Oι ανακοινώσεις της Φον ντερ Λάιεν για Κομισιόν: Ανακοινώνει τους νέους Επιτρόπους – Ποιο χαρτοφυλάκιο πήρε ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Η Φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πετύχει την ισορροπία στην εκπροσώπηση αρρένων και γυναικών στη νέα της ομάδα καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη σνόμπαραν το αίτημά της να προτείνουν ως υποψήφιους από έναν άνδρα και μία γυναίκα.

κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια της νέας ομάδας της των Επιτρόπων.

Αργά χθες το βράδυ η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν έλαβε το πολυαναμενόμενο – αλλά ακόμη άτυπο – πράσινο φως από την πλειοψηφία των ευρωομάδων. Χαλαρή, αλλά με τη συνήθη επιφυλακτικότητα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποχώρησε από το κτίριο της Ευρωβουλής περιοριζόμενη σε ένα γενικόλογο «θα δούμε» ως απάντηση στους δημοσιογράφους που την ρωτούσαν για τα αποκαλυπτήρια σήμερα του τιμ της.

Και πριν από λίγο με μήνυμά του ο επικεφαλής εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ότι «Η Πρόεδρος @Vonderleyen θα παρουσιάσει την πρότασή της για το νέο κολλέγιο (σ.σ.των Επιτρόπων) σήμερα το πρωί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τη συνάντησή της με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά το tweet του Mamer το Politico διερωτάται αν σήμερα η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει απλά τη νέα διάρθρωση των χαρτοφυλακίων και το ίδιο ενδεχόμενο, να παρουσιαστεί δηλαδή η νέα διάρθωση της Κομισιόν, χωρίς τα πρόσωπα, αφήνει και το Euronews.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, η λίστα της Φον ντερ Λάιεν περιλαμβάνει μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής: στη θέση του Γάλλου επιτρόπου θα είναι ο Στεφάν Σεζουρνέ αντικαθιστώντας τον Τιερί Μπρετόν, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κατηγορώντας την Φον ντερ Λάιεν ότι πίεσε το Παρίσι να τον αποσύρει.

Αλλά η Φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πετύχει την ισορροπία στην εκπροσώπηση αρρένων και γυναικών στη νέα της ομάδα καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη σνόμπαραν το αίτημά της να προτείνουν ως υποψήφιους από έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Η επιλογή της αναφορικά με τη μοιρασιά των χαρτοφυλακίων θεωρείται μιας σαφής ένδειξη του προς τα πού θέλουν οι Βρυξέλλες να οδηγήσουν την ΕΕ σε μια περίοδο αβεβαιότητας με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία εν εξελίξει, την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον ανταγωνισμό από την Κίνα, τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, την πίεση του μεταναστευτικού κ.α.

Πέρα από την κατανομή των ρόλων, αυτό που προκύπτει από τις υποψηφιότητες της Φον ντερ Λάιεν είναι ότι η νέα Κομισιόν θα είναι διαμορφωμένη κατά τα γούστα της. Από τη στιγμή που αποκλείστηκαν ισχυρές προσωπικότητες, που δεν συμβάδιζαν πάντα με την πρόεδρο, όπως ο Μπρετόν, ο Φρανς Τίμερμανς και σε μικρότερο βαθμό η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, οι εξουσίες της Γερμανίδας πολιτικού θα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ξεκάθαρες. «Θα είναι ένας βραχίονας της ΕΕ με επίκεντρο την Ούρσουλα, το οποίο θα λειτουργεί περιμένοντας την έγκρισή της», εκτιμά ευρωβουλευτής της πλειοψηφίας.

Πώς μοιράζει η Φον ντερ Λάιεν τα χαρτοφυλάκια;

Η Φον ντερ Λάιεν έχει τοποθετήσει στην καρδιά της νέας ατζέντας της την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς η Γηραιά Ήπειρος μοχθεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Η Γαλλία, ως δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη, προσπαθεί να ηγηθεί αυτής της ώθησης και ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να δει τη νέα του επιλογή, τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ να διαδραματίζει βασικό ρόλο.

Η επιθυμία της ΕΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να αντιμετωπίσει την απειλή από τη Ρωσία διαμορφώνει επίσης τη νέα ομάδα της Φον ντερ Λάιεν. Ήδη έχει επιλεγεί ως νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ η πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης να ορίσει έναν επίτροπο για την Άμυνα, ρητά επιφορτισμένο με την ενίσχυση των προσπαθειών της Ευρώπης για επανεξοπλισμό, πόστο που θα ενδεχομένως θα ανατεθεί σε μια άλλη από τις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία σηματοδοτώντας μια πιθανή μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα ανατολικά εντός του μπλοκ.

Λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να διορίσει εκτελεστικό αντιπρόεδρο τον εκλεκτό της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ραφαέλε Φίτο μέλος του μεταφασιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» παρά τις σφοδρές αντιδράσεις κεντρώων και αριστερών ευρωομάδων.

Μετά τις απώλειες των κομμάτων των Πρασίνων στις ευρωεκλογές η προστασία του περιβάλλοντος υποχώρησε στη λίστα των προτεραιοτήτων των Βρυξελλών. Η Φον ντερ Λάιεν έχει δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει πορεία αναφορικά με την «Πράσινη Συμφωνία» υποσχόμενη να συμφιλιώσει την προστασία του κλίματος με μια ευημερούσα οικονομία» και πιστεύεται ότι η σοσιαλίστρια Ισπανδία Τερέζα Ριμπέρα θα πάρει το χαρτοφυλάκιο αυτό.

Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Απόστολος Τζιτζικώστας και αναμένεται σε λίγο να μάθουμε το χαρτοφυλάκιό του.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πήρε το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταφορών και Τουρισμού.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με τις προτεραιότητες της επόμενης Επιτροπής πριν προχωρήσει στη δομή και τα χαρτοφυλάκια. Η ευημερία, η ασφάλεια και η δημοκρατία είναι τα κυρίαρχα θέματα, είπε στη συνέντευξη Τύπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο αλληλένδετη δομή, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Τόνισε ότι «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν».

Τερέζα Ριμπέρα εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για θέματα Ανταγωνισμού

Χένα Βιρκούνεν εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για θέματα Δημοκρατίας και Τεχμολογίας

Στεφάν Σεζουρνέ εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την Ευημερία και την Οικονομική Ασφάλεια

Κάγια Κάλλας εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για την Εξωτερική Πολιτική

Ροξάνα Μιντζάτου εκτελεστική αντιπρόεδρος υπεύθυνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ραφαέλε Φίτο εκτελεστικός αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις

Οι επίτροποι

  • Απόστολος Τζιτζικώστας Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού
  • Μάρος Σέφκοβιτς (Σλοβακία) για το εμπόριο
  • Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα
  • Ντουμπράφσκα Σουίτσα (Κροατία)για τη Μεσόγειο
  • Όλιβερ Βαρχέλι (Ουγγαρία) για θέματα υγείας
  • Βούπκε Χοέστρα (Ολλανδία) για θέματα περιβάλλοντος
  • Μάγκνους Μπρούνερ (Αυστρία) για Εσωτερικές Υποθέσεις και Μετανάστευση
  • Άντριους Κουμπίλιους (Λιθουανία) για θέματα άμυνας και διαστήματος
  • Μάρτα Κος (Σλοβενία) για θέματα διεύρυνσης
  • Κώστας Καδής (Κύπρος) για θέματα αλιείας
  • Μαρία Αλμπουκέρκι (Πορτογαλία) για θέματα οικονομικής πολιτικής
  • Χάτζα Λαμπίπ (Βέλγιο) για θέματα διαχείρισης κρίσεων
  • Πιοτρ Σεραφίν (Πολωνία) για θέματα προϋπολογισμού
  • Νταν Γιόργκενσεν (Δανία) για θέματα ενέργειας και στέγασης
  • Εκατερίνα Ζαχάριεβα (Βουλγαρία) για θέματα νεοφυών επιχειρήσεων, έρευνας και καινοτομίας
  • Μάικλ ΜακΓκράθ (Ιρλανδία) για θέματα Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου
  • Κρίστοφ Χάνσεν (Λουξεμβούργο) για θέματα Γεωργίας και τροφίμων
  • Γκλέν Μικάλεφ (Μάλτα) για θέματα νεολαίας και αθλητισμού
  • Γιόζεφ Σίκελα (Τσεχία) για θέματα Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων

Τις ερχόμενες εβδομάδες οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων στην Ευρωβουλή

Όλοι οι υποψήφιο επίτροποι της Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσουν ευρεία πολιτική υποστήριξη καθώς θα χρειαστούν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το iefimerida, οι ακροάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες και οι ευρωβουλευτές δεν αποκλείεται να απορρίψουν κάποιους υποψηφίους, όπως ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχειλ, ο άνθρωπος του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτρο Όρμπαν στις Βρυξέλλες την τελευταία πενταετία.

Στόχος είναι η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αλλά διπλωμάτες κάνουν λόγο για φιλόδοξο στόχο.

 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός με βροχές και καταιγίδες, πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες, πρόγνωση για την Πάτρα

Χανιά: Χαράκωσαν το πρόσωπο μαθητή σε ΕΠΑΛ με μαχαίρι!

Απίστευτο! Επιβάτες ΚΤΕΛ κατέληξαν να ταξιδεύουν κλειδωμένοι στην μπαγκαζιέρα, καταγγελίες ΒΙΝΤΕΟ

Τι αλλάζει στον χάρτη ασφάλισης για οχήματα και ακίνητα από το 2025

ΒΙΝΤΕΟ πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια ο Απόστολος Λύτρας μετά την αποφυλάκισή του