Χτυπήματα από «μοναχικούς λύκους» του ISIS σε στόχους ισραηλινών συμφερόντων στην Ελλάδα φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.

Όλο και περισσότερο αυξάνουν οι ελληνικές αρχές τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας μας

μοναχικοί

Όλο και περισσότερο αυξάνουν οι ελληνικές αρχές τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα της χώρας μας, στοχεύοντας στην αποτροπή εισόδου εξτρεμιστών και στη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δραστηριότητα του Ισλαμικού Κράτους και την ενίσχυση της συνεργασίας του με τη Χαμάς, έχουν θέσει σε επιφυλακή τις δυνάμεις ασφαλείας της επικράτειάς μας.

Ειδικότερα, η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχουν εντείνει τους ελέγχους σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, με σκοπό την ανίχνευση υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και την πρόληψη παράνομων στρατολογήσεων στον τόπο μας. Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες παρακολούθησης δραστηριοτήτων σε ισλαμικούς θρησκευτικούς χώρους και διαδικτυακές πλατφόρμες, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί προσηλυτισμοί σε εξτρεμιστικές ιδεολογίες, ενώ έχει αυξηθεί η φύλαξη μιας σειράς κτηρίων και επιχειρήσεων, κυρίως ισραηλινών συμφερόντων.

 

Συνεργασία με τις αρχές ξένων χωρών

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αστυνομίες και τους οργανισμούς ασφαλείας του εξωτερικού για την παρακολούθηση της κατάστασης και την ανταλλαγή πληροφοριών. Η αυξανόμενη συχνότητα τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη, όπως η αιματηρή επίθεση στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας από έναν Σύρο πρόσφυγα, που οδήγησε στο θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ, έχει δημιουργήσει αν μη τι άλλο, έντονο προβληματισμό.

Ο δράστης, ο οποίος φέρεται να είχε επαφές με το Ισλαμικό Κράτος και είχε περάσει στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας το 2022, είχε καταθέσει αίτηση ασύλου στη Γερμανία, χωρίς ωστόσο να έχει κινήσει υποψίες στις τοπικές αρχές. Οι γνωρίζοντες αναφέρουν πως η επίθεση στο Ζόλινγκεν φαίνεται ότι αποτελεί προϊόν της πλύσης εγκεφάλου που κάνει ο ISIS που άλλωστε ανέλαβε και την ευθύνη μέσω ανακοίνωσης στο Telegram. Κίνητρο φαίνεται πως ήταν η υποστήριξη των μουσουλμάνων της Παλαιστίνης, γεγονός που έχει αυξήσει την ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης παρόμοιων επιθέσεων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η συνεργασία εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Χαμάς, αλλά και οι αναφορές για υποστήριξη από το Ιράν, έχουν προκαλέσει αν μη τι άλλο ανησυχία. Στη Γαλλία, η επίθεση στη συναγωγή της Λα Γκραντ Μοτ από έναν 23χρονο Αλγερινό που έφερε παλαιστινιακή σημαία στη ζώνη του, εκτιμάται ότι ο δράστης κατευθυνόταν από μυστικές υπηρεσίες του Ιράν.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές αρχές έχουν εντοπίσει και εξαρθρώσει δύο δίκτυα στρατολόγησης μικροεγκληματιών από το Ιράν, που δρούσαν στη χώρα μας. Πρόκειται για κυκλώματα που στρατολογούν άτομα τα οποία δεν έχουν βαρύ ποινικό μητρώο και τα εκπαιδεύουν ώστε να προβαίνουν σε βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις.

 

newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Υποχωρεί η «Atena» και έρχεται νέα τύπου «Π», πόσο θα επηρεάσει τη Δυτική Ελλάδα

Βαρθολομιό: Νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων

Πάτρα: Νέα απάτη σε βάρος ηλικιωμένης, πώς την έπεισαν να τους δώσει 40.000 ευρώ!

Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό στην Ακράτα

Είχε συλληφθεί για σοβαρό επεισόδιο και στα Κατεχόμενα ο 36χρονος που μπούκαρε με το αυτοκίνητο στην Τουρκία