MyAuto: Τι ισχύει με το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και τους έλεγχους της τροχαίας

MyAuto

Η προσθήκη του MyAuto στο ψηφιακό πορτοφόλι διευκολύνει αφάνταστα στους οδηγούς, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να έχουν κάποιες απορίες σχετικά με την ισχύ του.

Στο ψηφιακό πορτοφόλι του οδηγού, gov.gr Wallet, μαζί με την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, έχει περάσει το MyAuto η υπηρεσία του gov.gr που επιτρέπει στον οδηγό να αναζητήσει τις σημαντικότερες πληροφορίες που αφορούν το όχημά του.

Ειδικότερα, ο οδηγός μπορεί να ενημερωθεί για τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, αν το όχημα είναι σε κίνηση/ακινησία ή έχει κλαπεί, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, τα αποτελέσματα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ), την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου και τα στοιχεία ασφάλισης.

Ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και έλεγχος της τροχαίας

Το MyAuto, ειδικά μετά την ένταξή του στο gov.gr Wallet, έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του οδηγού, επιτρέποντάς του να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του οχήματός του στο λεπτό. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι όσοι έχουν ακόμα κάποιες απορίες σχετικά με το αν μπορούν να επιδείξουν το MyAuto, μέσω του gov.gr Wallet, σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου.

Ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και έλεγχος της τροχαίας

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η επίδειξη εγγράφων μέσω της εφαρμογής gov.gr Wallet είναι απολύτως ισοδύναμη με την επίδειξη των φυσικών εγγράφων, όπως είναι το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και η αστυνομική ταυτότητα, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ωστόσο, η ψηφιακή επίδειξη των εγγράφων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η άμεση επαλήθευση των στοιχείων. Άλλες μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η επίδειξη εγγράφων μέσω αποτυπώσεων οθόνης ή από άλλες εφαρμογές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους αστυνομικούς, καθώς δεν επιτρέπουν την αναγκαία ταυτοποίηση του κατόχου. Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ή εάν τα έγγραφα δεν προσκομίζονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία».

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση ελέγχου, η Τροχαία λαμβάνει υπόψη μόνο τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στην εν λόγω εφαρμογή, ώστε να προβεί στην ταυτοποίηση.