Σαρώνει η κακοκαιρία Boris: Δέκα νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι ΦΩΤΟ

Οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή με κόκκινο συναγερμό, την προειδοποίηση υψηλότερου επιπέδου, που εξακολουθεί να ισχύει για τμήματα της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας.

κακοκαιρία

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από το περάσμα της κακοκαιρίας Boris που πλήττει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σε μία από τις χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων, με την ονομασία Boris προκάλεσε νεροποντές από την Αυστρία έως τη Ρουμανία, με αποτέλσμα να καταγραφεί μία από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων σχεδόν 30 ετών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σήμερα, Δευτέρα (16.09.24) οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή με κόκκινο συναγερμό, την προειδοποίηση υψηλότερου επιπέδου, που εξακολουθεί να ισχύει για τμήματα της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας.

Στην Πολωνία, χθες, Κυριακή (15.09.24), ένα άτομο πνίγηκε στην κομητεία Klodzko, με τις Αρχές να δίνουν οδηγίες για απομάκρυνηση των κατοίκων από τις περιοχές της Moszczanka και της Laka Prudnicka, καθώς

Την ίδια ημέρα, στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε στους απεγκλωβισμούς ατόμων, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία στο CNN.

Ο ποταμός Πέρσλινγκ, παραπόταμος του Δούναβη, έχει υπερχειλίσει. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, που μπορεί να φτάσουν τα 150-200 λίτρα νερό ανά τ.μ.

Εικόνες χάους στη Ρουμανία

Στη Ρουμανία, δύο ακόμη άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν ότι πέθαναν από πλημμύρες την Κυριακή, μετά από τέσσερις θανάτους το Σάββατο.

Κακοκαιρία Boris

Εικόνες χάους στη Ρουμανία, REUTERS/Andreea Campeanu

Οι υπηρεσίες διάσωσης της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τέσσερις νεκρούς σε επιχείρηση έρευνας στην πλέον πληγείσα περιοχή, αυτή του Γκαλάτι (νοτιοανατολικά), όπου επηρεάστηκαν 5.000 νοικοκυριά.

Κακοκαιρία Boris

Επιχείρηση απεγκλώβισης στη Ρουμανία / REUTERS

Επτακόσια σπίτια πλημμύρισαν μόνο στο χωριό Σλομπόζια Κονάτσι, σύμφωνα τις δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής Εμίλ Ντράγκομιρ, στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Digi24, κάνοντας λόγο για «καταστροφή ασυνήθιστης κλίμακας». «Είχαμε πλημμύρες και πριν από 11 χρόνια, αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρό», πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ότι ο κεντρικός δρόμος μοιάζει με χείμαρρο.

Νεκρός πυροσβέστης στην Κάτω Αυστρία

Στην Κάτω Αυστρία ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του, όταν επιχειρούσε άντληση υδάτων από υπόγειο, με το κρατίδιο να χαρακτηρίζεται «περιοχή καταστροφής».

Κακοκαιρία Boris

Άνοδος της στάθμης του ποταμού Steyr

Οι κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και η πυροσβεστική χρησιμοποίησε φουσκωτές λέμβους για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους. «Για πολλούς κατοίκους της περιοχής, αυτές είναι οι πιο δύσκολες ώρες της ζωής τους», δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της Κάτω Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτερ.

Αυστρία: Πλημμύρισε η Βιέννη

Στη Βιέννη, η οποία συνορεύει με την Κάτω Αυστρία, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο τμήμα της πόλης και απειλούνται με υπερχείλιση το κανάλι του Δούναβη και ο ποταμός Wien.

Ποδηλατόδρομοι και εξωτερικοί χώροι εστιατορίων που βρίσκονται στην κοίτη των ποταμών έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι γραμμές 2,3,4 και 6 του μετρό να έχουν τεθεί σε περιορισμένη λειτουργία. Με προβλήματα και καθυστερήσεις διεξάγονται οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε μεγάλο τμήμα της χώρας και η εταιρία των Αυστριακών Σιδηροδρόμων ÖBB συνιστά στους πελάτες της να αναβάλουν κάθε μη επείγον ταξίδι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στον δυτικό αυτοκινητόδρομο. Η αποκατάσταση της λειτουργίας των μαζικών μέσων μεταφοράς στην πρωτεύουσα δεν αναμένεται πριν από την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο δήμος. Πολλές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί, μεταξύ άλλων ο μαραθώνιος του Βαχάου και κάποιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Μπουντεσλίγκα.

Πολωνία: Τμήματα πόλης κάτω από το νερό

Ένας άνθρωπος πνίγηκε και 1.600 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην επαρχία Κλόντζκο στη νοτιοδυτική Πολωνία καθώς η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής ξεπέρασαν τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας πλημμύρες σε πολλές πόλεις και χωριά έπειτα από ημέρες πολύ έντονης βροχόπτωσης.

Στη νοτιοδυτική Πολωνία και συγκεκριμένα στο Γκουουχοουάζι, μια προσωρινή γέφυρα κατέρρευσε, ενώ μια άλλη που βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή υπέστη ζημιές, καθώς τα νερά διέσχισαν την πόλη. Ένα φράγμα κατέρρευσε στο Στρόνι Σλάσκι, αποκόπτοντας την πόλη των περίπου 6.000 κατοίκων από τις γύρω περιοχές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πολύ δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κλόντζκο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους αντιμετώπισης κρίσεων της περιοχής.

Κακοκαιρία Boris

Εικόνα από drone στην Πολωνία – Mariusz Kula/via REUTERS

Περίπου 17.000 νοικοκυριά στην επαρχία αυτή έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ σε κάποιες περιοχές δεν λειτουργούσαν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τον Τουσκ, η οδική πρόσβαση στις πόλεις Λάντεκ Ζντρόι και Στρόνιε Ζλάσκιε έχει πρακτικά διακοπεί ενώ έχει διακοπεί και ο σιδηρόδρομος.

Τμήματα του Κλόντζκο, μιας πόλης 25.000 κατοίκων, βρίσκονταν κάτω από το νερό καθώς η στάθμη στον ποταμό της περιοχής ανέβηκε στα 6,65 μέτρα, πολύ πάνω από το όριο συναγερμού των 2,40 μέτρων και ξεπερνώντας το ρεκόρ που καταγράφηκε στις σοβαρές πλημμύρες του 1997, όταν καταστράφηκε μέρος της πόλης και 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία.

Αγνοούμενοι στην Τσεχία

Στην Τσεχία εξακολουθούν να αγνοούνται τέσσερα άτομα, με χιλιάδες κατοίκους να μετακινούνται σε ασφαλή σημεία, εξαιτίας των πλημμυρών.

Η τσεχική αστυνομία ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι φέρονται να παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στα βορειοανατολικά και η τύχη τους είναι άγνωστη.

Κακοκαιρία Boris

Ένας άνδρας κρατάει μία γάτα καθώς τον βοηθούν διασώστες σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο, μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο Jesenik της Τσεχίας – REUTERS

Σύμφωνα με το newsit, το βόρειο τμήμα της Τσεχικής Δημοκρατίας έφερε το μεγαλύτερο βάρος των πλημμυρών στη χώρα, με περισσότερα από 250.000 να μένουν χωρίς ρεύμα, αφού έπεσαν έως και 450 χιλιοστά βροχής από το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το τσεχικό μετεωρολογικό ινστιτούτο.

Ένας άνδρας περπατάει σε δρόμο που έχει πληγεί από πλημμύρες, μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο Jesenik – Reuters
Νοσοκομείο στην πόλη Μπρνο (νοτιοανατολικά) εκκενώθηκε το πρωί της Κυριακής (15.09.24). Η περιφέρεια της Μοραβίας (βορειοανατολικά) κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Διαβάστε επίσης:

Απάτες με εικονικές συνταγογραφήσεις: Συνελήφθησαν 16 γιατροί και φαρμακοποιοί, ζημιά του ΕΟΠΥΥ άνω των 3,5 εκατ. ευρώ ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει οριζόντια αύξηση των τιμολογίων του νερού, τι είπε για το ρεύμα

Μεταναστευτικό – Γερμανία: Ανησυχία στην Αθήνα για το κλείσιμο συνόρων, τι ισχύει, στο Βερολίνο ο Παναγιωτόπουλος

Νέα απόπειρας δολοφονίας Τραμπ: «Ετοιμος να πεθάνω για την Ουκρανία», το προφίλ του 58χρονου δράστη ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με τοπικές βροχές και καταιγίδες, η πρόγνωση για την Πάτρα