντού χώρος για πολιτιστική και δημιουργική έκφραση.

 

-Γνωρίζετε καλά το κοινό της Πάτρας. Πώς θα το χαρακτηρίζατε ως προς τη σχέση του με το πολιτιστικό γίγνεσθαι;

Η Πάτρα, με την πλούσια πολιτιστική της ιστορία, έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα που απαιτεί υψηλά πρότυπα. Οι Πατρινοί, αρκετοί από τους οποίους συμμετέχουν ενεργά, καθώς επίσης γνωστοί για την αυστηρότητά τους ως κοινό (ευτυχώς), ενθαρρύνουν την προσωπική εξέλιξη των καλλιτεχνών και ανεβάζουν τον πήχη.

-Εχετε αποδείξει ότι δεν επαναπαύεστε. Ψάχνεστε, τολμάτε, παλεύετε με τις δυσκολίες. Ποια τα όπλα σας σε αυτές;  

Αγαπώ τις αλλαγές και το καινούργιο. Κάθε μορφή φόβου, όταν κυριαρχεί ως συναίσθημα δημιουργεί μεγαλύτερα εμπόδια από τα ίδια τα προβλήματα. Κάτι που επίσης πάλεψα και ενώ πέρασα, δεν… κόλλησα, είναι η αυτολύπηση. Είναι ένα συναίσθημα που όταν το διώξεις, ως διά μαγείας, εξαφανίζει κάθε πιθανή έκφραση οίκτου από τους άλλους, γιατί λειτουργεί ως καθρέπτης. Θα προσθέσω και τις ισχυρές αξίες που έλαβα και κράτησα από την οικογένειά μου και το περιβάλλον μου. Μεγάλο μου όπλο είναι επίσης η εύκολη πρόσβαση στην τεχνολογία που κατέχω και χρησιμοποιώ.

 

-Ονειρεύεστε να…

… έχω την τύχη και τις αντοχές να συνεχίζω να κάνω τα όνειρά μου πράξεις!