Σε Ισχύ ο Νέος Ηλεκτρονικός Έλεγχος Ασφάλειας Όλων των Οχημάτων

Αποφασισμένος φαίνεται να είναι ο κρατικός μηχανισμός σχετικά με την άμεση πάταξη των παραβάσεων που αφορούν την ασφάλεια των οχημάτων, αλλά και για οποιοδήποτε, βάσει νόμου, διαπιστευτήριο πρέπει να συνοδεύει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα μας. Από αυτόν το μήνα μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου όλων των οχημάτων της χώρας, το οποίο θα βασίζεται σε έναν συνδυασμό δεδομένων από τις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, φαινομενικά ανεξάρτητων μεταξύ τους φορέων.

Έτσι, δύο φορές τον χρόνο θα γίνεται έλεγχος από τη ΓΓΠΣ για την πλήρη εικόνα της κατάστασης των οχημάτων στην Ελλάδα. Τα ευρήματα θα αφορούν πληροφορίες για τα ανασφάλιστα οχήματα, οφειλές από μεταβιβάσεις, τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και για οχήματα, τα οποία δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ. Αυτή η αυτόματη πλέον διασταύρωση στοιχείων θα εξοικονομήσει μεγάλους πόρους από το δημόσιο και τα πρόστιμα, εφόσον υπάρχουν, θα δίνονται αυτόματα στον παραβάτη. Φυσικά, δε θα σταματήσουν να υπάρχουν και οι επί τόπου έλεγχοι της τροχαίας…

Η ασφάλεια αυτοκινήτου και όλων των οχημάτων στο στόχαστρο

Όποιος ιδιοκτήτης μέχρι σήμερα νόμιζε ότι την βγάζει καθαρή χωρίς να έχει ασφαλεια αυτοκινητου ή να μην περνάει ΚΤΕΟ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι πλέον θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμα, τα οποία θα κυμαίνονται περίπου ως εξής:

Οχήματα χωρίς ασφάλεια:

1.000 € για λεωφορεία και φορτηγά Δ.Χ.

500 € για επιβατηγά και άλλα οχήματα

250 € για δίκυκλα

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη περίπτωση που ο οδηγός του εν λόγω αυτοκινήτου δεν είναι το ίδιο άτομο με τον ιδιοκτήτη, το πρόστιμό βαραίνει και τους δύο, άρα π.χ. στη περίπτωση παράβασης για ασφάλεια αυτοκινήτου θα πληρώσει έκαστος από 500 ευρώ!

Σε περίπτωση που σε νέο ηλεκτρονικό έλεγχο, μετά από επιβεβαιωμένη παράβαση, δεν έχει συμμορφωθεί ο ιδιοκτήτης τότε αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος. Η επιστροφή τους θα γίνεται μόνο μετά την προσκόμιση του ανανεωμένου συμβολαίου ασφάλειας αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, ανανεωμένου δελτίου ΚΤΕΟ, βεβαίωσης μη οφειλής σε τέλη κυκλοφορίας και την απόδειξη πληρωμής του προστίμου.

Πως διαμορφώνονται τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

Δεν είναι, όμως, όπως προαναφέραμε, μόνο το θέμα της ασφάλειας. Πρόστιμα περιμένουν και όσους δε θα έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, αναλογικά για όσα έτη έχουν παραλειφθεί, τα οποία θα είναι ως εξής*:

  • 25% επί του τέλους εάν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επόμενου έτους από το έτος καταβολής.
  • 50% επί του τέλους εάν καταβληθεί τον Φεβρουάριο.
  • 100% επί του τέλους εάν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

*Και στις παραπάνω τρεις περιπτώσεις το πρόστιμο θα είναι το ελάχιστο 30 ευρώ.

Τέλος, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση στα οχήματα σχετική με τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) το πρόστιμο επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχει ως εξής:

150 € αν εντοπιστεί από τον ηλεκτρονικό έλεγχο

400 € αν εντοπιστεί από επί τόπου έλεγχο της Τροχαίας

Δίκαια ή άδικα, λογικά ή παράλογα τα ποσά των προστίμων, όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου, το οποίο θα προστατεύει όλους όσους είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους έναντι των παραβατών και το σημαντικότερο, τουλάχιστον στο θέμα της ασφάλειας, θα αποφεύγονται δυσάρεστες περιπέτειες σε περίπτωση ατυχήματος με εμπλεκόμενο ανασφάλιστο όχημα.