Ξεκινά η αντιδιάβρωση της ακτής Καλαμακίου στη Δυτική Αχαΐα

Πιλοτικό έργο της Περιφέρειας στη Δυτική Αχαΐα

Καλαμακίου

Θέμα λίγων ημερών είναι, πλέον, να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην Παραλία Καλαμακίου Δυτικής Αχαΐας, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο βρίσκεται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες της «Πελοποννήσου», ο εργολάβος αυτές τις μέρες είναι σε διαδικασία προμήθειας υλικών και συντονισμού των συνεργείων, που θα βρεθούν στην ακτή, κάτι που αναμένεται να γίνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αντιδιάβρωσης.

Πρόκειται για πολύπλευρη παρέμβαση, όπου, σύμφωνα με τη Μελέτη, οι εργασίες θα εκτελεστούν εκτός κι εντός θαλάσσης, από εξειδικευμένο συνεργείο δυτών. Ειδικότερα, θα γίνει ένας συνδυασμός κατασκευής υφάλων προβόλων και τεχνητού εμπλουτισμού της παράκτιας περιοχής, φιλικά προς το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται τα εξής :

– Εξι τεχνητοί ύφαλοι προβόλων 50 μ. με μήκος μεταξύ των κατασκευών περίπου 28μ.
– Εκατόν είκοσι μέτρα στην παραλία -εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη γιατί έχει φαγωθεί μεγάλο μέρος της και το «τρέχει»» η Περιφέρεια, ενώ το άλλο κομμάτι 880μ. ο Δήμος και φτάνει μέχρι την Παραλία Νιφορεΐκων.

Το έργο, από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης τον Ιούλιο, πρέπει να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο από την πλευρά του αναδόχου εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Η χρηματοδότηση φτάνει στις 280.000 ευρώ και θα γίνει μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα «Life-IP Adpaptin.gr» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αφορά στις συνέπειες και επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Το θέμα παρακολουθεί στενά και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Καλαμακίου, καθώς υπάρχουν περιουσίες που κινδυνεύουν από τα φυσικά φαινόμενα που κάθε χρόνο «τρώνε» την παραλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη περιοχή στην Αχαΐα, που χρονικά θα γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις για αντιδιαβρωτικά έργα και για αυτό έχει τον χαρακτήρα του πιλοτικού. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα γίνουν εργασίες και σε άλλες παραλιακές ζώνες του νομού, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διάβρωση των ακτών.