Πάτρα: Ουδεμία «βλάβη» υγείας στα Συχαινά από τα λύματα

Η διαρροή ήταν από αχαρτογράφητο αγωγό 20 χρόνων και σε μεγάλο βάθος

Συχαινά

Δεν συντρέχει λόγος να ανησυχούν στα Ανω Συχαινά και τους Αμπελόκηπους της Πάτρας για διαρροή λυμάτων από τον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας.

Αυτό επισήμανε στην «Πελοπόννησο», χθες, ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου σχετικά με την αναστάτωση που είχε προκληθεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από διαρροή λυμάτων.

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Κάτοικοι της περιοχής είχαν μεταφέρει τις ανησυχίες τους για τη δημόσια υγεία, καθώς πίστεψαν ότι τα ύδατα σχετίζονται με τον ΧΥΤΑ Ξερόλακκας.

Η «Π» είχε παρουσιάσει τη θέση του κ. Αναστασίου από τις προηγούμενες ημέρες, ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στο σημείο που εμφανίστηκε η διαρροή. Είχε διαπιστώσει ότι η διαρροή προερχόταν από έναν αχαρτογράφητο αγωγό, που προϋπήρχε εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια και ο οποίος, επειδή βρισκόταν σε μεγάλο βάθος, πιθανότατα δεν είχε υποστεί συντηρήσεις που κατά καιρούς γίνονται. Ο σωλήνας μάζευε φερτά υλικά και προφανώς υπέστη ζημιά. Σε καμία περίπτωση αυτά τα ύδατα δεν συνδέονται με τον ΧΥΤΑ.

Μάλιστα είχε προαναγγείλει ότι θα γίνονταν οι προβλεπόμενες ενέργειες καθαρισμού και απολύμανσης της περιοχής. Αυτό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες και όπως εκτίμησε ο κ. Αναστασίου πλέον δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Ο κάτοικος της περιοχής Χρήστος Νικολόπουλος σε παρέμβασή του στον Peloponnisos FM 104,1 δήλωσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί αφήσανε αυτές τις ουσίες να κυλάνε όλο το βράδυ και περιμένανε την επόμενη ημέρα για να το ελέγξουν. Η δημοτική αρχή μάς έλεγε πριν 12 χρόνια, ότι ο ΧΥΤΑ δεν θα λειτουργήσει. Θυμάστε τις απεργίες. Από την αρχή ο δήμαρχος δεν ήθελε ούτε τοίχο αντιστήριξης ούτε δεύτερο κύτταρο. Τώρα έχει φτιάξει και τοίχο αντιστήριξης και τρίτο κύτταρο. Παράλληλα, έχει φτιάξει φρεάτια που πάνε εκεί τα ζουμιά και με έναν αγωγό πάνε στην αποχέτευση στην οδό Πανεπιστημίου. Κάθε φορά που βρέχει, θα κοιτάμε αν είναι μαύρα τα ποτάμια μας; Αν αναλυθεί το δείγμα, πιστεύω ότι δεν θα είναι καθαρό. Ολα αυτά καταλήγουν στη θάλασσα. Πού είναι οι αντιδράσεις του κόσμου; Εξαφανίστηκαν μόλις τους αφαιρέθηκαν δημοτικά τέλη;».