Πάτρα – Ο Δ. Πλέσσας για τις υποθέσεις αδεσπότων: «Η πραγματικότητα έναντι του κατηγορητηρίου»

Ο Δ. Πλέσσας έχει δύο δικαστικές υποθέσεις για επιθέσεις σκύλων σε πολίτες τις προηγούμενες ημέρες

Πάτρα

Επιστολή στην «Πελοπόνησο» έστειλε ο αντιδήμαρχος Διοίκησης Πατρέων Διονύσης Πλέσσας με αφορμή δημοσίευμα σχετικά με δύο δικαστικές υποθέσεις που ήταν κατηγορούμενος ως υπεύθυνος για επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε συμπολίτες.

Ο κ. Πλέσσας δεν αμφισβήτησε το δημοσίευμα, αλλά θέλησε με την επιστολή του να εκφράσει την «πραγματικότητα έναντι του κατηγορητηρίου» και να αναφερθεί συνολικά σε όσα έχουν γίνει από τον Δήμο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς όπως επισημαίνει «το κράτος μετέφερε ένα καθήκον μέσα σε ένα χάος που παράγει διώξεις».

Πάτρα: Δικάζεται ο Διονύσης Πλέσσας για δάγκωμα σκύλων

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Πλέσσα αναφέρει: 

Αγαπητή «Πελοπόννησος»

Στο φύλλο της εφημερίδας σας με ημερομηνία 5/9/2024 αναφέρεστε σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα με τίτλο «Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ « ΣΚΑΜΝΙ» ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ… ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΥΛΩΝ».

Δεν αμφισβητώ το δημοσίευμα σας , διότι για αυτό εγκαλούμαι αλλά ευχαριστώντας σας για τη φιλοξενία , επιτρέψτε μου να εκφράσω την πραγματικότητα έναντι του κατηγορητηρίου.

Κατ΄ αρχάς λυπούμαστε κ συμμεριζόμαστε το θέμα για τα συμβάντα αυτά, τα οποία όμως δεν είναι ότι οι Υπηρεσίες μας θα μπορούσαν να τ΄ αποφύγουν και δεν τ΄ απέφυγαν.

Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελεί ένα σοβαρό και πολυσύνθετο ζήτημα που συνδέεται με την τοπική κοινωνία ( συμπεριφορές , προβλήματα , επιπτώσεις ) εξαρτώμενο όμως από το κράτος και όχι από τους Δήμους , στους οποίους Δήμους μετέφερε το κράτος κ αυτή την αρμοδιότητα για να φύγουν οι ευθύνες από πάνω του και από κάθε Υπουργό , χωρίς ωστόσο να δώσει χρηματοδότηση και εξειδικευμένο προσωπικό , προκειμένου οι Δήμοι όλης της χώρας να μπορούν να διαχειρίζονται το σοβαρό αυτό θέμα , γι αυτό και τέτοια συμβάντα δυστιχώς υπάρχουν σε όλους τους Δήμους.

Γιατί το κράτος μετέφερε ένα καθήκον μέσα σε ένα χάος που παράγει διώξεις .

Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι δεν προβλέπεται από το νόμο , ο Δήμος Πατρέων και ο κάθε Δήμος να μαζεύει τα αδέσποτα αυτά ζώα και να τα μεταφέρει σε ένα καταφύγιο ως έγκλειστα.

Μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνδέεται με τις ανάγκες των υπ’ όψη ζώων και φυσικά αποτελεί απάνθρωπη μεταχείριση σε βάρους τους.

Παρά τα οικονομικά μας θέματα και τις ελλείψεις προσωπικού, έχουμε δημιουργήσει καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Δρέπανο από τους λίγους Δήμους της χώρας και μοναδικός στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με δημοτικό καταφύγιο, το οποίο εκ του νόμου λειτουργεί ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας, φροντίδας και περίθαλψης και όχι ως φυλακή για να μαζευτούν τα αδέσποτα , όπως και προώθηση της υιοθεσίας τους.

Φροντίζουμε για την ευζωία τους , παρέχουμε κτηνιατρική περίθαλψη , γίνονται κτηνιατρικές πράξεις από αποπαρασιτώσεις μέχρι χειρουργεία σε χτυπημένους σκύλους μέχρι καταγραφή –τσιπάρισμα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του αρμόδιου Υπουργείου.
Προωθούμε τις υιοθεσίες και όταν αυτό δεν είναι εφικτό , τα ζώα αυτά επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον , εμβολιασμένα, στειρωμένα , τσιπαρισμένα και καταγεγραμμένα .

Αυτό προβλέπει ο νόμος . Δεν προβλέπει την έγκληση τους. Προβλέπει την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Συνεργαζόμαστε με εθελοντές , φιλοζωικές οργανώσεις που επιτελούν σημαντικό έργο και τους παρέχουμε τροφή και νερό για να ταΐζονται πέραν του καταφυγίου , σε πολλές περιοχές της Πάτρας , όπως και σε γειτονιές που απλοί άνθρωποι περίοικοι φροντίζουν για να έχουν τροφή και νερό, με τους οποίους συνεργαζόμαστε με τις Υπηρεσίες μας.

Κάνουμε συνεχώς στειρώσεις καταγραφές και εμβολιασμούς αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Πολλοί συνδημότες μας εγκαταλείπουν ζώα που είχαν στο σπίτι τους τα οποία από δεσποζόμενα γίνονται αδέσποτα και πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Ένας σκύλος για να χαρακτηριστεί επιθετικός πρέπει να έχει εκδηλώσει τέτοια συμπεριφορά κ εφ’ ‘όσον ειδοποιηθεί η Υπηρεσία , να τον περισυλλέξει προσωρινά στο καταφύγιο, να του παρέχουμε τα προβλεπόμενα και στην συνέχεια αν δεν υιοθετηθεί να επανέλθει στο φυσικό του περιβάλλον , μετά τη φιλοξενία και τις κτηνιατρικές πράξεις .

Αυτό προβλέπει η νομοθεσία η νομοθεσία. Αυτό κάνουμε μέσα σε δυσκολίες ανυπέρβλητες και παρά του γεγονότος ότι κάνουμε ότι προβλέπει η νομοθεσία , είμαστε κατηγορούμενοι μετά από μηνύσεις.

Πέραν του καταφυγίου έχουμε σύμβαση με 4 κτηνιάτρους από ιδίους πόρους και έχουμε 4μελή ομάδα με πιστοποιημένο περισυλλογέα για περισυλλογή και φροντίδα των ζώων αυτών .

Αρκούν; Όχι. Υπάλληλοι από άλλη Υπηρεσία του Δήμου είναι χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες ειδικότητες, έχοντας κάνει ωστόσο σχετική πιστοποίηση και λείπουν από εκεί.

Γιατί το κράτος δεν μας επιτρέπει προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού όπως φροντιστές αδέσποτων ζώων, περισυλλογείς, κτηνιάτρους, βοηθητικό προσωπικό , βοηθό κτηνιάτρου κ.λ.π; Πώς θα λειτουργήσεις ως Δήμος;

Ξέρει το κράτος όμως να ψηφίζει νόμους και να παραπέμπει την ποινική και αστική ευθύνη στους Δήμους και στον κάθε Αντιδήμαρχο που αντικειμενικά δεν είναι δυνατόν να φέρουν το ποθητό αποτέλεσμα, αφού το ίδιο το κράτος δεν δίνει στους Δήμους τα εργαλεία που απατούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οι ενέργειες μας με αίσθημα ευθύνης είναι αντιστρόφως ανάλογες των εργαλείων αυτών που έχουμε στα χέρια μας.

Για το διάστημα π.χ. 2020 μέχρι 31/12/2023 έχουμε χρηματοδοτήσει από το πενιχρό Ταμείο του Δήμου για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς 623.153€ σε κτηνιάτρους , ζωοτροφές , εμβόλια , φάρμακα , ενοίκιο καταφυγίου , κτηνιατρικές πράξεις κ.λ.π. και από το κράτος έχουμε λάβει 166.100€

Αντιλαμβάνεστε την διαφορά

Στο ίδιο χρονικό διάστημα διαχειριστήκαμε 1784 αδέσποτα συντροφιάς με περισυλλογές και κτηνιατρικές πράξεις αποπαρασιτώσεις , εμβολιασμούς, φαρμακευτικές αγωγές , χειρουργεία, στειρώσεις , φιλοξενίες στο καταφύγιο, υιοθεσίες κ.λ.π.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός φτάνει στις 2000. Εξαιρετικά δύσκολο ως θέμα με προεκτάσεις και με τέτοια έκταση του Δήμου.

Με τη Δημοτική Αρχή μαζί με όποια δυνατότητα έχει με τις Υπηρεσίες της να κάνει τα αδύνατα δυνατά για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και φυσικά για την αποφυγή του οποιουδήποτε συμβάντος σε βάρος των δημοτών.

Γι αυτό διεκδικούμε από την κάθε Κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της προς το Δήμο και για το ζήτημα αυτό, όμως πέραν της υποχρηματοδότησης και ελλείψεων προσωπικού απαιτείται κ γενικότερη κουλτούρα της κοινωνίας

Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπονται συνεχώς ζώα από ιδιοκτήτες που πρώτα τα είχαν στα σπίτια τους και τα οποία φυσικά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, τρέχοντας εμείς να τα περισυλλέγουμε για να κάνουμε στειρώσεις και όλα τα προβλεπόμενα που και τι να πρωτοπρολάβουμε σε τέτοια έκταση του Δήμου, χωρίς ουσιαστικώς προσωπικό.

Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείπονται κατά δεκάδες κουτάβια, για να μην πω πόσα τραυματισμένα μαζεύουμε αλλά δυστυχώς και κακοποιημένα για να περιθάλπουμε.

Το δεσποζόμενο ζώο που εγκαταλείπεται γίνεται αδέσποτο και φοβικό από την εγκατάλειψη και φτάνει μέχρι και εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς που αντικειμενικά κατά την εκδήλωση της δεν είναι δυνατόν η Υπηρεσία και ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος να είναι εκεί για να την αποτρέψει.

Με την ομάδα περισυλλογής ελέγχουμε τους χώρους που υπάρχουν αδέσποτα και περισυλλέγουμε κάποιο ή κάποια αν έχουν επιθετική συμπεριφορά για τα περαιτέρω εκ του νόμου προβλεπόμενα ή επίσης όταν ειδοποιείται η Υπηρεσία μας για επιθετικό σκύλο.

Αν όμως ήρεμα ζώα εκδηλώσουν επιθετική ξαφνικά συμπεριφορά από οποιαδήποτε αιτία ή επίσης δεν έχει ειδοποιηθεί η Υπηρεσία, είναι δυνατόν η Υπηρεσία και ο Αντιδήμαρχος να την αποτρέψουν όπως έγινε στα περιστατικά αυτά; Προφανώς όχι.

Απαιτείται και αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας γι’ αυτό πέραν των παραπάνω, το προσπαθούμε από τις μικρές ηλικίες.
Με την αρμόδια Υπηρεσία μας και με φιλοζωικές οργανώσεις επισκεπτόμαστε σχολεία μιλώντας για την ανάγκη ευζωίας των ζώων συντροφιάς, συμπεριφορές , υιοθεσίες κ.λ.π. με προβολή στοιχείων , αναγκών, σλάϊτ και βίντεο .

Επίσης στο καταφύγιο που έχουμε στο Δρέπανο συνεννοούμαστε και γίνονται επισκέψεις από μαθητές Α΄ θμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης στην προσπάθεια μας για καλλιέργεια φιλοζωικών αισθημάτων από τις παιδικές ηλικίες και για την ανάγκη υιοθεσιών όπως και στο πάρκο εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Πατρέων , όπως και στις παιδικές κατασκηνώσεις που έχουμε δημιουργήσει από το 2015 στο Δήμο μας και επίσης στο σάϊτ του Δήμου παρέχονται πληροφορίες στη ενότητα «Αδέσποτα Συντροφιάς»

Έχουμε εκπονήσει και ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς , όπως και Σχέδιο Αντιμετώπισης από Φυσικές Καταστροφές του καταφυγίου π.χ. από πυρκαγιά.

Σε Φιλοζωικά Σωματεία εθελοντές και φιλόζωους έχουμε μοιράσει 133 τόνους τροφής για σκύλους και γάτες τον τελευταίο χρόνο για να έχουν την δυνατότητα της σίτισης τα ζώα αυτά, πέραν αυτών του καταφυγίου.

Επίσης αδειοδοτούμαστε στο προσεχές διάστημα , έχοντας υποβάλει το σχετικό φάκελο και για λειτουργία κτηνιατρείου εντός του καταφυγίου του Δρεπάνου, προκειμένου εκεί οι κτηνίατροι να κάνουν μέχρι και χειρουργεία , ενώ έχουμε σύμβαση εκτός από 4 κτηνιάτρους και με πιστοποιημένο διαχειριστή αποτεφρωτηρίου νεκρών αδέσποτων ζώων (σκύλους – γάτες ) όπου μαζεύονται από διάφορα μέρη του Δήμου.

Ο,τι όμως και να κάνουμε με τις Υπηρεσίες μας και με τις φιλοζωικές οργανώσεις που επιτελούν σημαντικό όπως είπαμε έργο στο θέμα αυτό , έστω και αν η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών μας θεωρεί στους 5 Δήμους της Χώρας με τα καλλίτερα αποτελέσματα στο θέμα της Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, εντούτοις είναι μεγάλο ως θέμα και για τις τοπικές κοινωνίες και για την ευζωία των ζώων αυτών.

Εμείς ωστόσο με όσα μέσα διαθέτουμε συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας , προκειμένου τέτοια συμβάντα να μην έχουμε αλλά και για την φροντίδα των ζώων αυτών αντί της εγκατάλειψης και ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής.

Διεκδικούμε τις υποχρεώσει του κράτους απέναντι στο Δήμο Πατρέων και στον κάθε Δήμο, αντί να μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες του στους Δήμους , διότι είναι κρατική υποχρέωση η ασφάλεια των πολιτών και μάλιστα όταν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών γίνεται χωρίς καμία ουσιαστικά αρωγή για χρηματοδότηση και με απαγόρευση προσλήψεων όλου του απαιτούμενου εξειδικευμένου προσωπικού για να διαχειριστούν οι Δήμοι ένα τέτοιο σημαντικό θέμα για την κάθε Τοπική Κοινωνία που τους μεταφέρει.

Κατά συνέπεια οι Υπηρεσίες μας δεν επέδειξαν καμία αμέλεια για την οποία υποτιθέμενη αμέλεια κατηγορείται ο Αντιδήμαρχος μετά από μηνύσεις, γιατί κατά πρώτον και αποδεδειγμένα δεν ήταν δυνατόν να προλάβουν τέτοιο περιστατικό και κατά δεύτερο το σημαντικό αποτέλεσμα του έργου της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Πατρέων είναι αντιστρόφως ανάλογο των δυνατοτήτων που μας παρέχει το κράτος.

Ο Αντιδήμαρχος
Διοίκησης και Δημ. Κατάστασης
Οικονομικών, Διαχ/σης Προσόδων
Τοπ. Οικονομίας ,Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ),
Νομ. Υπηρεσίας & Εσωτερικού Ελέγχου

Διονύσης Πλέσσας

Διαβάστε επίσης:

Σχολικά είδη: Πού κυμαίνονται οι τιμές στην αγορά της Πάτρας

Κακοκαιρία: Υποχωρεί η «Atena» και έρχεται νέα τύπου «Π», πόσο θα επηρεάσει τη Δυτική Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη ,ανδρόγυνο μαζί με το μωρό του παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα – Διασωληνώθηκαν οι γονείς

Πάτρα: Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένης, πώς την έπεισαν να τους δώσει 40.000 ευρώ!

Είχε συλληφθεί για σοβαρό επεισόδιο και στα Κατεχόμενα ο 36χρονος που μπούκαρε με το αυτοκίνητο στην Τουρκία