Τι αλλάζει στον χάρτη ασφάλισης για οχήματα και ακίνητα από το 2025

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λοιπόν, προχωρά σε παρεμβάσεις που διαφοροποιούν ριζικά τον «χάρτη» υποχρεωτικής ασφάλισης στη χώρα μας.

οχήματα

«Φουσκωμένα» ασφάλιστρα θα κληθούν να πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου, όλοι οι κάτοχοι ιδιωτικών ή επαγγελματικών οχημάτων. Και αυτό γιατί καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ασφάλισή τους έναντι φυσικών καταστροφών, κάτι που μοιραία θα φέρει και αυξήσεις στα ποσά που θα καταβάλλουν στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Υποχρεωτική θα είναι και η αντίστοιχη ασφάλιση και για όλα τα ακίνητα, όπως και για τις επιχειρήσεις με τζίρο που ξεπερνά τα 500.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, λοιπόν, προχωρά σε παρεμβάσεις που διαφοροποιούν ριζικά τον «χάρτη» υποχρεωτικής ασφάλισης στη χώρα μας. Μάλιστα, από το 2025 και με «φόντο» τα όσα δρομολογεί η Κυβέρνηση, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κάθε ιδιοκτήτης ενός οχήματος ή ακινήτου ή ακόμη και οι επιχειρηματίες θα κληθούν να βάλουν λίγο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είτε θα συνάψουν ή θα ανανεώνουν.

Τι αλλάζει στον χάρτη ασφάλισης

Ξεκινώντας βέβαια από τα ακίνητα υποχρεωτική, όχι στην κυριολεξία αλλά επί της ουσίας, καθίσταται η ασφάλιση για περιουσία αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Εάν δεν προχωρήσουν σε κάλυψη για φυσικές καταστροφές οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυτής της αξίας, σε περίπτωση καταστροφής… απλά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος. Για τα ακίνητα αξίας χαμηλότερης των 500.000 ευρώ δίνονται κίνητρα για την ασφάλισή τους, καθώς η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνουν ανεβαίνει από το 10% στο 20%.

Αντίθετα, υποχρεωτική γίνεται η ασφάλιση κάθε λογής οχήματος για φυσικές καταστροφές, κάτι που όπως είναι αναμενόμενο θα αναγκάσει τον κάτοχό του να πληρώσει το… κάτι παραπάνω στα ασφάλιστρα.

Υποχρεωτική γίνεται η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 όταν σήμερα κάτι τέτοιο ισχύει για όσες έχουν τζίρο που ξεπερνά τα 2 εκατ.

Η προθεσμία για τη σύναψη νέων συμβολαίων

Έτσι, βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, περιθώριο έως την 1-6-2025 έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων υψηλής αξίας, προκειμένου να τα ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών καθώς στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται, όταν προκύπτουν φαινόμενα όπως πλημμύρες ή οποιαδήποτε άλλη καταστροφή δεν προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης από το 2025 αυξάνεται η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ σε 20% από 10% που ισχύει σήμερα για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, βάσει πάντα των σχετικών ανακοινώσεων:

  • Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας των 500.000 ευρώ, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%. Τα ακίνητα θα πρέπει να ασφαλιστούν υποχρεωτικά έως την 1η Ιουνίου 2025, στην αντίθετη περίπτωση δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
  • Από την 1-6-2025 όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών.
  • Από την 1-1-2025 για την ανανέωση ή τη σύναψη νέων ασφαλιστήριων συμβολαίων για όλα τα οχήματα ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.

 

Πηγή: enikos.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός με βροχές και καταιγίδες, πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, πρόγνωση για την Πάτρα

ΕΟΠΠΥ – Παράνομες συνταγογραφήσεις: Ο γιατρός «φαντομάς» και οι διάλογοι

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ΙΚΕΑ στην Πάτρα – Θα «σαρώσει» 600.000 επισκέπτες από την τοπική αγορά

Δίκη Αχαϊκής Τράπεζας: Έφτασε η ώρα των απολογιών των κατηγορούμενων

Πάτρα: Καθηγητής Πανεπιστημίου φωτογράφιζε ανήλικη! Φασαρία έκαναν νεαροί που είδαν το περιστατικό

Πάτρα: Η ομπρέλα με εκπαιδευτικό σε Δημοτικό δυστυχώς… δεν ήταν μονταζιέρα!