Debate υποψήφιων αρχηγών ΠΑΣΟΚ: Νικητής ήταν το ίδιο το κόμμα

Το pelop.gr ξεφεύγει από τις συγκρίσεις για το ποιο πρόσωπο ξεχώρισε στο debate του ΠΑΣΟΚ και διακρίνει τον ουσιαστικό νικητή της διαδικασίας

ΠΑΣΟΚ

Είχε το ενδιαφέρον της η εσωκομματική τηλεμαχία με φόντο την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Οι τέσσερις υποψήφιοι και οι δύο υποψήφιες εκτιμούμε ότι απέδειξαν σε όσους επέλεξαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία το βράδυ της Τρίτης ότι το κόμμα διαθέτει πλούσιο, σοβαρό και πολιτικά έτοιμο δυναμικό για να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, σήμερα, αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση για τη χώρα και στη συνέχεια με την παρουσία της να πείσει την κοινωνία ότι αποτελεί των έτερο κυβερνητικό πόλο που η απουσία του είναι φανερή από την πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Στα debate έχουμε συνηθίσει να μην βγαίνουν νικητές και χαμένοι τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, παίζει σημαντικό ρόλο και η προδιάθεση του κάθε θεατή ως προς τον ποιον ή ποια υποστηρίζει, για να καταλήξει στο τελικό του συμπέρασμα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι νικητής της τηλεμαχίας ήταν το όλο το κόμμα και εξηγούμε:

  • Παρακολουθήσαμε μια διαδικασία που ήταν άρτια οργανωμένη, χωρίς να πλατειάζουν και να ξεφεύγουν οι συμμετέχοντες. Δηλαδή οι έξι υποψήφιοι έδειξαν σεβασμό στα όσα είχαν συμφωνήσει και τα τήρησαν.
  • Στη συντριπτική πλειοψηφία, απαντήθηκαν τα ερωτήματα με σαφήνεια τόσο από την πλευρά των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης), όσο και των ερωτήσεων που έγιναν από τον κάθε υποψήφιο προς τον συνυποψήφιό του.
  • Ιδιαίτερα αυτές οι ερωτήσεις των υποψηφίων προς τους αντιπάλους κατάφεραν να σπάσουν την καθιερωμένη ανιαρή ρουτίνα των debate και να δώσουν μια νέα πνοή στη διαδικασία που είχε καταντήσει βαρετή.
  • Αποδείχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τουλάχιστον 6 πρωτοκλασάτα στελέχη που μπορούν να σταθούν πολιτικά σε κορυφαίο επίπεδο. Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι στους κόλπους του κόμματος που είναι εξαιρετικοί πολιτικοί, αλλά αναφερόμαστε στους έξι που διεκδικούν την ηγεσία. Αυτό το δεδομένο έρχεται σε αναπόφευκτη σύγκριση με τα όσα παρακολουθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες.

Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν, ο πραγματικός νικητής του χθεσινoύ debate ήταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούμε ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα πιο ανεβασμένα τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος στις αμέσως επόμενες έρευνες που θα διενεργηθούν το προσεχές διάστημα.

Στην πολιτική έχει σημασία να προσπαθούμε να δούμε τη «μεγάλη εικόνα». Στις τηλεμαχίες, όπου όλοι είναι προσεκτικοί, δύσκολα θα υπάρξουν σαφείς νικητές και χαμένοι. Επομένως, βλέποντας όλο το κάδρο μπορούμε να εκτιμήσουμε με βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν κερδισμένο από τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αιχμές σε Ανδρουλάκη το debate των 6 υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ – Οι τοποθετήσεις τους και η επόμενη μέρα ΒΙΝΤΕΟ

Ακρίτα για debate ΠΑΣΟΚ: Ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, ζήτησε αντίστοιχο και για ΣΥΡΙΖΑ

Νάντια Γιαννακοπούλου – Debate ΠΑΣΟΚ: Aπό αυτές τις εκλογές θα κριθεί το μέλλον του κόμματος