Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2001 όλος ο πλανήτης «παγώνει» όταν αεροσκάφη πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους της Νέα Υόρκης, τι άλλο συνέβη

11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 π.μ.: Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος παγώνουν, όταν αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας προσκρούουν στους Δίδυμους Πύργους… Οι νεκροί ξεπερνούν τις 3.000, ανάμεσά τους και 25 Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής.

2001

Σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου συνέβησαν ιστορικά και σημαντικά γεγονότα για την χώρα μας, αλλά και για τον Κόσμο.

Πάμε λοιπόν, να γυρίσουμε πίσω, στη σελίδα του ημερολογίου του Χρόνου να δούμε τι συνέβη σαν και σήμερα…

 

 

1611

Επαναστάτες με επικεφαλής τον μητροπολίτη Διονύσιο Β’ καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα. Οι Οθωμανοί αντεπιτίθενται, συλλαμβάνουν τον Διονύσιο, τον οποίο γδέρνουν ζωντανό στην κεντρική πλατεία της πόλης και καταργούν τα προνόμια που είχε παραχωρήσει το 1430 ο Σινάν πασάς.

 

1922

Η ηγεσία της επανάστασης: στρατηγοί Γονατάς (κέντρο), Πλαστήρας (δεξιά) και ο πολιτικός σύμβουλος της επανάστασης Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος (αριστερά).
Εκδηλώνεται το κίνημα Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά στη Χίο και τη Λέσβο, από τα στρατεύματα που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στα δύο αυτά νησιά.

 

1938

Έπειτα από 2.000 χρόνια, ξαναρχίζουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου με πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο. Η σκηνοθεσία ήταν του Δημήτρη Ροντήρη, η μετάφραση του Ιωάννη Γρυπάρη και η μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου.Στον θίασο συμμετείχαν γνωστοί ηθοποιοί, όπως η Ελένη Παπαδάκη, η Βάσω Μανωλίδου, η Ελένη Ζαφειρίου, η Μαρία Αλκαίου, ο Θάνος Κωτσόπουλος και ο Μάνος Κατράκης.

 

1961

 

Ιδρύεται η περιβαλλοντική οργάνωση «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση», γνωστή με τα αρχικά WWF.

 

1973

Πραξικόπημα εκδηλώνεται στη Χιλή. Ο στρατός της χώρας, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

 

2001

Οι ΗΠΑ δέχονται πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα από αέρος. Αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας πέφτουν πάνω στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και σε ερημική περιοχή του Πίτσμπουργκ. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 3.000, ανάμεσά τους και 25 Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής.

 

2004

 

Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Σινούκ» συντρίβεται στο Πόρτο Κουφό, ανοικτά της Σιθωνίας, ενώ πετά με προορισμό το Άγιο Όρος, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος και άλλοι 15 άνθρωποι. Το δυστύχημα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως όσον αφορά στην ύπαρξη ή μη πολιτικών ευθυνών.

 

Πηγή: sansimera.gr

Διαβάστε επίσης:

 

Χρήστος Σταϊκούρας: Θέμα χρόνου η Πατρών-Πύργου, αλλά τίποτα για το τρένο

Αύξηση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι και πότε θα το λάβουν

Ανοίγουν τα σχολεία: Οι 11 αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε με το πρώτο κουδούνι

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος προσωρινός πρόεδρος της ΕΡΤ ,το «ευχαριστώ» Μαρινάκη στον Ζούλα