Δίκη Αχαϊκής Τράπεζας: Έφτασε η ώρα των απολογιών των κατηγορούμενων

Οι καταθέσεις μαρτύρων ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο με τραπεζικά στελέχη που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνονταν επιχειρηματικά δάνεια την επίμαχη εποχή.

Αχαϊκή

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την Τετάρτη η δίκη για το σκάνδαλο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, καθώς, μετά τον κύκλο των καταθέσεων μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, ανοίγει αυτός των απολογιών των 85 κατηγορουμένων, μελών της διοίκησης, στελεχών και δανειοληπτών.

Οι καταθέσεις μαρτύρων ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο με τραπεζικά στελέχη που κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνονταν επιχειρηματικά δάνεια την επίμαχη εποχή.

Η εικόνα που παρουσιάστηκε παρέπεμπε σε κλίμα μεγάλης ανεκτικότητας, με εγκρίσεις δανείων χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, τα οποία αργότερα «έσκασαν» με αποτέλεσμα την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας.

Παρουσιάστηκε ως συνήθης και πάγια η πρακτική εγκριτικών κλιμακίων, που δεν ζητούσαν πάντα εμπράγματες εξασφαλίσεις για επιχειρηματικά δάνεια, αλλά, πολλές φορές έμεναν σε προσωπικές εγγυήσεις δανειοληπτών ή σε στοιχεία της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς.

Πολλές φορές, κριτήριο ήταν ο τζίρος των επιχειρήσεων, αλλά όχι η κερδοφορία τους ή σε άλλες περιπτώσεις, προσωπικές εγγυήσεις επιχειρηματιών αντί για εμπράγματες, ακόμα και με υποσχετική για προσημείωση.

Ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία «έσκασαν» αργότερα και κλήθηκαν να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, οι δανειολήπτες καλούνταν να καλύψουν το πολύ μέχρι 12% του κεφαλαίου μόνο με ενοχικές εξασφαλίσεις. Με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες έφτασαν να κατέχουν 40-50% «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, πρακτική που οδήγησε στην χρεοκοπία.

Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και τούτο διότι τον τελευταίο καιρό τα πεπραγμένα της δίκης συνδέονται, έμμεσα πλην καθοριστικά, με τις επικείμενες εκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Εκτός όμως από το ποινικό σκέλος του σκανδάλου, η υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας, αναμένεται να έχει συνέχεια το προσεχές διάστημα και με αγωγές που άρχισαν να καταθέτουν μεριδιούχοι εναντίον μελών της διοίκησης που κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρώτη ομάδα μεριδιούχων κατέθεσε αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, απαιτώντας αποζημιώσεις για προσωπική απώλεια περιουσίας, που κυμαίνεται από 20.000 έως και 150.000 ευρώ, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον να ακολουθήσουν την ίδια οδό έχουν επιδείξει άλλοι 150 μεριδιούχοι της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Με τη «βούλα» στο ΕΣΠΑ η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου – Με υπογραφή Φαρμάκη για 12 εκ. ευρώ

Πάτρα: Εναλλακτικό σχέδιο για το τρένο, εξασφαλισμένη μόνο μέχρι το Ρίο η νέα σιδηροδρομική γραμμή

Σοκ με Έλληνα στη Γερμανία: Σκότωσε την 50χρονη σύζυγό του και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Φωτιά τώρα στη Ρόδο, στάλθηκε μήνυμα από το 112

Δικαστικά θα κινηθεί ο ΕΟΠΥΥ για την απάτη με ζημιά εκατομμυρίων σε βάρος του