Νέα «φωτιά» στo Γηροκομειό: Διαμάχη Δήμου, Εκκλησίας, Δασαρχείου για ακαθάριστους χώρους

Στις αιχμές του αντιδημάρχου για «ασυνεννοησία και ακαθάριστους χώρους» απαντά ο Μητροπολίτης

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΦΩΤΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ Με κενά ακόμα ο καθαρισμός στον λόφο της Πάτρας πριν τα αντιπλημμυρικά

Τελικά υπάρχει θέμα συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων φορέων για τον καθαρισμό του Γηροκομειού, μετά τη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή;

Η ερώτηση γίνεται με αφορμή, όχι μόνο όλα όσα ακούστηκαν από κατοίκους στην προχθεσινή ανοικτή συγκέντρωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού -όπου μέχρι και για καταπατήσεις έγιναν αναφορές- αλλά κυρίως με βάση τη χαρακτηριστική ατάκα-αιχμή του εκπροσώπου του Δήμου Πατρέων σε αυτήν.

φωτιά

Μιχάλης Αναστασίου

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Αναστασίου ανέφερε: «Σε κάποια πράγματα βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε με τη Μητρόπολη ούτε με το Δασαρχείο. Γι΄ αυτό, λοιπόν, πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύμφωνο με το Ινστιτούτο Γεωδυναμικών Ερευνών. Μόνον έτσι θα αναγκαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να απαντήσουν».

Χθες ο κ. Αναστασίου ρωτήθηκε από την «Πελοπόννησο», να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για το τι ακριβώς εννοούσε και ήταν, πάλι, κατηγορηματικός: «Ολοι σφυρίζουν αδιάφορα! Κανείς δεν απαντάει, που είναι η ευθύνη του. Τι πρέπει να κάνει το Δασαρχείο και γιατί είχε ακαθάριστους χώρους η Εκκλησία. Ολοι, όμως, έχουν μια μόνιμη επωδό: Για όλα φταίει πάντα ο Δήμος! Ε, ήρθε η ώρα λοιπόν, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ινστιτούτο για να δούμε και τις ευθύνες των άλλων».

Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος ερωτηθείς από την «Π», για όλα όσα αναφέρθηκαν στη συγκέντρωση του Γηροκομειού και αφορούσαν -εμμέσως ή κι αμέσως- την Εκκλησία και την εκεί Ιερά Μονή, δεν έκρυψε την έκπληξή του, αλλά και τον προβληματισμό του, κυρίως για την τοποθέτηση του αντιδημάρχου ΠΠ. «Καταρχήν, δεν προσκληθήκαμε στη συγκέντρωση. Δεν γνωρίζαμε ότι θα γίνει. Αν είχαμε προσκληθεί, φυσικά και θα δίναμε το ”παρών’‘, όπως κάνουμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς είμαστε πάντοτε δίπλα στους πολίτες και το έχουμε αποδείξει κατ΄ επανάληψιν. Τα οικόπεδα της Εκκλησίας ήταν καθαρισμένα κι απορώ πραγματικά με αυτά που ειπώθηκαν από κάποιους. Οι κάτοικοι είναι σε συνεχή επαφή με τη Μητρόπολη για να συνεργαστούμε όπου απαιτείται. Εμείς είμαστε δίπλα στους κατοίκους κι απορώ πραγματικά με αυτά που φέρεται να ειπώθηκαν» τόνισε.

Σταύρος Βαρβατσούλης

Σταύρος Βαρβατσούλης

Ο δασάρχης Πατρών Σταύρος Βαρβατσούλης τοποθετήθηκε κι αυτός στην «Π»: «Είναι πλανημένοι όλοι όσοι λένε ότι είπαμε στον κόσμο να κόψει μόνος του τα καμένα δέντρα. Εμείς δεν είπαμε σε κανέναν να το κάνει. Θα απομακρύνουμε όλα τα ξερά δέντρα κι αυτά που νεκρώθηκαν από τη φωτιά, πλην των ευκαλύπτων, που αναβλαστάνουν και θα κλαδευτούν. Η έκτακτη κάρπωση ξυλείας θα γίνει, όπως προβλέπει ο νόμος, με βάση και τις τοπικές ανάγκες των κατοίκων και τις υποδείξεις του προέδρου του Ανατολικού Διαμερίσματος. Εμείς έχουμε ήδη ζητήσει να δίνουν τα ονόματα των κατοίκων για την ξυλεία που θα προκύψει μέσα από τα δημόσια τμήματα. Η πλειοψηφία της πυρκαγιάς είναι επάνω σε μη δασικές εκτάσεις ή σχέδιο πόλης, που δεν είναι στην αρμοδιότητά μας.

Παράλληλα, την ευθύνη για ένα κομμάτι γης την έχει και η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, που είναι ιδιοκτήτρια. Τα ξύλα από μη δασικές εκτάσεις υλοτομούνται και μεταφέρονται με άδεια της δασικής υπηρεσίας.

Στις μέρες μας τίποτα δεν μπορεί να γίνει στις δημόσιες εκτάσεις χωρίς μελέτη. Για το δάσος της Μητρόπολης πρέπει να υπάρξει πίνακας υλοτομίας. Υπήρχαν ακαθάριστοι χώροι στο Γηροκομειό; Δεν θέλω να απαντήσω!».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εμπρησμός η φωτιά στο Γηροκομειό, η «Π» αποκαλύπτει το πόρισμα πραγματογνώμονα

Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη, τα ρεκόρ που καταρρίφθησαν

«Μαϊμού» Shein στην Πάτρα; Η Κινέζικη πλατφόρμα λιανεμπορίου διαψεύδει ότι έχει φυσικό κατάστημα

Καμπάνια για καφέ και με «υπογραφή» Πάτρας: Επικοινωνιακό μπαράζ της Εστίασης κατά της κυβέρνησης

Νεκρή σε τροχαίο στη Ζάκυνθο αδελφή πρωταθλητή πυγμαχίας

Πάτρα-Street Food and Music Fest ’24: Δύο συναρπαστικά τριήμερα γεμάτα γεύση και μουσική