Για ποιους καταργείται το «τέλος επιτηδεύματος» – Βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό

Παράλληλα, έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό, στο οποίο θα εφαρμοστούν σημειακές αλλαγές για το φορολογικό έτος 2024.

τέλος

Καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση, ωστόσο παραμένει για τα νομικά πρόσωπα και για τα υποκαταστήματα.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος μειώθηκε πέρυσι κατά 50%.

Παράλληλα, έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό, στο οποίο θα εφαρμοστούν σημειακές αλλαγές για το φορολογικό έτος 2024 (δηλώσεις 2025).

Συγκεκριμένα:

H μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς με έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού), θα ισχύσει και για οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1500 κατοίκους. Έτσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.

Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (σήμερα επιπλέον του μέγιστου μισθού εργαζομένου προστίθεται ο τζίρος και ποσοστό του μισθολογικού κόστους

Σημειώνεται ότι αναπροσαρμόζεται προς τα άνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου), με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

 

Διαβάστε επίσης:

 

ΣΥΡΙΖΑ: Πως μπορεί να σκέφτεται να κινηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης; – Νέα διεκδίκηση ή νέο κόμμα;

Αχαΐα: Ηχησε το 112 για την κακοκαιρία Atena – Μέχρι πότε θα είμαστε σε «συναγερμό»

Πάτρα: Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς στο κυκλοφοριακό – Οι νέες κυκλοφοριακές συνθήκες σε εφαρμογή

Επίδομα παιδιού: Αναστέλλεται η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

ΥΠΟΙΚ: Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων

Ακίνητα: Οι προϋποθέσεις για τριετή απαλλαγή στο φόρο εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες