Χρωστούμενα και…ουρές στην Πατρών-Πύργου, αποζημιώσεις ακινήτων στο..«περίμενε»

Κομφούζιο και πολύωρη αναμονή χθες στην παλαιά εθνική λόγω των έργων

Πύργου

Σε άτυπη στάση πληρωμών έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο, όχι μόνο στα εκτελούμενα έργα, αλλά και στις πληρωμές των δικαιούχων από τις απαλλοτριώσεις στον αυτοκινητόδρομο Πατρών–Πύργου.

Η «Πελοπόννησος» πληροφορείται από ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απαλλοτριωθεί κατά μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρά τις δικαστικές αποφάσεις και άλλες νομικές ενέργειες που έχουν εκδοθεί εις βάρος του, έχουν παγώσει κάθε πληρωμή εδώ και αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος απρόσμενων εξελίξεων για την Πατρών-Πύργου από αγανακτισμένους πολίτες, ενώ το έργο εξελίσσεται σε επίπεδο εργολαβίας με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Π», το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεχθεί αυτό το διάστημα πάνω από 30 διαταγές πληρωμής που έχουν εκδώσει στα δικαστήρια δικαιούχοι αποζημιώσεων με οφειλές, που φτάνουν σε βάθος χρόνου ακόμα και το 2010.

Μέχρι σήμερα έχουν βγει διαταγές πληρωμής για οφειλές 8 εκατ. ευρώ και παράλληλα γίνονται και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου.

Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι ήδη έχουν κατασχεθεί και ρευστοποιηθεί μετοχές του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ, καθώς είναι προϊόντα που μπορούν να αποδώσουν άμεσα χρήματα στους δικαιούχους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι σοβαρές καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των δικαιούχων, έχουν φτάσει σε σημείο να ελέγχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα αρμόδια ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα, ως παραβαίνουσες το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη λόγω εύλογης υπέρβασης του χρόνου διάρκειας της δίκης, που ζημιώνει διπλά το ελληνικό δημόσιο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σε σχέση λοιπόν, με τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις στην Πατρών–Πύργου, στο σκέλος της Αχαΐας, η εικόνα ανά τμήμα έχει ως εξής:

Α’ Ροίτικα-Μονοδένδρι-Βραχνέικα-Τσουκαλέικα-Καμίνια

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση 223/2022 του Τριμελούς Εφετείου Πατρών ο σχετικός πίνακας παρακατάθεσης βρίσκεται σε στάδιο οριστικοποίησης.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση 222/2022 του Τριμελούς Εφετείου Πατρών ο σχετικός πίνακας παρακατάθεσης βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας.

Β’ Αλισσός-Κάτω Αχαΐα

Σε ό,τι αφορά στην υπ.’αρ 174/2022 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών έχει αποσταλεί ο πίνακας παρακατάθεσης οριστικής αποζημίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Αθήνας. Μετά τη γνωμοδότηση και την αποδοχή της, η υπηρεσία θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες για την παρακατάθεση της αποζημίωσης.

Το ίδιο ισχύει και με την υπ.’αρ 175/2022 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών

 Δ’ Τμήμα πρώην Δήμος Λαρισσού

Σε ό,τι αφορά στην υπ’. αρ108/2020 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών ο σχετικός πίνακας παρακατάθεσης βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από την Υπηρεσία.

Η ΑΝΑΜΟΝΗ

Στο μεταξύ, χθες από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, σημειώθηκαν ουρές χιλιομέτρων και μεγάλη ταλαιπωρία οδηγών, στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου. Η ανάδοχος του έργου του νέου αυτοκινητόδρομου, έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας από τον ανισόπεδο κόμβο Οβρυάς έως τον ισόπεδο κόμβο ΒΙΠΕ, προς την παλαιά εθνική οδό και σε μήκος 10 χλμ., λόγω τοποθέτησης δοκαριών στην Ανω Διάβαση Α704 στην περιοχή των Βραχνέικων.

Πολλοί οδηγοί που κινούνται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, έκαναν καταγγελίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι χρειάστηκαν ακόμη και δύο ώρες για τη διαδρομή Πάτρα-Κάτω Αχαΐα. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «σε κάθε ευνομούμενη χώρα, αυτές οι εργασίες με διακοπή κυκλοφορίας εθνικού δικτύου, γίνονται νύχτα από 8 μ.μ. έως 6 π.μ. Φυσικά όχι στην ελληνόφωνη μπανανία χρέους μας».