O Σολτς απορρίπτει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή προκήρυξης πρόωρων εκλογών

Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, χαρακτήρισε καταθλιπτικά τα αποτελέσματα που πήρε το ακροδεξιό AfD στη Θουριγγία.

Σολτς

Ο Ολαφ Σολτς, ο Γερμανός καγκελάριος  απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ή να κινήσει διαδικασίες για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι εννοεί να ηγηθεί και πάλι της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ως υποψήφιος καγκελάριος.

«Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπροστά της», διαβεβαίωσε ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στο ZDF, επιρρίπτοντας στην αντιπολίτευση την ευθύνη για το γεγονός ότι διατυπώνεται αμφισβήτηση.

Με το βλέμμα στο μέλλον, προέβλεψε ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων θα είναι τέτοιοι που θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστούν κυβερνήσεις συνεργασίας, σε κρατιδιακό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τagesspiegel, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ίδιος και το SPD θα ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης. Στην ερώτηση «είστε ακόμη κατάλληλος για να υπηρετείτε την Γερμανία;» απάντησε «σαφώς».

Ερωτηθείς για τα δυσμενή αποτελέσματα του SPD στις πρόσφατες εκλογές της Θουριγγίας και της Σαξονίας, ο κ. Σολτς αναγνώρισε πως «δεν μπορούν να παραβλεφθούν» και χαρακτήρισε «καταθλιπτικά» τα ποσοστά που εξασφάλισε αντιθέτως η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι το SPD είναι κόμμα δοκιμασμένο στη μάχη και πρόσθεσε ότι ο ίδιος σκοπεύει να δώσει αγώνα προκειμένου να λάβει ισχυρή εντολή στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.

Με αφορμή την συνάντησή του, την περασμένη Παρασκευή, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα αν εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον ουκρανό πρόεδρο, ακόμη και μετά την αποκάλυψη ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική έγινε από Ουκρανούς. «Έχω καλές σχέσεις με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι», ωστόσο «ταυτόχρονα, είναι απολύτως σαφές για μένα ότι το θέμα αυτό πρέπει να διευκρινιστεί», δήλωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος παραδέχθηκε πως τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα δεν είναι άσχετα από το γεγονός ότι «ορισμένοι πολίτες δεν συμφωνούν με την υποστήριξη της Ουκρανίας».

«Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι το σωστό και θα επιμείνω», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό, ο Όλαφ Σολτς απέρριψε την εικασία ότι η κυβέρνηση ενεργεί υπό την πίεση της αντιπολίτευσης. «Είναι λάθος να λέγεται ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει μόλις τώρα δράση. Διασφαλίσαμε την εφαρμογή μη εκτελεσθεισών αποφάσεων δεκαετιών σε αυτό το ζήτημα», αντέτεινε.