Πάτρα: Πάει για ρεκόρ πωλήσεων ακινήτων, πόσο αγοράστηκε διαμερίσμα στο κέντρο

Πάνω από 600 οι μεταβιβάσεις ακινήτων το Α’ εξάμηνο του 2024, στην Πάτρα.

 

Πάτρα

Παράταση μέχρι τα τέλη του 2025 παίρνει το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών, ο ΦΠΑ και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων, καθώς το ράλι των ανατιμήσεων στην αγορά δεν φαίνεται να κάμπτει τις αγοραπωλησίες.

Η μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται στην κτηματαγορά φέρνει την κυβέρνηση στη θέση να μην πειράξει αυτούς τους τρεις βασικούς παράγοντες που καθορίζουν σημαντικά τις αγοραπωλησίες. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς, θα εκτόξευε στα ύψη τις επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους, με πρώτο και βασικότερο τον ΕΝΦΙΑ.

Στην Κτηματαγορά της Αχαΐας, το πρώτο εξάμηνο του 2024 έγιναν πάνω από 600 μεταβιβάσεις διαμερισμάτων και μονοκατοικιών. Από αυτές, οι 366 αφορούν σε πωλήσεις διαμερισμάτων στην Πάτρα και άλλες 50 σε μονοκατοικίες, με το μεγαλύτερο αντίτιμο να αφορά σε ποσό 770.000 ευρώ για διαμέρισμα στο αστικό συγκρότημα της Πάτρας. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και εάν η αγορά συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, τότε στα τέλη του χρόνου θα μιλάμε για ρεκόρ αγοραπωλησιών στην ακίνητη περιουσία.

Μια αύξηση των αντικειμενικών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς, ειδικά στις περιοχές που έχει ανοίξει σημαντικά η «ψαλίδα», θα εκτόξευε στα ύψη τις επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους ακόμα και στις περιπτώσεις που καλύπτονται από το αφορολόγητο όριο, καθώς θα «φούσκωνε» σημαντικά τα έξοδα (συμβολαιογραφικά έξοδα, τέλη μεταγραφής στο Κτηματολόγιο, αμοιβή μεσίτη) για όσους αγοράζουν ένα ακίνητο ή γράφουν ένα σπίτι στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.

Παράγοντες της Κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές αποτελεί βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή και επενδυτή, που επιθυμεί να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά. Με την απενεργοποίηση του ΦΠΑ συμπιέζεται αισθητά το κόστος απόκτησης στέγης, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης για τον αγοραστή.

Στο τραπέζι του Οικονομικού Επιτελείου βρίσκεται το σενάριο για αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, μέχρι το τέλος του 2025.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν σχεδόν βέβαιη την αναστολή του μέτρου, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2024, σημειώνοντας ότι θα φρενάρει την άνοδο των τιμών των ακινήτων και θα στηρίξει τις συναλλαγές, δίνοντας ανάσες στην κτηματαγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπρησμός η φωτιά στο Γηροκομειό, η «Π» αποκαλύπτει το πόρισμα πραγματογνώμονα

Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη, τα ρεκόρ που καταρρίφθησαν

«Μαϊμού» Shein στην Πάτρα; Η Κινέζικη πλατφόρμα λιανεμπορίου διαψεύδει ότι έχει φυσικό κατάστημα

Καμπάνια για καφέ και με «υπογραφή» Πάτρας: Επικοινωνιακό μπαράζ της Εστίασης κατά της κυβέρνησης

Αίγιο: Μέλη συμμορίας έστειλαν στο νοσοκομείο ιδιοκτήτη καταστήματος ΒΙΝΤΕΟ

Νεκρή σε τροχαίο στη Ζάκυνθο αδελφή πρωταθλητή πυγμαχίας

Πάτρα-Street Food and Music Fest ’24: Δύο συναρπαστικά τριήμερα γεμάτα γεύση και μουσική