Ανω-κάτω η Άνω Πόλη! Η «Π» στα εγκαταλελειμμένα έργα του Δήμου Πατρέων, στο φως η δραματική επιστολή γονέων στο Δήμαρχο ΦΩΤΟ

Κίνδυνος για εκατοντάδες μαθητές και νήπια στην Άνω Πόλη

Άνω Πόλη Ο Αριστοτέλης Γούσης επισημαίνει στον Π.Ρηγόπουλο, τις παγίδες θανάτου στα ημιτελή έργα σε Παντοκράτορος και 25η Μαρτίου

«Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα»: Αυτός ο στίχος του Κώστα Τριπολίτη, από το γνωστό τραγούδι του Αντώνη Βαρδή, θα μπορούσε να είναι το μονότονο ρεφρέν και η θλιβερή επωδός για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες, τους διερχόμενους και τους γονείς δεκάδων μαθητών, που νιώθουν παγιδευμένοι στη διακεκαυμένη περιοχή της Ανω Πόλης, πέριξ του Αρχαίου Ωδείου.

Τα παρατημένα εδώ και χρόνια έργα, οι κακοτεχνίες, η σκόνη, οι αποκλεισμένοι δρόμοι, αλλά κυρίως η απουσία επίσημης ενημέρωσης, έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε απελπισία, τα καταστήματα στο φάσμα του λουκέτου, τις οικογένειες σε ομαδική παράκρουση και τους οδηγούς των ΙΧ αυτοκινήτων σε «έμφραγμα». Αν τώρα προσθέσουμε στο πρόβλημα και τον συντελεστή της αποκλεισμένης λόγω ανασκαφών οδού Σωτηριάδου, καταλαβαίνει κανείς το απόλυτο αλαλούμ που συντελείται στην Ανω Πόλη.

Από αύριο μάλιστα, που ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, 156 μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και 32 νήπια και προνήπια του συστεγαζόμενου 5ου Νηπιαγωγείου Πατρών, θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπα με σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Άνω Πόλη

Σύμφωνα με τη δραματική επιστολή που έχει αποστείλει από τις 6 Ιουνίου 2024 στον Κώστα Πελετίδη, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών προειδοποιούσε ότι «οι συνθήκες αυξημένου συνωστισμού και πυκνής κίνησης μαθητών ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα έργα και την παράνομη κυκλοφορία των δικύκλων, στο επί 3 ετών παρατημένο εργοτάξιο, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα!».

Ο Σύλλογος αιτείτο από τον δήμαρχο «τη συνδρομή του στη διασφάλιση των στοιχειωδών συνθηκών ασφαλούς πρόσβασης των μαθητών στο σχολείο».

Στη συνάντηση που ακολούθησε στο Δημαρχείο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αριστοτέλης Γούσης επισήμανε στον δήμαρχο ότι «η μόνη είσοδος/έξοδος του σχολείου βρίσκεται επί της οδού Παντοκράτορος με την 25η Μαρτίου, όπου λειτουργεί και διάβαση πεζών. Κατά τη μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών στο σχολείο, στην είσοδο παρατηρείται σοβαρός κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος και τραυματισμού, καθώς αφενός το ένα άκρο της διάβασης είναι πάντα κατειλημμένο από παράνομα σταθμευμένα ΙΧ, αφετέρου τα έργα μετά από 3 χρόνια και πάρα πολλές οχλήσεις και του σχολείου αλλά και του συλλόγου μας παραμένουν ημιτελή, με αποτέλεσμα τον επικίνδυνο συνωστισμό μαθητών ανάμεσα σε οχήματα και ένα υπό διάλυση εργοτάξιο».

Σύμφωνα με τον κ. Γούση, «ο δήμαρχος δεν έδειξε διάθεση επίλυσης του θέματος, δεν θέλησε να δεσμευθεί για τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου», ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Πελετίδης «δεν επιθυμούσε να έρθει σε ρήξη με τον εργολάβο, φοβούμενος μήπως αποχωρήσει και αφήσει ημιτελές το έργο».

Ομως η κατάσταση είναι απελπιστική και για τους επαγγελματίες της περιοχής:

«ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ»

Άνω Πόλη

Αν δεν είχανε εξασφαλίσει από πριν τις πιστώσεις, ας μην ξεκινούσαν τα έργα λέει ο Βασίλης Ζέρβας.

Ο περιπτερούχος Βασίλης Ζέρβας, μιλώντας στην «Π», διαπιστώνει πτώση του τζίρου του κατά 30-40% εξαιτίας των εγκαταλελειμμένων έργων, ενώ με την έναρξη των σχολείων προβλέπει το απόλυτο κομφούζιο: «Οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο της οδού Παντοκράτορος, αναγκαστικά θα προσπαθούν να σταθμεύσουν προσωρινά τα αυτοκίνητά τους στη Γερμανού. Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνεται κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι εδώ; Ζούμε την απόλυτη παράνοια: Ξεκίνησαν τις ανασκαφές για τα αρχαία τον Ιούλιο του 2020 και ακόμα σκάβουν… Επίσης, τα έργα στην 25ης Μαρτίου έχουν εγκαταλειφθεί. Βγαίνει και λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ότι δεν έχουμε λεφτά. Αν δεν είχανε εξασφαλίσει από πριν τις πιστώσεις, ας μην ξεκινούσαν τα έργα, λοιπόν! Τι φταίμε όλοι εμείς οι δημότες να ταλαιπωρούμαστε; Ποιος θα πληρώσει την οικονομική ζημιά που καθημερινά υφιστάμεθα;».

Άνω Πόλη

Έχουν γίνει απροσπέλαστες από κόσμο οι επιχειρήσεις, λόγω των έργων εξηγεί η Γεωργία Γιάχου στην Π

Η Γεωργία Γιάχου, διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού – Ολυμπισμού «Κ. Παλαμάς», που εδρεύει έναντι του Ωδείου στη Γερμανού, ξεσπάει στην «Π»: «Η κατάσταση είναι τραγική! Κανένας δεν σκέφτεται εμάς, που με νύχια και με δόντια κρατάμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας! Τα έργα έχουν βαλτώσει, η περιοχή έχει βυθιστεί στην απαξίωση, αλλά δεν φαίνεται να νοιάζεται κανένας από τους υπεύθυνους… Δεν έχει έρθει κανείς, να μας πει τι μέλλει γενέσθαι επιτέλους…».

Άνω Πόλη

«Παράτησαν τα έργα, μας έπνιξε η σκόνη» λέει ο Γιώργος Κοτοπούλης

«ΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΟΣ»

Ο επιχειρηματίας χώρων εστίασης Γιώργος Κοτοπούλης αναρωτιέται μέσω της «Π»: «Ξεκίνησαν να πεζοδρομούν την πλ. Αγίου Γεωργίου τον Σεπτέμβριο του 2023. Ούτε 300 μέτρα απόσταση. Σήμερα, μετά από έναν χρόνο, δεν έχουν τελειώσει ούτε το μισό! Μάλιστα άφησαν και ένα κομμάτι ακάλυπτο, όπου η σκόνη κάνει τη ζωή μας αφόρητη και τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχεδόν αδύνατη! Εχουμε να κάνουμε με έναν εργολάβο που έχει εξαφανιστεί! Αλλά γιατί ανοίγει όλα τα έργα ταυτόχρονα και όταν σταματάει η χρηματοδότηση, εμείς ζούμε μέσα σε αυτό το χάος; Ας έκανε τμηματικά τα έργα, ανάλογα με τα κονδύλια που είχε λάβει, ώστε κάθε φορά να ολοκληρώνεται ένα έργο. Μήπως είναι μέθοδος πίεσης, ένας ιδιότυπος εκβιασμός από τον εργολάβο; Ιδίως στην Παντοκράτορος, ελλοχεύει κίνδυνος για τους μικρούς μαθητές. Αραγε, υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να ακούσει και να ενδιαφερθεί;».