Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο: Συνέχεια με την ταινία «Ζamora»

«Sold Out» στην πρεμιέρα για την «Γλυκιά Ζωή» του Φελίνι

Αφιέρωμα

Η δεύτερη ημέρα του αφιερώματος στον Ιταλικό Κινηματογράφο που διοργανώνει και φέτος η αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ στο προαύλιο του νέου Δημαρχείου της Πάτρας με την προβολή της ταινίας του Νέρι Μαρκόρε «Zamora», στην οποία πρωταγωνιστούν οι Αλμπέρτο Παραντόσι, Μάρτα Γκαστίνι, Νέρι Μαρκόρε.

Κεντρικός ήρωας της ταινίας ο… εκδικητικός Walter, ο οποίος είναι ένας λογιστής στην καρδιά και στη… δουλειά, που αναγκάζεται να μεταγραφεί από τη μικρή του πόλη και να αναλάβει θέση σε μια εταιρεία του Μιλάνου. Ο ιδιοκτήτης, που είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, βάζει τους υπαλλήλους του να συμμετέχουν σε εβδομαδιαία παιχνίδια ποδοσφαίρου.

Ο Walter, που δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο, προσφέρεται να γίνει τερματοφύλακας. Επιτρέπει όμως πάρα πολλά γκολ και οι συνάδελφοί του τον μετονόμασαν σε «Ζαμόρα», συγκρίνοντάς τον σαρκαστικά με τον σπουδαίο Ισπανό τερματοφύλακα της δεκαετίας του 1930. Νιώθοντας προδομένος και ντροπιασμένος μπροστά σε ένα ερωτικό ενδιαφέρον, ο Walter καταστρώνει ένα πρωτότυπο σχέδιο για να εκδικηθεί! Μπορεί να πετύχει; Βασισμένο στο βιβλίο του Roberto Perrone.

Αφιέρωμα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «LE MIE RAGAZZE DI CARTA»

Το τριήμερο θα κλείσει την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου η ταινία του Λούκα Λουτσίνι, «Le mie ragazze di carta» στην οποία πρωταγωνιστούν οι Αλβίζε Μαρασκάλκι, Ρομπέρτο Αλφάνο, Αλεσάντρο Μπρεσανέλο.

Η ταινία μεταφέρει τον θεατή στη δεκαετία του 1970 στην περιοχή του Τρεβίζο και αφηγείται μερικές πολύ σημαντικές στιγμές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, σε εκείνη τη μεταβατική περίοδο κατά την οποία κάποιος βιώνει τους πρώτους έρωτες και τις πρώτες προκλήσεις, και που εν προκειμένω συνεπάγεται και μετακίνηση από την ύπαιθρο στην πόλη.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι 3 νέοι – ο Πρίμο, η Άννα και ο Τιβέριο – τα παιδιά της οικογένειας Bottacin, που υπέστησαν από πρώτο χέρι την επίδραση της ραγδαίας επέκτασης των πόλεων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70. Οι Bottacins, στην πραγματικότητα, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ύπαιθρο και, κατά συνέπεια, τον αγροτικό τρόπο ζωής, να μετακομίσουν στην πόλη, αλλά η προσαρμογή στο αστικό πλαίσιο είναι δύσκολη, ειδικά για τον Τιβέριο. Κάπως έτσι η νέα ζωή των Bottacin είναι αναπόφευκτα συνυφασμένη με τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που πέρασε η χώρα μας εκείνη την περίοδο.

Αφιέρωμα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΤΗ « ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ» ΤΟΥ ΦΕΛΙΝΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

Ο κύκλος των προβολών ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου με την εξαιρετική ανατρεπτική ταινία του Φεντερίκο Φελίνι “La dolce vita” (Γλυκιά ζωή), στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, η Ανίτα Έκμπεργκ και η Ανούκ Αϊμέ.

Το κοινό παρακολούθησε στον αίθριο χώρο του νέου Δημαρχείου ένα από τα αριστουργήματα του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη, τη θρυλική ταινία που εξόργισε το Βατικανό του ’60 και άγγιξε κοινωνικές συνειδήσεις.

Σημείο αναφοράς της ταινίας ο Μαρτσέλο ένας δημοσιογράφος στη Ρώμη της δεκαετίας του 1950. Η ταινία κάλυπτε επτά ημέρες της ζωής του Μαρτσέλο ο οποίος παρ’ όλη την επαγγελματική και κοινωνική του επιτυχία, ζητάει ένα βαθύτερο νόημα στην ζωή και νομίζει ότι το μυστικό της ζωής βρίσκεται στον πλούτο, που κατά την γνώμη του απελευθερώνει τον άνθρωπο από την συμβατότητα της ζωής. Όταν όμως έχασε τον καλύτερό του φίλο, κατάλαβε ότι αλλού είναι το νόημα της ζωής…

Αφιέρωμα

Η Γλυκιά Ζωή απέσπασε πολλά βραβεία. Βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1960. Το 1961 πήρε βραβείο New York Film Critics Circle στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας.

Οι είσοδος στις προβολές του αφιερώματος είναι δωρεάν.