Πόλη παραδομένη στο απόλυτο χάος της της δημοτικής αρχής

Ο Γιώργος Ρώρος είναι επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών»-τ. δημοτικός σύμβουλος.

Εκθειάζει και αυτοθαυμάζεται για τα «έργα» της η δημοτική αρχή της Πάτρας, υπερτονίζοντας ότι όλη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Μία προσεκτική, αναλυτική και ακριβοδίκαια προσέγγιση θα προσγείωνε την αλαζονεία της.

Εργα που δεν έχουν αρχή και τέλος, τα οποία γίνονται με γονατογραφίες χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες και προγραμματισμό, επιβαρύνοντας τους πολίτες οικονομικά, αλλά και σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι ταλαιπωρίας καθυστερήσεων και παρατάσεων.

Ανω πόλη, Ιστορικό Κέντρο, Προσφυγικά, Ζαρουχλέικα. Και η λίστα είναι μεγάλη.

Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο, που να μην έχει κοστίσει πολλά περισσότερα χρήματα και πολύ περισσότερο χρόνο. Από το δημαρχείο, που ακόμα και σήμερα μετά από τόσο καιρό τοποθετείται ανελκυστήρας για ΑμΕΑ (άραγε δεν είχε προβλεφθεί;) μέχρι και το πιο μικρό. Εργα που ξεκινούν σε μία τιμή και μέχρι να ολοκληρωθούν έχει υπέρβαση 50%-60%.

Ας δούμε τα κατορθώματα της δημοτικής αρχής:

Στις 22 Δεκεμβρίου 2023 συνεδρίασε, εκτάκτως, η Οικονομική Επιτροπή για να μεταφέρει έργα 35 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-20 στο επόμενο 2021-27. Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες; Από τα χρήματα, που θα μπορούσε να ωφεληθεί η πόλη, αφαιρέθηκαν 35 εκατ. € και έχασε ισόποσα νέα έργα! Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να αναζητούμε έργα για το Παραλιακό Μέτωπο και για άλλα, που στερούνται αυτής της δυνατότητας.

Αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτό είναι η δημοτική αρχή μετά από 10 χρόνια στον Δήμο. Κάποια έργα είχαν προγραμματιστεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή «Δημαρά» και δεν έχουν ολοκληρωθεί (Ποδηλατόδρομος, Ιστορικό Κέντρο κ.ά.).

Ανάμεσα στα έργα που μεταφέρονται στο νέο ΕΣΠΑ διακρίνουμε:

– Αστική ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου.

– Ανάπλαση Ζαρουχλεΐκων.

– Αποκατάσταση Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

– Κατασκευή 12ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

– Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων κ.ά.

Η χρηματοδότηση αυτών των έργων, ακόμα κι αν συνεχίζονται, έχει να κάνει με τη νέα χρηματοδοτική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021-2027).

Αναρωτιόμαστε. Εχουν προλάβει να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να εκταμιευτούν τα υπολειπόμενα κονδύλια, από το νέο Πρόγραμμα για να πληρωθούν οι εργολάβοι;

Με την οδό Μαιζώνος, γνώριζε η δημοτική αρχή, όταν υπόσχετο στους φορείς ότι το έργο (μέχρι Γούναρη) θα τελειώσει τον Δεκέμβρη. Οπως γνωρίζει ότι λόγω πρόσθετων εργασιών που δεν προβλέπονταν στις αρχικές μελέτες, επιβαρύνεται το έργο. Συμβάσεις προστίθενται στον αρχικό προϋπολογισμό και που τελικά θα καταλήξει το ποσό της επιβάρυνση, αφού ήδη το έργο έχει υπέρβαση 3,5 εκατ. €.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι το έργο κινδυνεύει να μείνει στην οδό Ερμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες, που ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι χαμένες μόνο οι χρηματοδοτήσεις από το προηγούμενο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Χάνονται και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπου είχαν ενταχθεί 3 έργα. Ακούσαμε από τον αντιδήμαρχο ότι από τα έργα στον πρώην ΑΣΟ, το Παλιό Νοσοκομείο και το Εργοστάσιο Τέχνης, θα χρηματοδοτηθεί μόνο το πρώτο, αφού σταμάτησε το Πρόγραμμα. Ενώ τα άλλα δύο ψάχνουν την τύχη τους σε πρόσκληση στο νέο ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζουμε, ότι με υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής θα πληρώσουμε τον πρ. ΑΣΟ με καπέλο 2,5 εκατ. €.

Οσο και αν θα προσπαθήσουν να αποσείσουν τις ευθύνες, αυτές έχουν παραλήπτη τη δημοτική αρχή Πελετίδη.

Η πόλη είναι παραδομένη στο απόλυτο χάος της τσαπατσουλιάς της δημοτικής αρχής!