Πόσο ασφαλής είναι η Πάτρα για τους πολίτες με προβλήματα όρασης; Αυτοψία της «Π» σε γειτονιές της πόλης ΦΩΤΟ

Η Περιφερειακή Ενωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας ζητάει ενσυναίσθηση από τους πολίτες και πρόστιμα κι ελέγχους από Δήμο και Τροχαία

Πάτρα

Γνωρίζαμε ότι η Πάτρα έχει πολλά τρωτά σημεία σαν πόλη και, πλέον, σιγουρευτήκαμε και για ένα ακόμη, για το ότι δεν προσφέρει ασφάλεια στους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης.

Αφορμή για την επιτόπια αυτοψία σε γειτονιές της Πάτρας στάθηκε καταγγελία αναγνώστη της εφημερίδας «Πελοπόννησος», για

Πάτρα

Αυτοκίνητο πάνω στο πεζοδρόμιο στην οδό Ελλησπόντου

κακοτεχνία περιμετρικά του γηπέδου των Προσφυγικών, στην περιοχή δηλαδή που είναι σε εξέλιξη το πολυσυζητημένο, έως αμφιλεγόμενο, έργο της ανάπλασης. Η εν λόγω κακοτεχνία δικαιούται μια θέση στο… βιβλίο Γκίνες, καθώς πρόκειται για μια κολώνα ρεύματος που αποτελεί εμπόδιο στον ειδικό κίτρινο διάδρομο για τους τυφλούς, ο οποίος προβλέπεται στο πεζοδρόμιο. Οταν ολοκληρώθηκε η νέα πεζοδρόμηση στο σημείο, τα πλακάκια για τους τυφλούς δεν πέρασαν γύρω από την κολώνα, όπως επιβάλει η κοινή λογική, αλλά έμειναν στην ευθεία κι ας ήταν ακριβώς μπροστά ο στύλος, με αποτέλεσμα ένας πολίτης με πρόβλημα όρασης να κινδυνεύσει να πέσει επάνω στην κολώνα!

Πάτρα

Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί ο οδηγός τυφλών στη Σουλίου και Καποδιστριου είναι μόλις 10 μέτρα!

Αρκούσε μια βόλτα και σε άλλους γειτονικούς δρόμους για να διαπιστώσουμε ότι -ελλείψει παιδείας, οδηγικής κουλτούρας, ενσυναίσθησης και δημοτικής αστυνομίας- η ζωή των τυφλών συμπολιτών μας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Παρκαρισμένα αυτοκίνητα επάνω στα πεζοδρόμια, μηχανάκια να φράζουν τους διαδρόμους των τυφλών, σπασμένα πλακάκια, πυκνή βλάστηση, κάδοι απορριμμάτων και κάθε είδους εμπόδια, δικαιολογημένα εξοργίζουν τους ανθρώπους της Περιφερειακής Ενωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, που αριθμεί 250 μέλη σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Ιόνια νησιά.

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και σχεδόν σε καθημερινή βάση» σχολίασε στην «Π» η γραμματέας της Ενωσης Εύη Τζοβάρα. «Οι οδηγοί τυφλών έχουν προβλεφθεί στα πεζοδρόμια, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες με προβλήματα όρασης. Συνήθως είναι κίτρινες γραμμές πλακιδίων ή κόκκινες για να διακρίνονται από τους μερικώς βλέποντες. Οι καταγγελίες που έχουμε είναι πολλές. Συνήθως αφορούν παρκαρισμένα οχήματα. Προσπαθούμε σε συνεργασία με την Τροχαία να βρίσκουμε λύσεις. Δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές αναγκαζόμαστε να χτυπάμε και πόρτες. Προβλήματα εντοπίζονται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τυφλών συμπολιτών μας από την εκπαιδεύτριά μας Κωνσταντίνα Γαλανοπούλου.

Το θέμα με την κολώνα στο γήπεδο των Προσφυγικών θα το δούμε μαζί με τον Δήμο Πατρέων. Πρέπει να το διορθώσουν. Καλούμε κάθε συμπολίτη μας να μας βοηθήσει. Οταν βλέπουν τέτοιες εικόνες, τους ζητάμε να καλούν την Αστυνομία και την Ενωσή μας. Οι λύσεις για να πάψει το φαινόμενο είναι η παιδεία, αλλά και τα πρόστιμα». Τέλος, η Εύη Τζοβάρα αποκάλυψε ότι «στις 15 Οκτωβρίου η Ενωση θα διοργανώσει την Ημέρα του Λευκού Μπαστουνίου και επιτόπου θα καταγράφονται-καταγγέλλονται σχετικά προβλήματα».

Πάτρα

Μηχανάκι φράζει τον διάδρομο για τους τυφλούς

Πάτρα

Ο οδηγός τυφλών έγινε… πάρκινγκ!

Πάτρα

Πυκνή βλάστηση επάνω στον οδηγό τυφλών