«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Άτοκα δάνεια, δεν υπάρχουν κριτήρια για τους δικαιούχους – Έρχεται νέο «Εξοικονομώ»

Άτοκα δάνεια για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου». Το ύψος τους μπορεί να φτάσει τις 25.000 ευρώ με ορίζοντα αποπληρωμής 3 με 7 χρόνια.

Αναβαθμίζω το Σπίτι μου

Τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες θα έχουν περίπου 20 χιλιάδες νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας άτοκο δάνειο, μέσω του προγράμματος «Αναβαθμίζω», που θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος. Το δάνειο θα φτάνει έως 25.000 ευρώ και θα μπορεί να αποπληρωθεί σε βάθος επταετίας.

Άτοκα δάνεια για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου». Το ύψος τους μπορεί να φτάσει τις 25.000 ευρώ με ορίζοντα αποπληρωμής 3 με 7 χρόνια.

Δεν υπάρχει όριο εισοδήματος, ενώ επιλέξιμες είναι και οι δευτερεύουσες κατοικίες.

«Δεν υπάρχουν εισοδηματικά ή ηλικιακά κριτήρια. Είναι ένα πιο εύκολο πρόγραμμα για να κάνει κάποιος αναβάθμιση» διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Τα χρήματα του δανείου μπορούν να διατεθούν για:

Θερμομόνωση.
Αλλαγή κουφωμάτων.
Πράσινη στέγη.
Συστήματα κλιματισμού.
Φωτοβολταϊκά
και τις εργασίες τοποθέτησης.

Σε αντίθεση με το «Εξοικονομώ», δεν απαιτείται η αναβάθμιση του ακινήτου κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες. Οι δανειολήπτες μπορούν να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις.

«Το νέο πρόγραμμα θεωρώ δεν απευθύνεται τόσο σε κύριες αλλά κυρίως σε δευτερεύουσες κατοικίες και κυρίως σε υψηλά εισοδήματα που δεν έχουν ανάγκη τα ποσοστά επιδότησης επί των επιλέξιμων δαπανών» τόνισε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» θα ξεκινήσει να τρέχει τον Ιανουάριο, μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, με τα 300 εκατομμύρια να διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν οι ανακοινώσεις και για το νέο «Εξοικονομώ». Ο κλάδος των ενεργειακών επιθεωρητών έχει ζητήσει να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς ένας στους δύο δικαιούχους το εγκαταλείπει λόγω αδυναμίας κάλυψης της ίδιας συμμετοχής.

Πηγή: ertnews

Διαβάστε επίσης:

 

Δημοσκόπηση DATA C για το pelop.gr: Ανατροπές στα κόμματα – 1.143 ψηφοφόροι για Σακελλαροπούλου, Ουκρανία και ακρίβεια

Έγκλημα ο θάνατος του 46χρονου στη Νέα Σμύρνη – Μαχαιριά στην κοιλιά

Ανδρομάχη: Το στιγμιότυπο που μοιράστηκε ο Γιώργος Λιβάνης μετά τη γέννηση του γιου τους

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Οκτωβρίου