Πρόληψη στα σχολεία της Αχαΐας μετά το σοκ των ναρκωτικών

«ΟΚΑΝΑ» και «Καλλίπολις» εκπαιδεύουν σχολικές κοινότητες της Αχαΐας.

Αχαΐα

Ο συναγερμός που σήμανε τον περασμένο Απρίλιο στην Πάτρα, αλλά και ευρύτερα, από το σοκαριστικό συμβάν της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε σχολικό συγκρότημα της πόλης, καθίζει από την ερχόμενη εβδομάδα στα θρανία εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Μάθημα η πρόληψη της χρήσης ουσιών, αλλά και η αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων απειλών.

Eυγενία Πιερρή«Ολο το καλοκαίρι συνεργαστήκαμε με τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης ”Καλλίπολις” και την αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αννα Μαστοράκου, ώστε να αναπτύξουμε ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενημέρωσης για τα ναρκωτικά και γενικότερα τις εξαρτήσεις» μας είπε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ευγενία Πιερρή και πρόσθεσε: «Στις 18 του μήνα έχουμε σύσκεψη με όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων αποκλειστικά για το θέμα αυτό. Στις 19 του μήνα θα επιμορφωθούν οι σύμβουλοι Εκπαίδευσης από την επιστημονική ομάδα του ”Καλλίπολις” και την επόμενη εβδομάδα 24-26 Σεπτεμβρίου, οι διευθυντές των σχολείων θα ενημερωθούν από τον ΟΚΑΝΑ η ομάδα του οποίου, στη συνέχεια θα ενημερώσει εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές. Θα ”επιστρατευτούμε” όλοι και θα εργαστούμε από κοινού για την πρόληψη».

Η κ. Πιερρή υπογραμμίζει ότι είναι βασική η εκπαίδευση του εκπαιδευτικού κόσμου, ώστε να μπορεί να εντοπίσει συμπεριφορές και κινήσεις που δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει και να είναι σε θέση να ενεργήσει κατάλληλα. «Το θέμα αυτό δεν σηκώνει αδιαφορία και έχουμε ευθύνη όλοι μας και θα πρέπει να την αναλαμβάνουμε» υπογραμμίζει.

Αννα Μαστοράκου

Άννα Μαστοράκου

Στο κοινό μέτωπο κατά των εξαρτήσεων συμμετέχει ενεργά η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου. «Συνεργαστήκαμε με την κ. Πιερρή και τον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τον κ. Κλάδη και ξεχνάμε την εφαρμογή ενός πιο συστηματικού και διευρυμένου προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όχι μόνο για τα ναρκωτικά, αλλά για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Το ”Καλλίπολις” έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτό. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν όταν συμβαίνει κάτι».

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Στο ερώτημά μας εάν εντοπίστηκαν ευθύνες στους εκπαιδευτικούς του σχολικού συγκροτήματος, όπου γίνονταν η διακίνηση η διευθύντρια εκπαίδευσης μάς απάντησε: «Ως διοίκηση της Εκπαίδευσης την περίοδο που ξέσπασε το γεγονός λειτουργήσαμε υποστηριχτικά στα σχολεία. Εκείνο που προείχε ήταν η διαχείριση της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης δεν αντιμετωπίζετε με την πρόκληση μιας δεύτερης κρίσης, διότι αυτό θα διέλυε τις σχολικές κοινότητες».Η ίδια γνωστοποιεί πως «ακολουθήθηκε πειθαρχική διαδικασία. Ζητήσαμε γραπτές εξηγήσεις από τους διευθυντές. Αυτό που μας απάντησαν είναι ότι δεν είχαν αντιληφθεί το γεγονός. Από κει και πέρα έχει επιληφθεί η Αστυνομία στην οποία κληθήκαμε και καταθέσαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εάν προκύψουν ευθύνες για εκπαιδευτικούς να είστε βέβαιοι ότι θα αποδοθούν».

 

Διαβάστε επίσης:

 

«Φαρμάκι» και απελπισία ογκολογικών ασθενών, οι ανατιμήσεις αφορούν 923 σκευάσματα από 1% έως 400%

Νέα Σμύρνη: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται μεταξύ άλλων η 43χρονη που σκότωσε τον αδελφό της

Κάτω Αχαΐα: Παρέμβαση της ΕΛΑΣ με συλλήψεις στο πανηγύρι

Εκλογές ΠΑΣΟΚ – Δημοσκόπηση DATA C: Σούπερ ντέρμπι ανάμεσα σε Ανδρουλάκη-Δούκα – Ανεβαίνει η Διαμαντοπούλου

Pebbling: Ποια είναι η νέα τάση, τα θετικά και τα αρνητικά

Γιατί τα καπάκια είναι πλέον υποχρεωτικά κολλημένα στα πλαστικά μπουκάλια

«Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ»: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι