Η εξειδίκευση των νέων μέτρων για τη στήριξη της στέγασης ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Κοινή συνέντευξη τύπου για Νίκο Παπαθανάση και Σοφία Ζαχαράκη.

εξειδίκευση

Λεπτομέρειες για όλα τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στην αγορά ακινήτων (όπως Golden Visa, Airbnb, κλειστά διαμερίσματα, κ.λπ.) δίνουν σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Νίκος Παπαθανάσης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με το protothema, θα εξειδικευτούν τα περιοριστικά μέτρα για τα Airbnb που θα ισχύσουν στο κέντρο και πέριξ της Αθήνας από την 1η Ιανουαρίου 2025, το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το 2ο τρίμηνο του 2025, τα νέα και ενισχυμένα προγράμματα ανακαινίσεων, η κοινωνική αντιπαροχή, καθώς και οι πρωτοβουλίες για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πακέτο των 45 μέτρων, που ανακοίνωσε, εξήγγειλε για το ζήτημα της στέγασης πως ξεκινά το Πρόγραμμα Σπίτι Μου ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

Επίσης θα «τρέξει» πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

Εξάλλου, ανακοινώθηκε απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος. Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

Το Πρόγραμμα Σπίτι Μου ΙΙ

Το νέο Πρόγραμμα Στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (Σπίτι ΙΙ) για περίπου 20.000 δικαιούχους
(το οποίο θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025) θα προβλεπει:

-50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης Νέο Πρόγραμμα Στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας

-50% έντοκο τραπεζικό δάνειο

Τα πλεονεκτήματα θα είναι τα εξής:

Χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά

Διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια δικαιούχων (έως 50 ετών)
Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο
Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.

Θα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου), έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007.

Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια δανείου θα ανέρχεται από 3 έως 30 έτη.

Αφορά άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

  • έως 20.000 ευρώ για άγαμους
  • έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ / παιδί
  • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια + 5.000 ευρώ / παιδί

Στεγαστικό πρόγραμμα

Πρόγραμμα Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου

Το πρόγραμμα ((το οποίο θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025) προβλέπει 100% επιδότηση ενοικίου του τραπεζικού δανείου για όλους και αφορά πάνω από 20.000 δικαιούχους.Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες κατοικίας (κύριας ή δευτερεύουσας) και προβλέπει χαμηλότοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση.

Στεγαστικό πρόγραμμα

To ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 25.000 ευρώ.

Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω

Προβλέπονται αλλαγές για τη βελτίωση της στόχευσης του προγράμµατος. Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα

Να έχουν Οικογενειακό φορολογητέο εισόδηµα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€

Να έχουν ακίνητο που πρέπει να είναι µέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως µισθωµένο

θα προβλέπει επιδότηση για την πραγµατοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης

επί του ακινήτου τους, ύψους µέχρι 13.330 ευρώ.

Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 60% και θα ανέρχεται έως και τα 80.000 ευρώ.

Κοινωνική Αντιπαροχή

Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δηµοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και µε δαπάνες του αναδόχου και εκµίσθωση διαµερισµάτων.

Μέσω του προγράµµατος θα αξιοποιηθεί το δηµόσιο αποθεµατικό κατοικιών. Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριµα προς αξιοποίηση. Οι δικαιούχοι µισθωτές θα επιλέγονται µε βάση προκαθορισµένα αντικειµενικά κοινωνικά κριτήρια. Θα επιτρέπεται και η υπογραφή συµβάσεων µίσθωσης µε δικαίωµα προαίρεσης για την εξαγορά τους από δικαιούχους (rent to own).

Πρόγραµµα «Κάλυψη”

Δικαιούχοι είναι άτοµα ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαµβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος.

Το πρόγραµµα καλύπτει και δαπάνες επισκευών των φθορών που διαπιστώνονται στα ακίνητα.

Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους

Με τη νέα πρόσκληση προβλέπεται αύξηση του Π/Υ από 10 εκ. σε 15 εκ. ευρώ ανά διετία & αναµένεται αύξηση του αριθµού των νοικοκυριών από 558 σε 700.

Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες οµάδες

Το έργο έχει ως αντικείµενο τη δηµιουργία και αξιοποίηση αποθέµατος κατοικιών για τις πλέον ευάλωτες οµάδες µε στόχο την αντιµετώπιση του αποκλεισµού τους.

Οι δικαιούχοι είναι ευάλωτες οµάδες του πληθυσμού που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

Στέγαση Δηµοσίων Υπαλλήλων

Η κυβέρνηση έχει ήδη συγκεντρώσει και καταγράψει σε συνεργασία µε ΕΕΤΑΑ ακίνητα σε δήµους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειµµα (πχ ορεινές, ηµιορεινές, παραµεθόριες και νησιωτικές) για τη στέγαση δηµοσίων υπαλλήλων (κυρίως εκπαιδευτικών, ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού, σωµάτων ασφαλείας και λοιπού εποχικού προσωπικού).

Φέτος οι ανάγκες στέγασης σε 31 νησιωτικούς Δήµους ανέρχονται σε 3.086. Ειδικότερα, το µεγαλύτερο πλήθος εντοπίζεται στη Σαντορίνη (464), ενώ το µικρότερο στο Ληξούρι (4)

Εξετάζεται η πιθανότητα να δοθούν κίνητρα φορολογικά αλλά και η αύξηση του οικιστικού αποθέµατος σε συνεννόηση και συνέργεια µε τους Δήµους, την ΕΤΑΔ, το ΤΑΙΠΕΔ.

Απογραφή, ψηφιοποίηση και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Σκοπός του προγράμματος είναι:

  • Φυσική και ψηφιακή απογραφή τουλάχιστον 1.600 ακινήτων αδιάθετων υπολοίπων στεγαστικών προγραµµάτων αποκατάστασης ευπαθών οµάδων σε όλη τη χώρα,
  • Καταγραφή των ακινήτων στο κτηµατολόγιο,
  • Αποτύπωση τυχόν νοµικών εκκρεµοτήτων
  • Πρόταση αξιοποίησης, ανάλογα µε την κατηγορία των ακινήτων και την χωροταξική γεωγραφική τους θέση.

Επίδοµα Φοιτητικής Στέγασης

Σύμφωνα με το newsit, σκοπός είναι η αύξηση επιδόµατος φοιτητικής στέγης έως και 2.500 ευρώ. Το επίδοµα καταβάλλεται στους φοιτητές των Α.Ε.Ι. που διαµένουν εκτός του νοµού της κυρίας κατοικίας τους υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Μελέτη, Κατασκευή, Λειτουργία & Συντήρηση Φοιτητικών Εστιών, µε Σ.Δ.Ι.Τ.
Τα έργα Σ.Δ.Ι.Τ. για την κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών, συνδέονται άµεσα µε το µέλλον των Πανεπιστηµίων , µε την αναβάθµιση της έρευνας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής διδασκόντων και φοιτητών, τη διεθνοποίηση των Ιδρυµάτων και την τόνωση της τοπικής οικονοµίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: Τι «έδειξαν» οι πρώτοι έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία

Πάτρα: Κάτοικοι κατά Δήμου για το αντλιοστάσιο λυμάτων στη Ρομάντζα ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πολάκης: Έκανα λάθος με τον Κασσελάκη, αν ήμουν ομοφοβικός δεν θα τον πρότεινα

Νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Ηλείας ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: Πού και πότε αναμένονται σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες, η πρόγνωση για την Πάτρα