«Χτυπάει» ανελέητα την Ευρώπη η κακοκαιρία Boris: Εικόνες καταστροφής, 17 νεκροί

Οι συνοριακές περιοχές μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας επλήγησαν σκληρά το Σαββατοκύριακο καθώς η ισχυρή βροχόπτωση που έπεσε από την περασμένη εβδομάδα και η άνοδος της στάθμης του νερού προκάλεσαν την κατάρρευση γεφυρών, την εκκένωση γειτονιών και την καταστροφή αυτοκινήτων και σπιτιών.

Boris

Η κακοκαιρία Boris σαρώνει την Ευρώπη. Κάτοικοι πολλών περιοχών της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας έσπευσαν να απομακρυνθούν τη Δευτέρα, καθώς άλλες χώρες στην κεντρική Ευρώπη ξεκίνησαν τον καθαρισμό μετά τη χειρότερη πλημμύρα σε πάνω από δύο δεκαετίες που άφησε εικόνες καταστροφής και αρκετούς νεκρούς.

Οι συνοριακές περιοχές μεταξύ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας επλήγησαν σκληρά το Σαββατοκύριακο καθώς η ισχυρή βροχόπτωση που έπεσε από την περασμένη εβδομάδα και η άνοδος της στάθμης του νερού προκάλεσαν την κατάρρευση γεφυρών, την εκκένωση γειτονιών και την καταστροφή αυτοκινήτων και σπιτιών.

Τουλάχιστον 17 νεκροί

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι από τη Ρουμανία στην Πολωνία έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες τις τελευταίες ημέρες. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο δήμαρχος της Nysa, μιας πόλης με περισσότερους από 40.000 κατοίκους στη νότια Πολωνία, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν αμέσως.

Εικόνα από drone μιας πλημμυρισμένης περιοχής από τον ποταμό Nysa Klodzka στη Nysa, Πολωνία, 16 Σεπτεμβρίου. REUTERS
Στη βορειοανατολική Τσεχική πόλη Οστράβα, ένα σπασμένο φράγμα στον ποταμό Odra στη συμβολή του με τον ποταμό Opava προκάλεσε πλημμύρες στη βιομηχανική περιοχή της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του χημικού εργοστασίου BorsodChem, του εργοστασίου οπτανθρακοποίησης OKK Koksovny και άλλων. Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν και από άλλες κατοικημένες περιοχές.

Στην πόλη Litovel της Τσεχίας, το 70% της οποίας βυθίστηκε από νερό σε βάθος έως και ένα μέτρο (3,2 πόδια) τη Δευτέρα, οι κάτοικοι περιέγραψαν τον φόβο τους καθώς τα νερά ανέβηκαν γρήγορα το Σαββατοκύριακο. «Φοβόμουν πολύ, πολύ… Έφυγα τρέχοντας γιατί το νερό ανέβαινε πολύ γρήγορα κοντά στο σπίτι», είπε η Ρενάτα Γκαμπόροβα, 39 ετών.

Boris

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πολωνία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της φυσικής καταστροφής στις πληγείσες περιοχές και είπε ότι διέθεσε 1 δισεκατομμύριο ζλότι (260 εκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τα θύματα. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων πληγέντων χωρών και ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομική βοήθεια.

Ο Szymon Krzysztan, 16 ετών, που στέκεται στην πλατεία της πόλης του Ladek Zdroj, περιέγραψε τις απώλειες από τις πλημμύρες ως «αδιανόητες». «Είναι μια πόλη σαν σε αποκάλυψη… Είναι μια πόλη φάντασμα», είπε. Πλάνα του Reuters έδειξαν την πόλη διάσπαρτη με συντρίμμια και λάσπη.

Άποψη ενός κατεστραμμένου σπιτιού, στον απόηχο της πλημμύρας μετά από έντονες βροχοπτώσεις, στο Jesenik, Τσεχία, 16 Σεπτεμβρίου. REUTERS
“Ο Αρμαγεδδών… Κυριολεκτικά κατέστρεψε τα πάντα γιατί δεν έχουμε ούτε μία γέφυρα. Στο Λάντεκ, όλες οι γέφυρες έχουν εξαφανιστεί. Είμαστε ουσιαστικά αποκομμένοι από τον κόσμο”, δήλωσε στο Reuters ο Jerzy Adamczyk, 70 ετών.

Στο Jesenik, μια τσεχική πόλη πέρα ​​από τα σύνορα που πλημμύρισε την Κυριακή, ξεκίνησε καθαρισμός αφού τα νερά υποχώρησαν για να εμφανιστούν κατεστραμμένα αυτοκίνητα και συντρίμμια στους δρόμους.