Διασώζεται η μονάδα αποβλήτων Αχαΐας, κάλυψη χρηματοδότησης με αστερίσκους

«Πράσινο» για την κατασκευή Μονάδας Διαχείρισης Αποβλήτων στο «Φλόκα», Αχαΐας.

μονάδα

Ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας διαχείρισης αστικών αποβλήτων της Αχαΐας στον ΧΥΤΑ Φλόκα, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη χρηματοδότηση των έργων από το νέο ΕΣΠΑ.

μονάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε τις θετικές εξελίξεις, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στην 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ανέφερε πως η Ελλάδα ήρθε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υλοποίηση Μονάδων Ανάκτησης και Ανακύκλωσης στη χώρα μας, με τη διάθεση κονδυλίου συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27 και κοινοτική ενίσχυση που θα μπορεί να φτάσει το 85%, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ο κ. Σκυλακάκης χαιρέτισε την παραπάνω συμφωνία, λέγοντας: «Η προσπάθεια διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα έχει, ιστορικά, ορισμένες βαθιές αδυναμίες. Περιλαμβάνει μια πραγματικότητα προστίμων και ολικής αποτυχίας. Σήμερα, η κυβέρνηση ανατρέπει πλήρως αυτή την πραγματικότητα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από εκεί που η συντριπτική πλειοψηφία των αποβλήτων ήταν σε παράνομη διαχείριση, περνάμε σε μια «state of the art» διαχείριση, με καινοτόμες μονάδες, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές προηγμένων, ευρωπαϊκών χωρών».

Μανώλης Γραφάκος

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, χαιρέτησε τη συμφωνία, αφού στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, είχε έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάρστεν Ράσμουσεν, κατηγορώντας τον, ότι έβαζε εμπόδια στην ομαλή χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Ο κ. Γραφάκος δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της σημαντικής προόδου που έχει συντελεστεί στη χώρα την τελευταία πενταετία στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και ότι πλέον, ανοίγει ο δρόμος, ώστε μέσα στο επόμενο εξάμηνο να υπογραφούν οι συμβάσεις για την κατασκευή των μεγάλων μονάδων του Ανατολικού και του Δυτικού τομέα της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, της Καβάλας, αλλά και μικρότερων, όπως η Ανδρος, η Τήνος κ.ά.
Να σημειωθεί πως, η Μονάδα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Αχαΐας, αν και βρίσκεται ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής της, δεν είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στο σύνολό της. Το έργο εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά επειδή δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί τότε, πρέπει να περάσει σήμερα στο νέο πρόγραμμα, όπου η χρηματοδότηση δεν προέβλεπε τη συμβολή της ΕΕ με ποσοστό 85% αλλά μέχρι 60%. Το πρόβλημα αυτό, για το οποίο ο κ. Γραφάκος είχε έρθει σε δημόσια σύγκρουση με τον κοινοτικό εκπρόσωπο κ. Ράσμουδεν, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος, φαίνεται πως ξεπεράστηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και πλέον η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα σε ποσοστό έως 85%, όπως προβλεπόταν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αρκεί να τηρηθούν συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι θα έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση.

Το θετικό κλίμα αντικατοπτρίζει και η δήλωση του κοινοτικού εκπροσώπου κ. Ράσμουδεν, που χαρακτήρισε τη συμφωνία Ελλάδας και ΕΕ, ως ένα «γιγαντιαίο» βήμα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στη χώρα μας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι εάν προωθηθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα μπορεί να αποβούν τελικά ιδιαίτερα επωφελείς για τη χώρα μας, καθώς δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να αποκτήσει μία ιδιαίτερα προωθημένη πολιτική για την κυκλική οικονομία.

 

Νίκος Καραΐσκος

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Ν. Αχαΐας, Νίκος Καραϊσκος, αναφέρει στην «Πελοπόννησο» πως η συμφωνία Ελλάδας και ΕΕ ήταν αναμενόμενη. Οπως είπε πολλά έργα περνούν ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο προγραμμάτων ΕΣΠΑ και το θέμα της διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται σε κυβερνητικό επίπεδο. «Οταν ένα έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, το κράτος μάς λέει προχωρήστε και εμείς κάνουμε ό,τι μας αναλογεί στο επίπεδο της προετοιμασίας. Από εκεί και πέρα, όταν το έργο εντάσσεται σε ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο οι διαπραγματεύσεις δεν σταματούν, αλλά συνεχίζονται μέχρι να αποδώσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, είμαι σίγουρος πως η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο. Ο ΣΥΔΙΣΑ από την πλευρά του κάνει την καλύτερη δουλειά, συνεργάζεται με την κυβέρνηση έντονα και συντεταγμένα και επιπλέον, περιμένει το νέο θεσμικό πλαίσιο συγχώνευσης όλων των φορέων διαχείρισης αστικών αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας σε ένα θέμα που είναι καθαρά διαδικαστικό.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροχαίο Πατρών – Κορίνθου: Τι προηγήθηκε της θανατηφόρας πρόσκρουσης με δυο νεκρούς ΦΩΤΟ

Φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στην Πάτρα, το τέταρτο σ΄ένα μήνα!

Κλοπή χρηματοκιβωτίου με χιλιάδες ευρώ στην Πάτρα

Καύσιμα: «Ανάσα» για τους οδηγούς η πτώση σε προ κρίσης επίπεδα, οι τιμές της βενζίνης στην Πάτρα

Καιρός: Μετά την «Atena» προ των πυλών και ο «Boris», πόσο και πότε θα επηρεάσει η μίνι-κακοκαιρία τη Δυτική Ελλάδα, η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Peloponnisos FM 104,1: Ενημέρωση με υπογραφή από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου